ANTİBİYOTİĞE BAŞLAMAK İÇİN ACELE ETMEYİN

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
burun silen çocuk

Amerikan Pediatri Akademisi (AAP) kulak iltihabı olan, burnu akan ve boğazı ağrıyan çocuklara hemen antibiyotik başlanmaması uyarısında bulundu.

Antibiyotiklerin, bu enfeksiyonların sebebinin bakteriler olması durumunda sadece hastalık süresini kısalttıkları bildirildi.

AAP üyelerinden Dr. Theoklis Zaoutis “Birçok erişkin ve çocuğa virüslerin sebep olduğu hastalıklarda verilen antibiyotiklerin hastaya hiçbir faydası olmazken antibiyotik direnç riski artıyor. İnsanlar problemin ne kadar büyük olduğunun farkında değiller. ” diyor.

CDC’ ye göre USA’ da senede 2 milyon insanda antibiyotiklere dirençli bakterilerin yol açtığı enfeksiyonlar görülüyor ve 23 bin kişi de bu yüzden hayatını kaybediyor.

Uygun olsun veya olmasın her antibiyotik kullanımı direnç riskine katkıda bulunuyor.

AAP’ ın açıklamasında şu görüşlere yer veriliyor:

“Bakteri ve virüslere bağlı enfeksiyonların belirtileri birbirine karışabilir.

Antibiyotik vermeden önce bakteriyel enfeksiyondan emin olmak gerekir.

Ağrısı çok olan ve iltihabın her iki kulağı da ilgilendirdiği durumlarda antibiyotikler faydalı olabilir ama vakaların çoğunda belirtiler kendiliğinden de geçebileceği için büyük çocuklar için “Bekle-gör” politikası daha doğrudur.

Burnu akan ve öksüren çocuklarda belirtiler ağırsa ve uzun zamandan beri sürüyorsa veya giderek kötüleşiyorsa antibiyotik kullanılabilir.

Boğazı ağrıyan çocuklarda ise bademciklerde veya boyunda lenf bezlerinde şişme, bademciklerin içinden beyaz iltihap gelmesi, ateş varsa fakat öksürük yoksa sebep bakteriler olabileceği için “boğaz kültürü” yapılması uygundur.

Çocukların antibiyotiği amoksisilin veya penisilindir

Kulak iltihabı ve sinüzit için antibiyotik gerekli görülen durumlarda “amoksisilin” veya “amoksisilin + klavunat” tercih edilmelidir.

Amoksisilin + klavunat kombinasyonu hastaların dörtte biri ila yarısında ishal ve mide problemlerine yol açar.

Bunun için de alınan antibiyotiğin mutlaka gerekli olduğundan emin olunmalıdır.

Geniş spektrumlu antibiyotiklerin direnç riski daha fazladır ve asla kullanılmamalıdır.

En dar spektrumlu olanlar tercih edilmelidir ki vücudun diğer yerlerindeki bakterilere herhangi bir zarar verilmeden hastalığa sebep olan bakteriler öldürülebilsin.

Bu tür solunum yolları enfeksiyonları olanların doktora müracaat gereksizdir çünkü bu durumda doktorların yapabilecekleri fazla bir şey yoktur, bu zaman ve para israfıdır.

Doktorunuza şu soruları sorun:

Bu antibiyotiğe gerçekten ihtiyaç var mı?

Antibiyotiğin fayda ve riskleri nedir?”

Gelelim neticeye

Bu mevsimde görülen enfeksiyonların çoğunun etkeni solunum yolları virüsleridir.

Bunların yarattığı tablolar (soğuk algınlığı, farenjit, sinüzit, larenjit, bronşit) ağır değilse hastalar antibiyotik verilmeden 3 gün izlenmelidir.

Bu sürede hastaların çoğunun düzeldiği görülür; düzelme olmaması veya belirtilerin daha da artması durumunda antibiyotik başlanabilir.

Antibiyotiklere ilk gün yerine üçüncü gün başlamanın herhangi bir olumsuz etkisi yoktur.

KAYNAK

http://www.reuters.com/article/2013/11/18/us-antibiotics-for-kids-idUSBRE9AH04G20131118

http://www.medscape.com/viewarticle/814533

Yazı için 2 yorum yapılmış:

  1. Ibrahim dedi ki:

    Hocam oglum 40 gunde bir bademcik iltihabi oluyor antibiyotik veriyo doktorlar icmelimi yoksa beklemelimiyiz

  2. Dilek dedi ki:

    Hocam benim kiz çok bir haftadır çok oksuruyo bolgamli balgami atamiyo bugün doktora götürdüm bolgam dokucu curup siprey verdi boğazları için birde antibiyotik verdi ben bir buçuk yıldır hiç ilaçvermedim çocuğuma hep doğal şeyler veriyordum ama bu sefer tamadi antibiyotik vermelimiyim çok kararsızım bilgilendirirseniz sevinirim hocam

Siz de yorumunuzu paylaşın: