KALBE KONAN STENTLERİN BİRÇOK HASTAYA FAYDASI YOK AMA BUNLAR HÂLÂ YAYGIN OLARAK KULLANILIYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

New York Times’ ta Aaron E. Carroll imzasıyla yayınlanan “Kalbe konan stentlerin birçok stabil hastada faydası yok ama bunlar hȃlȃ yaygın olarak kullanılıyor” başlıklı makaleden bir özet (1):

Ciddi koroner hastalığı olan 2287 kişini bir grubuna sadece tıbbi tedavi uygulanırken bir grubuna ise buna ek olarak stent kondu.

İki senelik takip sonunda gruplar arasında kalp krizi geçirme ve ölümler bakımından bir fark olmadığı belirlendi (2).

Üçü kalp krizi geçirdikten sonra stabil olan hastalar üzerinde, beşi ise stabil anjini veya iskemisi (kanlanma azlığı) olan ama kalp krizi geçirmemiş hastalar üzerinde gerçekleştirilen çalışmaların meta-analizinde, stentlerin kalp krizi ve ölümleri önlemede bir üstünlükler olmadığı gösterildi (3).

Bunlara rağmen birçok kardiyolog stentlerin hastaların ağrılarını giderdiğini, hayat kalitesini artırdığı görüşündedirler.

Birleşik Krallık’ ta yapılan bir çalışma bunun da doğru olmadığını ortaya koydu.

Bir grup hastaya tıbbi tedavi yanında stent konurken bir gruba ise sadece sedasyon yapıldı ama stent konmadı, stent konmuş algısı yaratıldı.

Bu hastalar 6 hafta sonra koşu bandında test edildi ve gene her iki grup arasında bir fark bulunamadı (4).

Bu çalışmaya göre birçok hastaya gereksiz stent takıldığı ortaya çıkıyor ve üstelik stent konmasının kanama gibi ciddi riskleri var ve maliyeti de oldukça yüksek.

Gelelim neticeye

Elimizde hastalığı stabil (karalı) olan ve tek damarları tıkalı olan hastalara konan stentlerin tıbbi tedaviye üstünlüğünü gösteren yeterli delil yoktur.

Stentler sadece özel bir grup hastada işe yarayabilir.

Kaynaklar:

1. https://www.nytimes.com/2018/02/12/upshot/heart-stents-are-useless-for-most-stable-patients-theyre-still-widely-used.html?partner=rss&emc=rss&smid=tw-nythealth&smtyp=cur

2. http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa070829

3. https://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/fullarticle/1108733

4. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0140673617327149?via%3Dihub

Yazı için 7 yorum yapılmış:

  1. Nazan dedi ki:

    kalbe konan stentler tıbbi malzeme şirketlerinin kasasına para koymaktır.

  2. M. Bülent dedi ki:

    babamda 5 stent var. İki ayrı zamanda kondu. Avuç dolusu da hap içiyor.

  3. Stent koydurmazsan pat diye kalp krizinden ölürsün dediler. Kolesterol haplarını da içeceksin dediler. İkisini de yapmadım aradan 12 sene geçti. Sigara içmiyorum hamur işi tatlı yemiyorum her gün 10 bin adımın altına düşmüyorum. Bu arada kilo da verdim turp gibiyim, maşallah diyin.

  4. mert demir dedi ki:

    Arkadaşlar muhtemelen hocamız fırsat bulamadığından cvp verememiş. Bu yazıdan stend gereksizdir sonucu çıkarılmasın.
    Stend olayı, tıkanan damarın lokalizasyonuna, tıkanıklık seviyesine (kısmi-tam), damarın elastikiyetine göre değişkenlik gösterir.Bunun karırı da anjio sırasında verilir.

  5. osman dedi ki:

    Ülkemizdeki en büyük sorun,herkesin her konuda uzman olması, kafanın sadece komplo teorilerine yatkın olması. Mert bey ki sanırım kendisi hekim, olayı güzel açıklamış, stentler gereksizdir değil, her kalp hastası için gerekli değildir diyor. Yani sosyal medyayı açıyorsunuz örneğin hayatında iki kitap okumamış adam kalkıp beslenme de, aşı da, ya tedaviler hakkında ahkam kesiyor. kardeşim senin alanın değil, bırak işin uzmanı doktorudur, cerrahıdır vs konuşsun.

  6. Galip dedi ki:

    Bu yazıya yorum yapanların yazıyı doğru dürüst okumadıkları belli oluyor.
    Bu makale bir kere New York Times’ daki bir yazının kısa özetidir.
    İkincisi Ahmet Hoca da gelelim neticeye bölümündeki şu sözleri ile haberi ve stent işini kendince yorumluyor.

    Diyor ki: Elimizde hastalığı stabil (karalı) olan ve tek damarları tıkalı olan hastalara konan stentlerin tıbbi tedaviye üstünlüğünü gösteren yeterli delil yoktur.

    Stentler sadece özel bir grup hastada işe yarayabilir.

    Bu sözler stentlerin tamemen gereksiz olduğunu değil sadece özel bir grup hastada etkili olduğunu, birçok hastaya endikasyonu olmadığı halde stent konduğunu gösteriyor.

    Bu sözlere itiraz edecek adamın alnını karışlarım.
    Daha ne olsun, bunu da anlayamayana yuh olsun

  7. Mustafa dedi ki:

    23.03.2021 de migde ağrısı ile hastaneye aracımla gittim kalp krizi geçirdiğim söylendi gece saat 2 den sabah saat 8 de hastaneye sevkim gerçekleşti sonrasında hazırlıklar ve anjio 3 damarın tıkalı olduğu söylendi 2 tanesine stend takıldı 1 tanesinede 1 ay sonra denildi bu gun başka hastanede dr a gittim epikriz ve anjio cd iştendi incelendi ve 3.damar içind e anjio olmam kaçınılmaz denildi bende hayat tarzı değişikliği egzersiz ve doğru beslenme ile sorunu aşabilirim sandım ama 3.stend takılmasına engel olamadım 10 gün sonra 3.stend için hastaneye gideceği m Ahmet hocam sizinle acilen iletişme geçmek istiyorum.
    Saygılar,

Siz de yorumunuzu paylaşın: