AMERİKALI DOKTORLAR GEREKLİ OLAN HASTALARA BİLE KOLESTEROL HAPI YAZMIYORLAR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Araştırma, kısa adı PALM olan (Patient and Provider Assessment of Lipid Management)  kayıt sisteminde statin tedavisi tavsiye edilen 5693 erişkin üzerinde gerçekleştirildi.

Kılavuza göre ilaç alması gereken 1511 kişinin (yüzde 26.5) statin almadığı belirlendi.

Bunların 894’ ü (yüzde 59.2) kendilerine bu ilaçların hiç teklif edilmediğini, 153’ ü (yüzde 10.1) ilacı almayı reddettiklerini ve 464’ ü ise (yüzde 30.7) tedaviyi kestiklerini bildirdi.

Statin teklif edilmeme ihtimali kadın, siyahi ve sosyal güvenlikleri olmayanlarda daha yüksek bulundu.

Statini reddeden veya bir süre sonra kesenlerin statinlerin emniyetli ve etkili olduklarına inanma oranları statin kullananlara göre daha düşük çıktı.

Statin kullanma istekliliği hiç teklif edilmeyenlerde yüzde 67.7 ve ilacı kesenlerde tekrar başlama arzusu yüzde 59.7 olarak bulundu.

İlaç yazılmasına rağmen kullanmayanların yan etkilerinden korktukları için ilacı reddettikleri anlaşıldı.

Araştırmacılar, statin tedavisini reddetmenin veya kesmenin başlıca sebebinin yan etkilerle ilgili endişeler olduğunu, eğer teklif edilirse birçok hastanın tedaviye istekli olduğunu vurguluyorlar.

Kılavuza göre 78 milyon Amerikalının statin alması gerekiyor.

Bu araştırmadan ne anlayalım?

BİR: USA’ da ilaçlar hastalara dayatılmıyor, sadece teklif ediliyor. Oysa bu ilaçlar bizde “Bunları ille de alacaksın, almazsan şak diye ölürsün, ben mesuliyet kabul etmem, sen bilirsin” gibi korkutmalarla yazılır.

İKİ: USA’ da doktorların önemli bir kısmı kılavuzları takmıyor. Oysa bizde kılavuzlara uymayan doktorlar “malpraktis” yapmakla, hastaların hayatını tehlikeye atmakla suçlanır.

ÜÇ: Önemli miktarda hastanın bir kısmı yan etki veya yan etki korkusu sebebiyle tedaviyi kesiyor. Oysa bizde hastalara bu ilaçların hiçbir sık görülen ciddi yan etkileri olmadığı söylenir.

Gelelim neticeye

USA’ da doktor ve hastaların statin tedavisi mevzuunda ilaç endüstrisi tarafından desteklenmeyen literatürü yakından takip ettikleri anlaşılıyor.

Yakın gelecekte statin sınıfı ilaçların birincil korumada -yani kalp krizi ve felç geçirmemiş hastalarda- faydası olmadığı gibi ciddi yan etkileri olduğu resmen açıklanacaktır.

Statinlerin ikincil korumada –yani daha önce kalp krizi veya felç geçirmiş hastalarda- “minnacık” etkisi olabilir ama bunun her gün yarım saat yürümekten farklı olmadığı gibi ilacın çok tehlikeli olan risklerini beraberinde getirdiği net olarak anlaşılacaktır.

Kaynak: https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/JAHA.118.011765

Yazı için 3 yorum yapılmış:

  1. Hülagü S dedi ki:

    Bizde kolesterolü yüksek olan herkese kolesterol hapı yazılıyor. Yazmayan doktor dayak yer.

  2. Eskiden herkese yazıyorlardı ama bizdeki tartışmaların faydası şu oldu ki doktorlar artık bu hapı öyle kolay yazmıyorlar. hastalar da bilinçlendi, Onlar da artık hap istemiyor. Hatta doktor yazarsa neden yazdınız almasam olmaz mı yan etkileri çokmuş diye doktoru sorguluyor.

  3. BENAN dedi ki:

    NE DEMEK GEREKLİ OLAN HASTALARA İLAÇ YAZMAMAK? YUH!

Siz de yorumunuzu paylaşın: