DİŞ MACUNLARI VE ŞAMPUANLARDA KANSER RİSKİ

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Diş macunundan şampuanlara kozmetiklerden oyuncaklara ve mutfak gereçlerine kadar 2 binden fazla üründe bulunan triklosanın uzun vadede sağlık üzerine sayısız olumsuz etkisi olduğu zaten senelerdir biliniyordu.

Yeni bir araştırma triklosana kısa süreli maruz kalmanın da çok ciddi riskleri olabileceğini ortaya koydu (1).

Fareler üzerinde yapılan deneylerde çok düşük triklosan dozlarının bile bağırsaklarda enflamasyona yol açtığı, kolti azdırdığı, kolitle ilgili kanseri alevlendirdiği gösterildi.

Araştırmaya göre, triklosan bağırsak bakterilerini etkiliyor çünkü bağırsaklarındaki mikroplardan arındırılan farelerde triklosanın bu tesirleri görülmüyor.

TOOTHPASTE SHAMPOO ile ilgili görsel sonucu

 

Triklosana FDA bile karşı çıktı

200’ den fazla bilim adamı tarafından hazırlanan ve Environmental Health Perspectives’ de yayınlanan uzlaşma bildirisinde antibakteriyel temizlik ürünlerinin sağlığa hiçbir faydası olmadığı gibi insan ve çevre için zararlı olduğu bildirildi (2).

Mikroplarla korkutulan ve hijyen manyağı yapılan insanlar antibakteriyel sabun ve jellerin hastalıklara karşı koruma sağladığını sanırlar ama bunların su ve sabunla yapılan temizliğe hiçbir üstünlükleri yoktur.

Tıbbi fetva kurumu FDA iki sene evvel içlerinde triklosan ve triklokarban’ ın da olduğu 19 kimyasalın etkili olmadıklarını bildirmiş ve bunların günlük temizlik ürünlerinde kullanılmasına, pazarlanmasına karşı çıkmıştı (3).

toothpaste triclosan ile ilgili görsel sonucu

Triklosanın sağlığa etkileri (4)

BİR: Suda bulunan klorla reaksiyona girerek kanserojen olan kloroform ve dioksine dönüşebiliyor.

İKİ: Antibiyotiklere dirençli mikropların gelişime yol açabiliyor.

ÜÇ: Hormon bozucu etkileri var (özellikle tiroit ve seks hormonları).

DÖRT: Bağışıklığı ve beyinde hücre sinyallerini olumsuz etkiliyor.

BEŞ: Egzama gibi alerjik hastalıklara sebep olabiliyor.

ALTI: Hem kalp hem iskelet kaslarının fonksiyonlarını bozuyor.

Gelelim neticeye

BİR: Ağız ve diş sağlığı için diş macunlarına gerek yok. Ağzı her yemekten sonra çalkalamak, diş ipi kullanmak ve diş ve diş etlerini macunsuz bir fırça ile mekanik olarak temizlemek yeterli.

İKİ: Antibakteriyel temizlik ürünlerinden de kesinlikle uzak durmak lazım. Beyaz sabun, arap sabunu ve bol su temizlik için yeter de artar bile.

ÜÇ: İlla kanser olmak istiyorum diyenler triklosanlı ürünleri bol bol kullanabilirler.

Kaynaklar:

1. http://stm.sciencemag.org/content/10/443/eaan4116

2. https://ehp.niehs.nih.gov/ehp1788

3. http://www.fda.gov/NewsEvents/Newsroom/PressAnnouncements/ucm517478.htm

4. http://ahmetrasimkucukusta.com/2015/09/22/yazilar/tip-yazilari/modern-hayat/antibakteriyel-sabunlarin-duz-beyaz-sabundan-hicbir-farki-yok/

Yazı için 1 yorum yapılmış:

  1. CEMALETTİN GÖZENELİ dedi ki:

    Sayı hocama duacıyım.Diş macunlarında parapen denilen madde de kullanılıyor. Kansere davetiye… Dişlerinizi lif haline getirilmiş hurma dalı ile, ayrıca 1 tatlı kaşığı içine çay kaşığı ucu karbonat, 1 çay kaşığı ucu toz halinde kaya tuzu, sonra üzerine 1 çay kaşığı elma sirkesi koyulur hemen hafif kabarır, sonra diş fırçası üzerine bu kabaran karışımı sürün, sonra dişlerinizi hafifçe fırçalamaya devam edin. Haftada 2 defa yapsanız bile sararmış dişler azar azar beyazlaşmaya başlar. Kimyasallar olmadan doğal bir temizlik. Herkese sağlıklı ve temiz dişler dilerim. Selamlar…

Siz de yorumunuzu paylaşın: