OMEGA 3 HAPI KALP HASTALIĞI VE ÖLÜMLERİ ÖNLEMİYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

Sağlıklı olmak, hastalıklardan korunmak için alınan omega-3 haplarının bir işe yaramadığını, bunlara verilen paranın çöpe gittiğini anlatmaktan dilimde tüy bitti (1, 2, 3, 4).

Birçok bilimsel araştırmada omega 3 haplarının ne kalp ne beyin damarı hastalıklarından korumadığını net olarak ortaya kondu (5, 6, 7).

JAMA Cardiology isimli muteber tıp dergisinde yayınlanan 10 randomize araştırmanın meta-analizinde de omega 3 haplarının kalp hastalıklarına karşı koruyucu tesiri olmadığı dünyaya ilan edildi (8).

Bu araştırmalar kardiyo-vasküler hastalığı bulunan veya bunlar için yüksek riske sahip olan 77.917 kişi üzerinde gerçekleştirildi.

Araştırmaların ortalama süresi 4.4 sene ve omega 3 dozları da 226-1800 mg arasında idi.

Analizlerde omega 3 haplarının kalp krizlerini, diğer kalp-damar komplikasyonlarını ve bunlara bağlı ölümleri azaltmadığı; koroner kalp hastalığı, diyabet, yüksek kan yağları olan veya kolesterol hapı kullananlarda da koruyucu tesiri bulunmadığı belirlendi.

USA’ nın dünyaca meşhur Milli Sağlık Enstitüsü (National Institutes of Health=NIH) de “Omega 3 yağ asitlerinden zengin deniz ürünleri kalp sağlığı için gereklidir ama omega 3′ ün gıda takviyesi şeklinde alınmasının kalp hastalıklarına karşı koruyucu olduğu gösterilmemiştir” diyor (9).

Omega 3 hapları nasıl patladı?

Balık yağı haplarının “patlaması” Amerikan Kalp Derneğinin (American Heart Association=AHA) 2002’ deki “bilimsel beyanatı”(!)  ile oldu (10).

Benim AHHA yani American Heart Hurt Association adını verdiğim derneğin “Omega 3 yağ asitlerinin kardiyo-vasküler hastalık ensidansını azalttığı epidemiyolojik ve klinik araştırmalarla gösterilmiştir” ifadesi her zaman olduğu gibi “bilimsel değildi”.

Çünkü elde, bu ifadeyi ispatlayacak yeterli ve güvenilir araştırma yoktu.

AHHA, muhtemelen balık yağı hapı üreticilerinden gelen “ricaları” kırma kabalığında bulunmamak için böyle bir açıklama yapmış olmalıydı.

Zaten, yeterli delil olmadan tüm dünyanın uyguladığı tavsiyelerde bulunmak AHHA’ nın genlerine işlemiş olan bir davranış biçimidir.

Gelelim neticeye

BİR: Omega 3 elbette hem genel sağlık hem de kalp sağlığı için elzem bir maddedir ama hastalıklarından korunmanın yolu omega 3 hapı içmek değil, adam gibi beslenmek, hareketli olmaktır.

İKİ: Balık yağı haplarına vereceğiniz parayı sokağa atmayın, taze balık için harcayın (11).

Balıkları “içinde cıva var, yeteri kadar omega 3 yok, bunların haplarını almak gerekir” diye kötüleyen, omega 3 hapı satan tüccarlara ve doktorlara kanmayın.

ÜÇ: Okumuş yazmış insanların omega 3 hapı içmeleri, omega 3 deposu balıkların “oltaya gelmesinden” farklı bir şey değildir.

Kaynaklar:

1. http://ahmetrasimkucukusta.com/2013/05/11/yazilar/tip-yazilari/besin-destekleri/omega-3-haplari-ise-yaramiyor/

2. http://ahmetrasimkucukusta.com/2013/09/27/yazilar/tip-yazilari/besin-destekleri/omega-3-haplarini-cope-atin/

3. http://ahmetrasimkucukusta.com/2014/03/19/yazilar/tip-yazilari/besin-destekleri/omega-3-haplarini-atin-balik-yiyin/

4. http://ahmetrasimkucukusta.com/2017/11/30/yazilar/tip-yazilari/besin-destekleri/harvard-balik-yagi-haplarinin-kalbe-faydasi-yok/

5. http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1205409

6. https://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/fullarticle/1835351

7. http://n.neurology.org/content/early/2013/09/25/WNL.0b013e3182a9584c

8. https://jamanetwork.com/journals/jamacardiology/fullarticle/2670752

9. https://nccih.nih.gov/health/omega3/introduction.htm

10. https://www.washingtonpost.com/business/economy/claims-that-fish-oil-boosts-health-linger-despite-science-saying-the-opposite/2015/07/08/db7567d2-1848-11e5-bd7f-4611a60dd8e5_story.html

11. http://ahmetrasimkucukusta.com/2016/11/08/bir-tavsiye/hamsideki-omega-3-miktari-somon-kadar-fazla-ama-lobisi-yok/

***

EK 1 (31.10.2021): JAMA “Association Between Achieved ω-3 Fatty Acid Levels and Major Adverse Cardiovascular Outcomes in Patients With High Cardiovascular RiskA Secondary Analysis of the STRENGTH Trial

Omega 3 ile tedavi edilen yüksek kalp-damar hastalığı riski olan hastalarda en yüksek EPA ve DHA seviyelerine sahip olmanın faydası da zararı da yoktur. 

Kaynak: https://jamanetwork.com/journals/jamacardiology/article-abstract/2779978

***

Yazı için 16 yorum yapılmış:

  1. Fevzi dedi ki:

    Bakalım Canan hoca bu araştırmaya ne diyecek

  2. memet dedi ki:

    Bence bir şey demez diyemez. Amerikan Kalp derneği ile aynı çizgide… ne desin.

  3. Yusuf Ziya dedi ki:

    Akıl var mantık var… Hiç şişeye girmiş plastik kapsül içindeki fabrika ürünü sentetik vitaminlerle balık ve yiyecekler bir olur mu?
    Yok kardeşim biz balık yemeyiz hap içeriz diyorsanız olur tabii ki, alıklık bakkalda parayla satılmıyor.

  4. Son günlerde çok araştırıyorum. Makaleyi ve kaynaklarınızın iki tanesini de okudum gerçekten şaşkınlık içerisindeyim. Türkçe kaynaklarda maalesef hiç olumsuz bilgi yok! Hep yararları yazıyor, hatta birçok network marketing firması pazarlıyor. Ve şöyle diyorlar:

    “Denizlerdeki balıklar artık civalı ve de faydasız. Günde bir kasa yerseniz ancak etkisi olur, ama takviye alırsanız tam etkisini görürsünüz.” diye ikna ediyorlar. Diğer besin desteklerine de aynı şekilde, “Besin değerleri kalmadı” diye tabletleri öne çıkarıyorlar.

    Resmen beyin yıkıyorlar. Katıldım birkaç kez toplantılara, onlara kalırsanız uzaylı gibi sadece haplarla besleneceğiz. Hiç bir gıdanını besin değeri yok! Ama o kutulardaki hapların besin değeri var mı kesin bilmiyoruz. Üstelik ambalajları 2 ve 7 numara plastik içeriyor!

    Sordum ilgili firmalara neden plastik ambalaj kullanıyorsunuz diye, cevap yok! Cevap alamayınca bayağı şüphe duymaya başladım.

    Sağolun hocam.

  5. Kazım dedi ki:

    Sayın Hocam
    Değerli hocamız arkadaşınız Rahmetli Prof Dr Ahmet Aydın’ın Kitabında omega 3 takviyesi hakkında kulllanılması yönünde tavsiyeler var.
    Obezite ve depresyondan nasıl kurtulurum diye bu kaynakları alıp okumuştum.zaman zamanda açıp bakıyorum. Sizi takip etmeye başladıktan sonra zaten kullanmadığım bu takviyeleri hiç kullanmıyorum . Size güveniyorum. Haftada 2-3 gün balık yiyorum. Rahmetli Hocamızın kitabindada küçük balık yiyin tavsiyesi var.bütün balıklarda civa arsenik ve bir çok toksinler bulunuyor ifadesi geçiyor . Bu yüzdende kafa karışıyor ama bir şeye güvenmemiz gerekiiyor
    Saygılarımla

  6. Burak dedi ki:

    Balıklarda cıva var iddiasının Amerika’ nın Irak’ ta nükleer silah var iddiasından farkı yok. Bu bir yalandır. Balık yağı hapı ve diğer vitamin haplarını satmak için çıkarılmış koskocaman bir yalandır.

  7. Günter dedi ki:

    Sanki haplarda cıva yok? Balık yağı hapları iki türlü üretiliyor. Birincisi fabrikalarda sentetik olarak, bunlar beş para etmez. İki balıklardan elde ediliyor. Balıkta cıva varsa balıktan elde edilen balık yağında da cıva vardır. Bu kirli oyunu görün ve memleketin denizlerinden çıkarılan mis gibi balıkları afiyetle yiyin. Size balık yağı hapı önerenlerin balık yağı hapını ağızlarına bile koymadıklarını, balık yediklerini biliyor musunuz? Zaten bu tüccarlar balık yağı içiyor olsalardı kafaları nu kadar çalışmazdı.

  8. Talip Dilber dedi ki:

    Prof.Ahmet Aydın,Taş Devri Diyeti kitabında herkesin bir şekilde vücuduna toksik madde aldığını,ancak sağlıklı ve yeterli metabolizmaya sahipse bunları temizleyebildini yazıyor.Otizm yelpazesindeki çocuklar aldıkları toksik maddeleri vücutlarından atamadıkları icin beyinlerinde hasar olusturuyor,diye de eklemiş. Ahmet Hoca’nın hep belirttiği gibi adam gibi beslenme ile civa vücuttan atılabilir. Sağlıksız besleniyorsanız bunu yapmanız zor.

  9. Sezai SARISOY dedi ki:

    Sn. Değerli Hocam,
    Söz konusu araştırmalarda düşük dozlar(omega 3 dozları 226-1800 mg) kullanılmış olabilir. Günlük alınan Omega-3 dozunun 2000 – 3000 mg(EPA + DHA) olması halinde, Balık Yağının etkili olabildiği Hk. yayınlar mevcut. Ayrıca Omega-3 Kapsüllerinin IFOS’dan beş yıldız onaylı olması gerekiyor. Piyasadaki çok nadir Omega-3 Kapsülleri bu standardı taşıyor maalesef. Günlük Omega-3 dozu 2000-3000 mg(EPA + DHA) olması(4 kapsül) halinde çok iyi sonuçların alındığını benim tecrübelerim de doğruluyor. Her hafta 2-3 defa yağlı balık yemenin mümkün olamadığı durumlarda, IFOS’ dan beş yıldızla onaylı Balık Yağı kullanmanın yararlı olacağı kanısındayım. Saygılarımla

  10. Aydın dedi ki:

    Ey benim kandırılmış halkım, Ahmet Hoca size hiçbir menfaat gözetmeden sağlıklı beslenin, vitaminlere gerek yok diyor. O malum tüccar doktorlar gibi kendi adına bir hap çıkarıp milleti söğüşlemiyor. Sezai beyefendi kardeşim, bırakıp bu miligramları kilogramları, haftada 2 gün taze balık ye. Yok amacın nbalık yağı haplarına tezgah yaratmak ise kusura bakma biz o haplara beş kuruş para vermeyiz. Biz Ahmet Hocanın peşinden gideriz.

  11. m. yasin dedi ki:

    DAHA ÇOK HAP SATMAK İÇİN YÜKSEK DOZ DİYE DAYATIYORLAR UYANIN UYANIN

  12. cemal dedi ki:

    omega hapı içenlerin kafası çalışmaz ve artık adeta bir robot gibi hapçı olur. kafası çalışmadığı için de balıklar hakkında söylenen yalanları göremez. BALIK YEMEDİKÇE DE ADAM OLMAZ.

  13. Meltem dedi ki:

    Ben omega3 kullanıyorum,ifos onaylı…bugun ku şartlarda yıyeceklerden yeterınce vıtamin ve mineral almamız imkansız,bu konuda dr.Nuri hakseverin düşüncelerini benimsiyorum o tavsıye edıyo takvıye almadan olmaz dıyor, b3nde katılıyorum.

  14. Ünsal Bektaş dedi ki:

    Tabii efendim, isteyen omega da içebilir momega da. Enayilik çarşıda parayla satılmıyor.

  15. Kurtuluş Yapıcı dedi ki:

    Fakat ahmet aydın hoca sizin ile farklı düşünüyor hocam .. o , yeterli omega 3 alabilmeniz için günlükken az bir buçuk porsiyon yağlı balık yemeniz gerkiyor bu da bu da bu şartlar da mümkün görünmüyor .. ama guvenilir şişe sıvı ekstrekerini almak gerekir demişti …

  16. Ayşe Nazlı dedi ki:

    OMEGA hapları da dünya kadar para bedava dağıtılmıyor. Balık yemek daha mantıklı hiç değilse insanın karnı da doyuyor hem de daha ekonomik oluyor.

Siz de yorumunuzu paylaşın: