DENİZ SUYU İLAÇ OLARAK LİTRESİ 350 TL’ DEN SATILIYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Sterimar isimli “%100 doğal deniz suyunun” hapşırık, kaşıntı, burun akıntısı, tıkalı buruna iyi geleceği, bahar nezlesine çözüm olacağı, alerjiyi durduracağı ve önleyeceği iddialarıyla reklâmı yapılıyor.

Bu bir ilaçsa reklâmı yapılamaz.

İlaç değilse neden bakkalda, markette değil de sadece eczanede satılıyor?

Nasıl bir algı yaratılmak isteniyor?

Resim önizlemesi

Bu fotoğrafı İstanbul’ da her gün binlerce insanın kullandığı İ.T.Ü. metro istasyonunda çektim.

Deniz suyunun litresi 350 TL’ ye geliyor

Herhangi bir ürünün “sağlık ve hastalık” üzerinden reklâmının yapılmasının kanunlarımıza göre mümkün olmadığını sanıyordum.

Mümkünse, bu yanlış derhâl düzeltilmelidir.

Hiçbir ürünün herhangi bir hastalık veya hastalık belirtisi üzerinden reklâmı yapılamaz/yapılmamalıdır çünkü bu ilaç reklâmı demek olur ve ilaç reklâmı da ülkemizde kanunen yasaktır.

Bu ürün bir ilaç değildir, içinde bildiğimiz deniz suyu vardır diyorsanız o zaman sorum şudur:

Deniz suyunun litresi nasıl olur da 350 TL olur? (Sterimar’ ın 100 mililitresinin fiyatı 35 TL’ dir).

Deniz suyu ile burun yıkamak faydalıdır

Deniz suyunun burun tıkanıklığı ve burundaki alerjilere iyi geldiğine hiçbir itirazım yok; hastalarıma zaten senelerdir bunu tavsiye ediyorum.

İtirazım, deniz suyunun şişelere doldurulup “allanıp pullanıp” fahiş fiyatla satılmasınadır.

Deniz olan yerlerde yaşayanlar denizin temiz bir yerinden (mesela denize girilen bir yerden) alacakları suyu rahatlıkla kullanabilirler.

Bu suyun kirli olabileceği endişesi taşıyanlar, suyu kaynattıktan sonra kullanabilirler.

Denize uzak olanlar bir litre musluk suyunda bir tatlı kaşığı tuzu eriterek kendi deniz sularını kendileri imal edebilirler.

İlle de steril olsun diyenlere ise eczanede bir litresinin fiyatı birkaç lira olan izotonik serumları alıp kullanmalarını tavsiye ediyorum.

Sprinkling salt into a glass of water Stock Photo - 32070331

Gelelim neticeye

BİR:Bedava” deniz suyunun şişelere doldurulup “litresi 350 TL” den satılması “ticaret ahlâkına” uygun mudur? İsteyen ürününe istediği fiyatı biçebilir mi?

İKİ: Bu ürünü hastalarına tavsiye eden doktorların “fiyattan” haberleri var mı? Hastalarına bunları tavsiye etmeye devam edecekler mi?

ÜÇ: “Sudan ucuz” deyiminin sözlüklerden çıkarılması gerekmez mi? “Havadan para kazanmak” yerine de “sudan para kazanmak” desek daha doğru olmaz mı?

NOT: Deniz suyu, okyanus suyu ve serum fizyolojikli burun damlaları hakkında “Biri bizi serum fizyolojikli burun damlaları ile aldatıyor” başlıklı makâlemi okumanızı hararetle tavsiye ederim.

Kaynak: http://ahmetrasimkucukusta.com/2012/10/03/yazilar/elestirel-yazilar/ilac-endustrisi/biri-bizi-serum-fizyolojikli-burun-damlalari-ile-aldatiyor/

Yazı için 1 yorum yapılmış:

  1. Mediha dedi ki:

    Allah razı olsun sizden, başka ne diyeyim

Siz de yorumunuzu paylaşın: