KALP HASTALIKLARINDAKİ ARTIŞIN SEBEBİ KOLESTEROL TEORİSİDİR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dünyanın önde gelen tıp dergilerinden BMJ Evidence-Based Medicine’ de yayınlanan “Cholesterol paradox: a correlate does not a surrogate make” başlıklı makaleyi kalp krizi ve felçlerin sebebinin kolesterol olduğunu ve bu hastalıkların ancak kolesterolün düşürülmesiyle önlenebileceğini zanneden bütün doktorların dikkatle okuması gerekiyor (1, 2).

Cholesterol, heart attacks declining due to health advancements

Makalenin özeti şöyle:

Kolesterolü diyet ve ilaçlarla düşürmek için yapılan küresel kampanya koroner damar hastalıklarının bir pandemi şeklinde tüm dünyaya yayılmasını önleyemedi.

Bazı uzmanlar bunun obezite ve diyabetteki patlamaya bağlıyor olsalar da bu pekâlâ kardiyo-vasküler hastalıkları önlemek için kolesterolün düşürülmesini tavsiye eden kolesterol teorisinin yanlış olmasıyla da ilgili olabilir.

Yeni yayınlanan ACCELERATE çalışmasında evacetrabipin koroner damar hastalığı riski yüksek hastalarda kötü kolesterolü belirgin derecede azaltmasına ve iyi kolesterolü artırmasına rağmen kardiyo-vasküler faydalarının olmaması birçok uzmanı şaşkına çevirdi.

Bu kolesterol çalışması da kolesterol hipotezinin geçerliliğini ve kolesterolün bu hastalıkların sebebi olarak kabul edilmesinin faydasını sorgulayan ve giderek artan bilgilere katkı yapıyor.

Kolesterol hipotezi bilmeyerek bu salgına yardım etmiş de olabilir.

BÜYÜK KOLESTEROL YALANLARI

Senelerdir, kolesterolün kalp krizi ve felçlerin tek sebebi imiş gibi tanıtıldığını, kolesterol ilacı ve kolesterolsüz yiyecekler satmak için küresel kolesterol fobisi yaratıldığını, insanların kolesterol manyağı yapıldığını, kolesterol teorisinin yalanlarla, yanlışlarla dolu bir pazarlama oyunu olduğunu anlatıyorum.

BÜYÜK KOLESTEROL YALANLARI isimli kitabımın tanıtım yazısında şu ifadeler yer alıyor (3):

Bu kitabı okuduğunuz zaman kolesterol teorisinin nasıl yalanlarla dolu olduğuna, kalp krizi ve felçlerden korunmanın kolesterol teorisiyle değil sağlıklı hayat tarzıyla mümkün olabileceğine şüpheniz kalmayacak!

Son senelerde ilaç endüstrisiyle ruh ikizi gıda endüstrisi el ele verdi ve kısa zamanda tüm dünyada müthiş bir ‘kolesterol fobisi’ oluşturuldu. İnsanlar sistemli bir şekilde âdeta ‘kolesterol manyağı’ yapıldı.

Kolesterol, kalp krizi ve inme gibi ölümcül kalp-damar hastalıklarının tek sebebiymiş gibi tanıtıldı. Önce “iyisi”, “kötüsü” icat edildi, sonra “küçüğü”, “ultra kötüsü” bulundu ve nihayet şapkadan “çirkini” çıktı.

Varsa kolesterol yoksa kolesterol! Tüm kalp krizi ve felçleri kolesterole ihale etmenin ise tek sebebi var: Kolesterol ilaçlarının (statinler) satışını artırmak.

Gelelim neticeye

Bilim dünyasında kolesterol teorisinin yalanlarını ve yanlışlarını görenlerin hatta kalp-damar hastalıklarındaki artışın sebebinin bu teoriye dayanılarak yazılan ilaçlar ve kolesterolsüz diyetler olduğunu anlayanların sayısı her geçen gün artıyor.

Dilerim bizim hekimlerimiz de artık daha da fazla gecikmeden başlarını kumdan çıkarıp gerçeği görürler.

Kaynaklar:

1. http://ebm.bmj.com/content/22/1/15

2. http://www.medscape.com/viewarticle/875261

3. http://ahmetrasimkucukusta.com/2015/04/02/kitaplar/yeni-kitaplar/buyuk-kolesterol-yalanlari/

Siz de yorumunuzu paylaşın: