SERETİDE SATIŞINI ARTIRMAK İÇİN DOKTORLARA RÜŞVET İDDİASI

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
rüşvet 1

Dünyanın önde gelen ilaç üreticilerinden GlaxoSmithKline (GSK), Polonya’ da doktorlara rüşvet vermekle suçlanıyor (1, 2, 3).

İddiaya göre rüşvet, 2010-2012 seneleri arasında GSK’ nın bölge müdürü tarafından Seretide isimli ilaçlarının promosyonu için 11 doktora veriliyor.

Bu iddia doğrulanırsa GSK, hem İngiltere’ nin hem USA’ nın rüşvetle ilgili kanunlarına göre de suç işlemiş olacak.

GSK’ nın Lodz bölgesi eski propagandistlerinden Jarek Wisniewski şunları söylüyor:

Denklem çok basit. Biz doktorlara para veriyoruz onlar da ilaçlarımızı reçetelerine yazıyorlar. Böyle bir ödeme yapmadığımızda ilaçlarımız reçetelerde görmek mümkün olmuyor.

Doktorlara gidip de fazla reçeteye ihtiyacımız var diyemeyeceğimizden biz de onlarla hastalara eğitici konuşma yapmaları için 100 paund veriyoruz ve sonra da ilacın 100’ den fazla reçetede yer almasını bekliyoruz.

Bu bir rüşvettir.

Tabii kâğıt üzerinde ödemelerin eğitim işi için verildiği yazıyor ama doktorlar aldıkları paranın belirli bir miktarda ilaç yazmaları için olduğunu bal gibi biliyorlar.”

Lodz savcısı da, doktorlara rüşvet verildiği ileri sürülen sağlık merkezlerinde hasta eğitimi ile ilgili herhangi bir faaliyete ait delilin bulunmadığını bildiriyor.

Savcılık sözcüsü Kryzsztof Kopania “Bir düzineden fazla yerde rüşvetin kamufle edildiğini gösteren deliller var” diyor.

Habere göre, doktorlardan biri suçunu kabul ediyor ve cezalandırılıyor ama cezası tecil ediliyor.

Bu doktor “hiçbir zaman yapmadığı bir konuşma için GSK’ nın propagandistinden 100 paund aldığını” itiraf ediyor ve “Bu iş çok çekici ve ben de bir insanım” diyor.

GSK bu işe ne diyor?

GSK, Polonya’ da 2010-2012 senelerinde göğüs hastalıklarında teşhis standartları ve tıbbi eğitiminin düzeltilmesi için doktorlar tarafından yürütülen bir program uyguladıklarını kabul ediyor:

“Bu programlar, GSK ile imzalanan mukaveleye göre işin büyüklüğü ve doktorun bilgi ve tecrübesine uygun olarak ödeme yapılan uzmanlar tarafından gerçekleştirildi.

Bu program içindeki oturumlar Polonya sağlık merkezleri ile uyum içinde idi.”

Bu iddiaların kabul edilmesinden sonra GSK, şirket içi ve dışı kaynakları kullanarak yaptığı araştırmalarda sadece bir propagandistinin şirket politikalarını ihlal ettiğini tespit ediyor ve bu kişiyi cezalandırıyor.

GK, mevzuyu incelemeye devam ettiğini ve Polonya Yolsuzlukla Mücadele Merkezi ile tam bir işbirliği içinde olduğunu bildiriyor.

GSK, şeffaflığını artıma çabalarının parçası olarak promosyon konuşmaları için doktorlara doğrudan para vermeye ve propagandistleri için kota belirlemeye son vereceğini açıklıyor.

Bu, GSK’ nın ilk suçu değil

GSK’ nın yukarıdaki ifadelerinden tüm suçu bir propagandiste yükleme ve kendini de temize çıkarma gayreti içinde olduğu anlaşılıyor.

Oysa GSK bir sene kadar önce, iki ilacının endikasyon dışı kullanımını teşvik ettiği ve diyabet ilacının emniyet verilerini FDA’ ya bildirmediği suçlarını kabul ederek USA tarihindeki en büyük sahtekârlık anlaşmasında 3 milyar dolar ödemeyi kabul etmişti.

GSK’ nın adı geçen aralık ayında Çin’ deki bir rüşvet skandalına da karışmıştı.

Çin Kamu Güvenliği Bakanlığı, GSK’ nın 2007-2010 arasında doktorlar için seyahat acenteleri aracılığıyla 300 milyon paund harcadığını iddia etmişti.

GSK, Irak’ ta devlet memuru 16 doktor ve eczacıyı satış temsilcisi olarak çalıştırdığını gizlemekle de suçlanıyor.

KAYNAKLAR

http://www.bbc.com/news/business-26970873

http://www.rttnews.com/2301156/bbc-gsk-faces-bribery-probe-in-poland.aspx

http://www.bmj.com/content/348/bmj.g2768

Siz de yorumunuzu paylaşın: