AKCİĞER KANSERİ METASTAZLARINDA BEYİNE IŞIN TEDAVİSİNİN FAYDASI YOK

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

İngiltere’ de yapılan araştırmada beyine metastaz (sıçrama) olan “küçük hücre dışı” akciğer kanserli hastalarda tüm beyin ışınlamasının hayatta kalma süresi ve hayat kalitesine bir etkisi olmadığı ortaya çıktı (1).

Araştırma BBC’ de “Akciğer kanseri yayılmalarında beyine ışın tedavisinin faydası yok” başlığı ile haber oldu.

Kısa adı QUARTZ (The Quality of Life After Treatment for Brain Metastases) olan araştırma 538 küçük hücre dışı akciğer kanseri ve beyin metastazı olan 538 hasta üzerinde gerçekleştirildi.

Bunlar rastgele iki gruba ayrılarak bir gruba tüm beyin radyoterapisi (5 gün süreyle toplam 20 Gy ) bir gruba ise sadece destekleyici tedavi uygulandı, tüm hastalara kortizon da verildi.

Hayatta kalma sürelerinin ışın tedavisi yapılan grupta 9.2 hafta destek tedavisi yapılan grupta ise 8.5 hafta olduğu ve bunun istatistiki olarak anlamlı olmadığı belirlendi.

Araştırmada radyoterapinin hastaların hayat kaliteleri üzerine de bir etkisi olmadığı gibi sersemlik, saç dökülmesi, bulantı gibi yan etkilerin daha fazla olduğu da tespit edildi.

Gelelim neticeye

Bu araştırma, beyine yayılmış olan küçük hücre dışı akciğer kanserli hastalarda beyin ışınlamasının hayatta kalma süresi ve hayat kalitesi üzerine bir faydası olmadığını gösteriyor.

Tabii buna bir de hastaların ışın tedavisi için hastaneye gidip gelmelerinin yarattığı sıkıntı ve zaman kayıpları ile tedavinin maliyetini de eklemek gerekir.

Hastaların ve doktorların son ana kadar umut peşinde olmaları çok anlaşılabilir bir durum olmakla beraber “gereksiz tedavilerin” hastaları daha çok rahatsız edebileceği de hatırda tutulmalıdır.

Kaynaklar: 

http://www.bbc.com/news/health-37255399

http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736%2816%2930825-X/fulltext

Yazı için 1 yorum yapılmış:

  1. serdal şahiner dedi ki:

    Belki yaşam beklentisine faydası yok ama nörolojik septomların oluşmasına engel olacagı sabittir.yani hasta yaşamda kaldıgı müddetçe göz körlügü felç kontrolsuz bulantılar vs den beyne ışınla korunabilir.

Siz de yorumunuzu paylaşın: