HEMOGLOBİNİN AZI DA FAZLASI DA BUNAMA RİSKİNİ ARTIRIYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Rotterdam Study isimli 12305 kişinin ortalama 12 sene takip edildikleri geniş kapsamlı araştırmaya göre, hemoglobilinin azı da fazlası da bunama riskini artırıyor.

Buna göre, anemi yani kansızlığı olanlarda Alzheimer gelişme riski anemisi olmayanlara göre yüzde 41 ve diğer bunama türleri riski ise yüzde 34 daha fazla çıktı.

Hemoglobin seviyelerinin yüksek olmasının da bunama riskini yüzde 20 artırdığı tespit edildi.

dementia hemoglobin ile ilgili görsel sonucu

Kanda hemoglobin seviyelerinin düşük olması oksijen azlığına veya birlikte bulunan damarsal veya metabolik değişikliklere bağlı olarak sinir hücrelerinde (nöron) doğrudan hasara yol açıyor.

Hemoglobin kırmızı kan hücrelerinde oksijen taşınmasını sağlayan proteindir; kanda hemoglobin seviyesinin azalması “anemi” olarak bilinir.

Beyinde demir seviyelerinin artmasının hem Alzheimer hem Parkinson hastalıklarının daha agresif seyirlerine sebep olduğu biliniyor.

Bununla beraber, birçok başka hastalık kanda eritrositlerin yani kırmızı kan hücrelerinin sayısında artışa sebep olabilir ve bu da bunama riskini artırabilir.

Daha önce yapılan Australia Imaging Biomarker and Lifestyle (AIBL) study isimli çalışmada da benzer neticelere ulaşılmıştı.

Kaynak: https://n.neurology.org/content/early/2019/07/31/WNL.0000000000008003

Siz de yorumunuzu paylaşın: