BİR KUTU ANTİBİYOTİK BAĞIRSAK MİKROBİYOTASINI BİR SENE BOZUYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

Araştırma 66 sağlıklı erişkin üzerinde gerçekleştirildi.

Katılımcıların bir grubuna rastgele siprofiloksasin, bir grubuna amoksisilin, bir grubuna klindamisin, bir grubuna minosiklin ve bir grubuna da bir hafta süreyle plasebo verildi.

Katılımcılardan araştırmadan hemen önce, bir haftalık tedaviden hemen sonra ve 1, 2, 4 ve 12 ay sonra tükürük ve dışkı örnekleri alındı.

16S rRNA gene amplicon sequencing adı verilen bir teknikle 389 dışkı ve 391 dışkı örneğinde bakterilerin varlığı araştırıldı.

Metagenomic shotgun sequencing tekniği ile de antibiyotik kullanmadan önce ve sonraki farklılıklar incelendi.

Antibiyotiklerin antibiyotik direnci ile ilgili genleri artırdığı ve bağırsak mikrobiyotasındaki çeşitliliği aylarca ve ciddi derecede etkilediği belirlendi.

Özellikle de enflamasyon, kanser ve stresi baskılayan bütirat üreten bakterilerin azaldığı ortaya çıktı.

Dışkıda mikrobiyom çeşitliliği klindamisin alanlarda 4 ay, siprofiloksasin alanlarda ise 12 ay anlamlı derecede azalırken tükürükteki bakterilerin bir iki hafta içinde normale döndükleri görüldü.

Amoksisilinin bağırsak ve ağız mikrobiyomuna önemli bir etkisi olmadığı hȃlde antibiyotik direnç genleri sayısında çok büyük artış oldu.

Araştırmacılar, ağız bakterilerinin çok kısa zamanda normale dönmesinin antibiyotiklerin bağırsaklarla daha uzun süre temas etmeleri veya ağzın her gün değişik stresörlere maruz kaldığı için daha dirençli olmasıyla alakalı olabileceğini düşünüyorlar.

Gelelim neticeye

Antibiyotiklerin yerinde alındığı zaman hayat kurtaran ilaçlar olduklarına hiç şüphe yok ama bunların yaygın şekilde gereksiz yere kullanıldıkları da bir gerçek.

Bu araştırma doktorların antibiyotik yazarken ilacın mutlaka gerekli olduğundan emin olmalarının, insanların da kendi kafalarına göre antibiyotik almamalarının ne kadar önemli olduğunu gösteriyor.

Kaynak: http://mbio.asm.org/content/6/6/e01693-15.full

***

EK 1 (12.11.2022): Alkolsüz bira da alkollü bira da bağırsak mikrobiyotası çeşitliliğini artırıyormuş. Bunun biradaki polifenollerle alakalı olduğu düşünülüyor.

Makale: Impact of Beer and Nonalcoholic Beer Consumption on the Gut Microbiota: A Randomized, Double-Blind, Controlled Trial

Kaynak: https://pubs.acs.org/doi/10.1021/acs.jafc.2c00587

***

EK 2 (13.1.2023): Sünnetten sonra bakteri ve mantarlarda, özellikle iltihaplanma ve kanserin potansiyel indükleyicileri olduğu bilinen anaerobik bakterilerde önemli bir azalma oluyor.

Relative abundances of Clostridiales, Bacteroidales, and Campylobacterales, as well as fungi Saccharomycetales and Pleosporales fell sharply after circumcision. Two other bacteria species, Actinomycetales and Lactobacillales, were more abundant after circumcision, according to the researchers. The organism typically responsible for urinary tract infections (UTIs), Escherichia coli, was not found in either circumcised or uncircumcised samples.

Kaynak: https://www.eu-focus.europeanurology.com/article/S2405-4569(22)00290-5/fulltext

Makale: Characterization of Changes in Penile Microbiome Following Pediatric Circumcision

***

Yazı için 5 yorum yapılmış:

  1. Mustafa Can dedi ki:

    Çok faydalı ve uyarıcı bir yazı.

  2. Şener dedi ki:

    Bir kutdan nolucak dememek lazım.

  3. Alişan Yıldıran dedi ki:

    Mikrobiom/mikrobiotanın yani büyük canlıların sıhhatli olmasının, ancak mikroplarla birlikde yaşamasına bağlı olduğunun anlaşılması; Pastör’ün hatalı germ teorisine dayanan Rockefeller tıbbının ilaç ve aşılarının sonunu getirecekdir.

  4. Müzeyyen dedi ki:

    Ateşi öksürüğü olan herkese antibiyotik yazmak şartmıdır kültür yapmadan antibiyotik yazmak doğrumudur

  5. Emin dedi ki:

    Selamun aleykum
    En bir sene önce zaatürreye yakalandim, bir hafta Antibiyotik tedavisi gördüm
    Iyilestim ama simdi bagirsak problemim var bir türlü gecmiyor,üc kutu probiotik kullandim.reflüm var uzun zaman omeparazol Kullaniyorum. Doktor lar huzursuz bagirsak sendromu diyorlar bir sene önce Kolonoskopi oldum bir sey cikmadi mideye bakildi hersey normal,bir haftadir raporluyum.
    Karin agrisi ile eve geldim simdi biraz iyiyim ama diskilamada sirasinda kanli ishal var.ne yapmamami önerirsiniz inanin ne yapacagimi sasirdim bu arada devamli gece calisiyorum
    Bilginiz icin simdiden minnettarim.

Siz de yorumunuzu paylaşın: