GEÇEN YIL GRİPTEN 80 BİN AMERİKALI ÖLDÜ

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

CDC, 2017-18’ de USA’ nın son 40 senelik dönemin en kötü grip sezonunu yaşadığını ve 80 bin kişinin grip yüzünden hayatını kaybettiğini açıkladı (1).

Hiç şaşırmadım çünkü geçen sene Avustralya’ da grip aşısının H3N2 türü grip virüslerine karşı koruyuculuğunun sadece yüzde 10 olduğunun ortaya çıktığını, aynı aşının USA’ da uygulandığını dolayısıyla orada da etkisiz olacağını yazmıştım (2).

Kanada’ da yapılan araştırmada ise grip aşılarının H3N2 türü grip virüslerine karşı etkinliği yüzde 17 olarak bildirilmişti (3).

Ama az yazmışım; aşı bırakın korumayı, gribi ve gripten ölümleri artırıyor demek daha doğru olurmuş!

Bazı uzmanların medyada yer alan “Hiç koruma olmamasına göre yüzde 10-17’ lik koruma da işe yarar” sözlerine ise inanmayın, bu tamamen bir pazarlama sloganıdır.

Çünkü “Koruyucu bir aşıdan bahsedebilmek için etkinliğinin yüzde 85-95 olması gerekir” (4).

Aşının etkili olması zaten mümkün değil

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) hangi grip virüslerinin salgın yapacağını doğru tahmin etmiş olsa bile grip aşılarının etkili olması mümkün değil.

Çünkü aşı hazırlamak için virüslerin yumurtada üretilmesi gerekiyor ama burada çok “küçük” (!) bir problem olduğu yeni anlaşıldı.

O da şu: Bu mutasyon olmayınca aşı hazırlamak için virüs elde edilemiyor, mutasyon olduğunda da aşı hiçbir işe yaramıyor.

Proceedings of National Academy of Sciences’ de yayınlanan araştırmada tavuk yumurtalarında üretilen tohumluk grip virüslerinin H3N2 türünün hemaglütinin yüzey antijenin mutasyona uğradığı ve bu virüsten hazırlanan aşıların koruyucu olamayacakları tespit edildi (5).

 

Grip aşısı sağlıktaki en büyük sahtekârlıklardan biridir

Bugüne kadar hiç grip aşısı yaptırmayan USA Başkanı Trump “Grip aşılarının hiçbir koruyuculuğu olmadığını ve sağlıktaki en büyük sahtekârlıklardan biri olduğunu” söylüyor (6).

Başkan çok haklı zira USA’ daki ölüm oranlarının yüksekliği aşıların koruyucu olmadığı gibi aksine gribe yakalanmayı kolaylaştırdığını düşündürüyor.

Trump’ un danışmanlarından Gloria Copeland da “Grip aşısı zırvadır, insanları gripten de hastalıklardan da koruyan Hristiyanlık inancıdır” diyor (7).

El-hak, o da haklı çünkü inançlı olmanın bağışıklığı güçlendirdiğini ortaya koyan sayısız araştırma var.

Gelelim neticeye

Geçen sene 155 milyon doz grip aşısı yapılan ama gripten on binlerce insanını kaybeden ve aşılanma oranları arttıkça da ölümlerin arttığı ülkenin insanları bu sene aşı yaptırmasalar daha iyi ederler.

Bunun yerine şunlar daha faydalı olabilir:

BİR: Aşıya verecekleri parayı bağışıklığı güçlendiren yiyecek ve içecekleri vermeliler.

İKİ: Aşı olmak için kollarını değil dua etmek için Allah’a ellerini açmalılar çünkü duanın grip aşısından daha etkili olacağına ben de inanıyorum.

ÜÇ: Geçen sene yüzde 3 etkili bulunduğu için yapılmasına karşı çıktığı grip aşısına bu sene “utanmadan” tekrar cevaz veren, aşı yaptırın demeden duramayacağı anlaşılan CDC uzmanları ise “insanları duaya teşvik eden aşı” için çalışsalar daha iyi eder.

Kaynaklar:

1.https://www.vox.com/2018/9/27/17910318/80000-americans-died-last-year-get-your-flu-shot

2.http://ahmetrasimkucukusta.com/2017/12/02/yazilar/tip-yazilari/grip-tip-yazilari-yazilar/grip-asilarinin-etkisiz-olacagi-aciklandi/

3.http://www.eurosurveillance.org/content/10.2807/1560-7917.ES.2018.23.5.18-00035

4.https://www.mprnews.org/story/2011/10/25/university-of-minnesota-flu-vaccine-study

5.http://www.pnas.org/content/early/2017/10/31/1712377114

6. https://www.youtube.com/watch?v=cDARZJxzeoY

7.https://nypost.com/2018/02/06/trump-adviser-claims-word-of-god-will-protect-us-from-flu/

Yazı için 3 yorum yapılmış:

  1. Emine Nurdan dedi ki:

    Biz sizi dinliyoruz grip aşısı mrip aşısı olmuyoruz girp de olmuyoruz. Turşu yiyoruz yoğurt ayran kefir yiyoruz soğan sarmısak soframızda eksik değil balık mevsimi geldi palamutun tanesi 10 15 lira bol balık da yiyoruz.

  2. alex dedi ki:

    en büyük fenerbahçe

  3. merih dedi ki:

    Demekki Amerikalılar grip aşısına karşı aksi tepki gösteriyor. Şu sözünüze gönülden ve de yürekten katılıyorum: Aşıya verecekleri parayı bağışıklığı güçlendiren yiyecek ve içecekleri vermeliler.

Siz de yorumunuzu paylaşın: