KOLTUKALTI DEODORANTLARINA DİKKAT!

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
deodoran

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

Almanya’ da Stiftung Warentest isimli tarafsız tüketici örgütü tarafından yapılan araştırmada, kadınlar tarafından kullanılan koltukaltı deodorantlarının çoğunda belirlenen sınırların altında “alüminyum” bulunduğu tespit edildi.

Kısa adı BfR olan Bundesinstitut für Risikobewertung (Alman Risk Değerlendirme Enstitüsü), ter önleyici deodorantlarda en fazla yüzde 20 oranında alüminyum bulunmasına müsaade ediyor ama diğer taraftan da alüminyum alınmasının olabildiğince düşük tutulmasının daha doğru olduğunu vurguluyor.

Birçok üretici spreylerini “antiperspirant” (ter önleyici) olarak isimlendiriyor ve bu ifade bu ürünlerde “alüminyum-klorhidrat” bulunduğu manasına geliyor ama bunun için yapılmış kanuni bir düzenleme de bulunmuyor.

Bundan dolayı da bazı üreticiler ürünlerine alüminyum ihtiva etmelerine rağmen “deodorant” adını veriyor.

Araştırma için değerlendirilen 24 deodorantın 24’ ünün kötü ter kokusunu önleme bakımından iyi, 4’ ünün tatminkâr, 6’ sının yeterli olduğu, 2’ sinin ise işe yaramadığı görüldü.

Test edilen ürünlerin tümü de kötü ter kokusunu önlemeyi, 13 tanesi de terlemeyi azaltmayı vadediyor.

Alüminyumun sağlığa zararları

Kesin olarak ispatlanmamış olmakla beraber, deodorantlarda bulunan alüminyumun “meme kanserine” yol açabileceğini gösteren bazı araştırmalar var.

Alüminyum, bazı hastalarda beyindeki plaklarda bu metalin bulunması sebebiyle “Alzheimer hastalığı” ile de ilişkilendiriliyor.

Alüminyum tuzları, ter bezlerinin büzüşmesini sağlayarak ter miktarının azaltıyor.

Alüminyum ihtiva eden spreylerin, derideki küçük zedelenmelerden vücuda girebileceği endişesiyle koltuk altı tıraşından sonra kullanılmaması isteniyor.

Gelelim neticeye

Terlerinin kötü kokmasından rahatsızlık duyanların alüminyum bulunan deodorantları kullanmaları şart değil; alüminyumsuz deodorantlar da terlemeyi önlüyor.

İçindekiler bölümünde “alüminyum” yazan deodorantlardan uzak durmanızı tavsiye ederim.

KAYNAK

http://www.test.de/Deos-und-Antitranspirantien-Gut-geschuetzt-auch-ohne-Aluminiumsalze-4708727-0/

Are antiperspirants bad for you, does use of antiperspirants cause breast  cancer

***

EK 1 (14.10.2021): Araştırma: Deodorantlardaki alüminyum ‘meme kanserine’ neden oluyor.

Terlemeyi önleyici deodorantların meme kanserine yol açıp açmadığına dair onlarca yıl devam eden tartışma, iki yeni akademik çalışmanın yayınlanması sonrası bilim camiasını yeniden alevlendirdi. Deodorantlarda kullanılan alüminyumun, koltuk altlarındaki gözenekleri kapatarak terlemeyi azalttığı herkesçe biliniyor. Ancak alüminyum maddesinin kadınlık hormonu olan östrojeni taklit ederek göğüs reseptörlerine girip girmediği yıllardır araştırma konusuydu.

Daha önce yapılan çalışmalar, deodorantlarda kullanılan alüminyumun meme kanserine yol açmadığı yönündeydi. Ancak İngiltere’nin prestijli akademik kurumu Oxford Üniversitesi ile kan hastalıklarını ve kanseri inceleyen İsviçreli kuruluş Grangettes Hematoloji ve Onkoloji Merkezi yaptığı iki çalışmasıyla, deodorantlarda bulunan alüminyum tuzlarının zehirli olduğunu ve meme hücreleri üzerinde kanserojen etki yaptığını duyurdu. Araştırmalar, İsveçli bilim insanları Andre-Pascal Sappino ve Stefano Mandriota önderliğinde yürütüldü.

“Deodorantlardaki alüminyum hücrelerde ‘kötü huylu dönüşüme’ neden oluyor

Araştırmacılar hamster hücreleri üzerinde yaptıkları deneylerde, alüminyum tuzlarına maruz kaldıklarında bu hayvanların meme bezlerinin (kadınların göğüslerinde bulunan) bu metali hızla emdiğini gözlemledi. Sonuçlar ayrıca çok daha ilginç bir gerçeği de ortaya çıkardı. Alüminyuma maruz kalan hamsterlerin 24 saat içerisinde hücrelerindeki kromozom yapısında ve sayısında “genomik kararsızlık” ortaya çıktı. Yani DNA yanlış eşleşmelerinin yeteri kadar tamir edilememesi durumu… Bilim insanları “genomik kararsızlık” durumunun kanserojen maddelerin hücrelerde kötü huylu dönüşümlerde görüldüğünü belirterek, kesin bir dille alüminyumun göğüs kanserine neden olduğunu teyit etti.

Kaynak: https://tr.euronews.com/next/2021/10/13/arast-rma-deodorantlardaki-aluminyum-meme-kanserine-neden-oluyor

***

Siz de yorumunuzu paylaşın: