TİP 1 DİYABETİN SEBEBİ DE BAĞIRSAK BAKTERİLERİ ÇIKTI

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

İtalya’ da yapılan bir araştırmada, tip 1 diyabet hastalarının ince bağırsaklarında enflamasyon mevcudiyeti ve bağırsak bakterilerinin sağlıklı insanları göre farklı olduğu tespit edildi.

Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism’ da yayınlanan araştırma ince bağırsaklara endoskopi uygulanan 19’ unda tip 1 diyabet, 19’ unda Çölyak ve 16’ sı sağlıklı 54 kişi üzerinde gerçekleştirildi.

Tip 1 diyabeti olanların bağırsak mukozasında Çölyak hastalığı ve sağlıklı olanlara nazaran daha fazla inflamasyon bulunduğu, bağırsak bakterilerinin tür ve oranlarının farklı olduğu tespit edildi

Bu sebep-sonuç ilişkisini gösteren bir araştırma olmamakla beraber bu birliktelik tip 1 diyabetin gelişiminde bağırsak mikrobiyotasının rolü olabileceğini düşündürüyor.

Tip 1 diyabette vücudun bağışıklık sistemi vücuttaki sağlıklı hücrelere saldırıyor ve özellikle de pankreastaki beta hücrelerinin harap olmasına yol açıyor.

Bunun sonucunda da insülin yapılamaz oluyor.

USA’ da her bin kişinin 1-5’ inde tip 1 diyabet teşhis ediliyor.

Gelelim neticeye

Günümüzde salgın hastalıklar gibi artan kronik hastalıkların kökeninde bağırsak bakterileri ve bağırsak mukozasındaki değişikliklerin yattığını gösteren araştırmalara her gün bir yenisi ekleniyor.

Ömür boyu diyet ve insülin ile tedavi edilen bir hastalık olan tip 1 diyabetin gelecekte bağırsaklardaki enflamasyon ve bağırsak bakterileri üzerinden önlenmesi ve tedavisi mümkün olursa hiç şaşırmamak gerekir.

Kaynak: https://academic.oup.com/jcem/article-lookup/doi/10.1210/jc.2016-3222

***

EK 1 (6.4.2022): İsveç’ de yapılan araştırmada, Parasutterella ve Eubacterium, sağlıklı kontrol bebeklerinde daha fazla bulunurken, Porphyromonas, ileride tip 1 diyabet teşhisi konulacak bebeklerde farklı şekilde daha fazlaydı.

Ruminococcus, hem kontrol bebeklerini hem de gelecekte tip 1 diyabetli olanları ayırt etmede güçlü bir belirleyiciydi ve kontrol bebekleri ile gelecekte tip 1 diyabetli olanlar karşılaştırıldığında farklı bolluk eğilimleri vardı.

Flavonifractor ve UBA1819, kontrol bebeklerini ayırt etmek için en güçlü faktörlerdi ve kontrol bebeklerinde gelecekteki tip 1 diyabetlilere kıyasla daha yüksek bolluk gösterdi.

Alistipes (kontrol bebeklerinde daha fazla) ve Fusicatenibacter gelecekteki tip 1 diyabeti ayırt etmede en güçlü faktörlerdi.

Tip 1 diyabete has mikrobiyal biyobelirteçler, 12 aylık kadar küçük bebeklerde mevcut olabilir; bu da sağlıklı bir bağırsak mikrobiyomunu erkenden besleyerek hastalık başlangıcını hafifletme potansiyeli olduğunu gösterir.

Makale: Infant gut microbiome composition correlated with type 1 diabetes acquisition in the general population: the ABIS study

Kaynak: https://link.springer.com/article/10.1007/s00125-023-05895-7

***

EK 2 (29.4.2023): İsveç’te 3 milyondan fazla kişiyle ülke çapında yapılan çalışmada, doğum öncesi sigaraya maruz kalmanın, çocukluk döneminde tip 1 diyabet gelişme riskinin azalmasıyla önemli ölçüde ilişkili olduğu ama 25 yaşından sonra bu ilişkinin ortadan kalktığı tespit edildi. Yetişkinlerde sigara içmek, özellikle ailede diyabet hikayesi olan kişilerde erişkin başlangıçlı T1D için bir risk faktörü olabilir.

Kaynak: https://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=4402724

Makale: Prenatal and Adult Exposure to Smoking and Incidence of Type 1 Diabetes in Children and Adults – A Nationwide Study with a Family-Based Desi

***

Siz de yorumunuzu paylaşın: