ASTIM METABOLİK BİR HASTALIK OLABİLİR Mİ?

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Astımlıların hava yollarında nitrik asit sentaz (iNOS) ve arginaz (ARG) gibi arginin metabolizması enzimlerinin yüksek miktarda olduğu bilinirdi fakat bu artmış arginin akışının astımlardaki metabolik etkileri hakkında fazla bir bilgi yoktu.

Astımlı hastaların mitokondrileri glikolize daha az bağımlı

Gıdaların, vücut yağ dağılımı ve bağırsak mikrobiyotasının astım riskini ve kontrolünü etkilediği biliniyor.

Epidemiyolojik araştırmalar da astım ve obezite arasında bir illiyet değilse bile çok sıkı bir birlikteliği ortaya koyuyor.

Birçok zayıf astımlı olduğu gibi obez oldukları halde astımı olmayanların sayısı da çok fazla.

Bu araştırmada astımlıların trombositlerindeki (pulcuklar) mitokondri fonksiyonları sağlıklı insanlarınki ile karşılaştırıldı.

Astımlıların mitokondrilerinde glikolize bağımlılığın daha az, trikarboksilik asit (TCA) aktivitesinin daha fazla olduğu belirlendi.

Bu, astımlılarda oksidatif fosforilasyonun daha fazla etkili olduğu anlamına geliyor.

Astım arginin tarafından yönlendirilen metabolik bir hastalık olabilir mi?

Araştırma mitokondri metabolizmasındaki değişikliklerin ARG2 (tip II arginaz) enzimi aktivitesindeki artışa bağlı olabileceğini gösteriyor.

ARG2 mitokondrilerde bulunuyor ve argininin ornitine dönüşümünü sağlıyor; birçok transaminasyon reaksiyonu aracılığıyla da “alfa-ketogluterat” oluşarak TCA siklusuna giriyor.

Bu sonuçlar, astımlılarda mitokondrilerdeki ARG2 seviyesi ve arginin akışındaki artışın TCS siklusu ve hücresel solunumu artırdığını ortaya koyuyor.

İşin ilginç tarafı, ARG’ gen varyantlarının 14q24 kromozomunda astım bağlanım bölgesi içinde yer alması.

ARG2 genindeki değişiklikler astım ve astımın ağırlığı ile kuvvetli bir bağlantı gösteriyor.

Genetik olarak ARG2 eksikliği olan farelerde gerçekleştirilen çalışmalarda da hücresel metabolizmada değişiklikler ve daha ağır bir astım enflamasyonu olduğu bildirilmişti.

Bu sonuçlar, arginin akışının hücresel solunumu koruduğunu ve astımdaki enflamasyonu teşvik eden patolojik sinyalleri baskıladığını gösteriyor.

Astım, arginin tarafından yönlendirilen bir metabolik hastalık olabilir mi?

Gelelim neticeye

Mitokondri bio-enerjisini değiştiren ilaçlar geliştirildi ve üzerlerinde de çalışılıyor ama bunlar astımda henüz denenmedi.

Mitokondrileri hedef alan tedavilerin ve/veya diyetin metabolizmayı ve astım kontrolünü nasıl etkilediğinin araştırılması gerekiyor.

Kaynak: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=Increased+mitochondrial+arginine+metabolism+supports+bioenergetics+in+asthma

Yazı için 4 yorum yapılmış:

  1. peri dedi ki:

    Ağır bir yazı kaldıramadık vallahi.

  2. canan dedi ki:

    Hocam bize ne yiyelim ne içelim hangi kürleri yapalım onlardan bahset. Bu yazıları kimse okumaz.

  3. Belgin Kurhan dedi ki:

    Hocam paylaşımlarınızla bizi bilgilendirdiğiniz için çok teşekkür ederim. Ben de yıllardır astım hastasıyım. Piyasadaki ilaçların hemen hepsi üzerimde denendi. Verilen ilaçların tamamını kullanamıyorum. Çünkü ciddi yan etkileri bende ortaya çıkıyor. Ayrıca ilaçların tedavi ettiği de yok, inhalerle aldığım ilaçlar uyuşturucular gibi bağımlılık yapıyor. Umarım yeni tedavi yöntemleri benim gibi binlerce hastaya şifa olur. Saygılar.

  4. Alişan Yıldıran dedi ki:

    ASTIM METABOLİK BİR HASTALIK DEĞİL İMMÜNOLOJİK BİR REAKSİYONDUR
    Ahmet Rasim hoca yine çok ilginç bir konuya dikkat çekdi, bir makaleden hareketle astımın metabolik bir hastalık olabileceğini ileri sürdü (1).
    Esasen elli yıldır fizyopatolojisi hala tam olarak izah edilemeyen, artışı durdurulamayan bir hastalık olması, hep dikkatimi ve alakamı celbetmişdir.
    Makaleyi kimin yazdığına bakınca, Cleveland Klinikde Serpil Erzurum isimli bir doktorun projesi olduğunu öğrendim, fakat Dr. Erzurum hakkında çok başarılı bir patobiyolog olduğundan fazla bir şey bulamadım (2). Kendisini tanımak isterdim.
    Konuya gelince; astımın metabolik bir hastalık değil bir immünolojik reaksiyon olduğunu düşünmek naçizane çok daha makul gözükmekdedir.
    Wikiye göre 1960’lardan itibaren astım hızla artmakda, 1990’da 183 milyon olan astımlı sayısı 2013’de 242 milyona erişmişdir (3). Bu tarihlerin aşıların yaygın şekilde kullanımının başladığı ve mikdarının arttığı yıllara denk gelmesi ne kadar tuhaf (!) değil mi?
    Hijyen hipotezine göre yenidoğan döneminden itibaren immün sistem ne kadar az mikroorganizma ile karşılaşırsa o kadar alerjik olur, bunu da immün sistemin Th1/Th2 dengesinin Th2 tarafına kayması ile izah etmeye çalışırlar (4).
    Gelelim nitrik oksid T hücre alakasına, nitrik oksid bakteri ve virüslere karşı savunmada anahtar molekül olup, Th1 hücreler tarafından üretimi arttırılır (5). Aşılar, sezaryen, yanlış beslenme (mikrobiyom) gibi faktörler ile bozulmuş olan Th1/Th2 dengesi ile mukoza alakalı lenfoid dokuya (BALT) sahip olan bronşial sistem (hava yolu) aşırı mukus (sümük) üretimi ve kasılma üreterek astım tablosunu ortaya çıkarır.
    Nitekim hocanın bahsettiği makalede Dr. Erzurum, hücre solunumunun korunması için nitrik oksid ve alakalı argininin seviyesinin arttırılmaya çalışıldığı sonucuna varmış (6).
    Kanaatimce, kızamık, su çiçeği gibi basit çocukluk hastalıkları öcü haline getirilip, aşılar vasıtası ile her üç çocukdan birinin astım hastası olması gibi tuhaf bir durum ortaya çıkarılmış, olayı en başından beri bilen big pharma ise salbutamol, montelukast gibi top seller (7) ilaçlar ile milyarlarca dolar kazanmış olabilir mi? Muhterem Kemal Yeşilçimen hocanın isabetle belirttiği gibi bizi “sağlık odaklı tıp eğitimi, milli aşı, milli ilaç teknolojisi” kurtarır (8). Ancak muhterem Yeşilçimen’in bunun hangi enstrüman eli ile yapılacağı konusunda kafası karışık gibi (9). TÜSEB mi?, SBÜ mü ?

    (1) http://ahmetrasimkucukusta.com/2016/12/29/yazilar/tip-yazilari/astim/astim-metabolik-bir-hastalik-olabilir-mi/
    (2) http://www.lerner.ccf.org/pathobio/erzurum/
    (3) https://en.wikipedia.org/wiki/Asthma
    (4) https://en.wikipedia.org/wiki/Hygiene_hypothesis
    (5) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1798386/
    (6) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=Increased+mitochondrial+arginine+metabolism+supports+bioenergetics+in+asthma
    (7) http://www.pmlive.com/top_pharma_list/pharmaceutical_products/singulair
    (8) http://ahmetrasimkucukusta.com/2016/12/29/misafir-yazar/48200/
    (9) http://ahmetrasimkucukusta.com/2016/01/06/misafir-yazar/milli-saglik-enstitusu-mu-universitesi-mi-bilim-uretir/

Siz de yorumunuzu paylaşın: