ANAFLAKSİNİN SEBEPLERİ VE TEDAVİSİ

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
anaflaksi tedavisi

Bu antikorlar, bazofil ve  mast hücrelerinin yüzeylerine yapışırlar. Duyarlı kişi o maddeyle tekrar karşılaştığında, hücre yüzeyindeki antikorla alerjen birleşir ve hücreden mediatör ismi verilen bir takım kimyasal maddeler salgılanır. Mediatörler de, bağışıklık sisteminin çeşitli bölümlerini harekete geçirerek anaflaksiye neden olurlar.

ANAFLAKTOİD REAKSİYON

Anaflaksinin, IgE  olmaksızın ortaya çıkan şeklidir. Kişinin duyarlı olduğu madde, mast hücresini IgE ‘ye gerek olmadan doğrudan uyararak mediatör salgısına neden olabilmektedir. Bazı ilaçların (aspirin, ağrı kesiciler, romatizma ilaçları ve röntgen çekiminde kullanılan kontrast maddeler…) ve egzersizin yol açtığı reaksiyonlar anaflaktoid tiptedir.

anaphylaxis ile ilgili görsel sonucu

ANAFLAKSİNİN SEBEPLERİ

Gazetelerde okuduğumuz ‘Penisilin iğnesi yapıldı, yaşamını yitirdi’ veya ‘Arı sokmasından öldü’… gibi olayların nedeni hep anaflaksidir.

Anaflaksiye sebep olabilen pek çok madde vardır:

  • İlaçlar (Penisilin, sefalosporin ve diğer antibiyotikler; aspirin, ağrı kesici ve romatizma ilaçları, lokal anestezikler, röntgen çekilirken kullanılan kontrast maddeler…)
  • Serumlar ve aşılar
  • Kan ve kan ürünleri
  • Yiyecekler (Yumurta, süt, domates, fıstık, deniz ürünleri…)
  • Yiyeceklere konan katkı maddeleri
    Bozulmayı önleyici maddeler (Sülfitler)
    Renklendiriciler (Tartrazin)
    Tat vericiler (Glutamat)
  • Fiziksel etkenler: Egzersiz, soğuk
  • Çeşitli maddeler: Lateks, sperm

anaphylaxis ile ilgili görsel sonucu

ANAFLAKSİ TEDAVİSİ

Anaflaksi çok acil bir durumdur. Kişiye hemen girişimde bulunulmadığı zaman kısa zamanda ölüme neden olabilir. Bu nedenle, anaflaksi belirtileri saptanır saptanmaz  bir taraftan en yakın doktor veya hastaneye ulaşılmaya çalışılırken, diğer taraftan yapılması gereken bazı işlemler vardır.

  • Allerjenin vücuda girdiği yer belli ise (Arı sokmasında olduğu gibi !), o bölgeye hemen turnike yapılarak zehirin kana karışması engellenir. Varsa, arının iğnesi çıkartılır.
  • Kişi sırt üstü yatırılır ve bacakları yukarı kaldırılır. Bu sayede beyin ve kalp gibi önemli organlara  daha fazla kan gitmesi sağlanır.
  • Hasta sıcak tutulur.
  • Mümkünse oksijen verilir.
  • Anaflakside yaşam kurtarıcı ilaç ADRENALİN’ dir.  1:1000’lik adrenalin, 0.3-0.5 ml dozunda 20 dakika arayla cilt  altına zerk edilir.
  • Anaflaksi tedavisinde yararlanılan diğer ilaçlar  kortizon ve  antihistaminikler’ dir. Astım krizi belirtileri olan hastalara bronş spazmını azaltan nefes açıcı ilaçlar da verilmelidir. 
  • Kan basıncı düşük olan hastalara hem kan basıncını yükselten ilaçlar ve hem de damar yoluyla sıvı uygulanır.
  • Gırtlak ödemi nedeniyle boğulma belirtileri gösteren hastaların ana nefes borusuna dışarıdan delik açılması gerekebilir.

ANAFLAKSİDEN KORUNMA

  • Daha önce anaflaksi geçirmiş olanlar, durumlarını bildiren bir kart veya künye taşımalıdırlar.
  • Anaflaksi nedeniyle ölüm tehlikesi atlatanların yanlarında sürekli olarak adrenalin bulundurmaları gerekir. Bu kişilere adrenalini hangi durumda, nasıl uygulayacakları da öğretilmelidir.
  • Anaflaksiye neden olan etkenlerden (ilaç, yiyecek…)uzak kalınmalıdır.
  • Anaflaksi tanımlayan hastalara  iğne şeklindeki ilaçlardan çok hap veya şurup verilmelidir.
  • Anaflaksi tanımlayan hastalara beta-bloker sınıfı ilaçlar verilmemelidir.

Yazı için 10 yorum yapılmış:

  1. nurçin dedi ki:

    iyi günler ahmet bey,ben size bundan 4 sene önce gelmiştim,yanlış yapılan allerji testimin sonucunda size geldiğimde psikolojik olarak çok kötü durumdaydım,allerji olurum diye hiçbirşey yiyemez içemez olmuştum çünkü elimdeki testlerde allerjimin olmadığı hiçbirşey yoktu,siz bana test yaptınız ve hiçbirşeye allerjim çıkmadı sadece bronşlarımın hassas olduğunu söylediniz.geçen kulak burun boğaza gittim sebebi arasıra beni hapşırma tutuyor çok sık ve uzun sürüyor,burnum tıkanıyor,doktor allerjik rinit olduğunu söyledi antihistamik ilaç ve burun damlası verdi ama ben allerjik rinitin bir maddeye allerjiden olduğunu öğrendim bu nasıl olur,birde ben anaflaktiktik şoktan çok korkuyorum ilaç içemiyorum belki allerji yapar diye bunun bir çaresi yokmu?çünkü anaflaktik şoku herşey yapabilir.yazım uzun olduğu için özür dilerim ama benim için allerji denince akla gelen tek isim olduğunuz için sizin yazdıklarınız çok önemli şimdiden çok teşekkür ederim iyi günler…

  2. Leyla dedi ki:

    Merhaba hocam.yiyenimin sadece balık alerjisi var,dokunmak bile acil durum sebebi…….tedavisi yok dedi bı Prof. Eğer varsa size gelmek isteriz….saygılar…

  3. ısmail karakaş dedi ki:

    Hayli günler efendim ben ısmail karakaş size bu mesajı hollanda amsterdamdan yaziyorum ben geçen sene iki senedir bogazim ağrıyor diye kadikoyde acıbadem hastanesine gittim bana endeskopi yapıldı bende b12 vitamin eksikliği çıktı b12 değerleri 200 lere düşmüş amsterdam ev doktorum kan tahlili yaptırdı 156 lara inmis normal olduğunu söyledi acibademdeki doktor b12 iğnesi vurulman lazım demişti buradaki ev doktorum 156 değere normal diyor vr bana 6 ay sonra gel bir tahlil daha yaptırım dedi bende 6 ayda daha düşer diye gittim 1000mg b12 hapı aldım kutusunun içinde 100 adet vardı 46 adedini er akşam birtadet ictim bu arada sol kolumum altında kırmızı bir leke olustu bir iki hafta içerisinde bu lekelergogsumden kasiklarima

  4. ısmail karakaş dedi ki:

    Özür dilerim cep telefonuma yaziyorum yanlışlıkla yorumu gönder dusuna basmisim ben ısmail karakaş efendim göğsündeki lekeler kasiklarima kadar yayıldı bu arada tiroid bezlerimde rahatsızlık olduğu için ceviz kurune başladım ben iki senedir panik atak yaşıyorum burada kolay kolay ev doktorları ilaç yazmıyor stres boğazıma baskı yapıyor gecengun öyle agirdiki sanki yara varmış gibi bende turkiyeden getirdiğim roxin 600mg lik antibiyotik apini kullandım sabah bir akşam bir tane ictim besgun ictim sonra kestim vucudundaki lekeler çok kırmızı değil açık kırmızı vücudumda kaşıntı var ama lekeler değil leke olmayan yerler kaçınıyor üç yerimde aşırı kaçınıyor sağ dizinin arkası oradada leke var kuyruk sokumunda ve kasığında birde bir seneyi aşkın sirtimin sol üst kürek kemiğinin altı sadece ceviz buyuklugundeki bir yer iç kesintisiz sürekli kaçınıyor bende orada titreşimler oluyor kaçınıyor ama iç kizarmiyor dr birşey yok diyor ama hala aşırı kaçınıyor bu bir aydır vucudundaki lekeler dr baktı alerji dedi bana actavis 5mg alerji hapı yazdı 15 hap yazdı günde bir tane besgun ictim 6ci gün çok yan etki yaptı biraktim sağ kolum bileğinden direğe kadar çok ağrıyor ve bilegimin

  5. ısmail karakaş dedi ki:

    Bileğinden dirsegime kadar agri var ve avucunun açıp kapattığını agri olan yerden kicir kicir sesler geliyor bu actavis 5mg lik alerji hapını içmeden önce böyle bir ağrıyor bu kırmızı lekelerini nasıl bir hastalık olduğunu çözemedim alerjisi sedef hastalığımi egzamami yoksa anafilaksimi anlamadim efendim yaşım 49 yaşlandıkça evam atıyor çok takıntı yapıyorum sizin yazınızda anafilaksinin belirtilerini okuyunca iyice strese girdim sayın hocam belki yeterli bilgi veremedim vucudundaki bu lekeler angi hastaligin belirtileri olabilir ve nasıl bir tedavi ve nasıl bir diyet onerirsiniz şimdiden çok teşekkür eder hollanda amsterdam sevgi ve saygilarimi sunarim

  6. aleyna arslanoğlu dedi ki:

    merhaba hocam ben 06.08.2012’de hastaneye geldim bundan 3 gün önce yani geçen hafta cuma gecesi karnımda göğsümün altında sırtıma kadar kaşıntı ve kabarıklıklar oldu sabah uyandığım zaman bu kabarıklıklar ve kızarıklıklar bütün vücüduma yayılmıştı.hemen göstepe hst.acıle geldim alerji iğnesi yapıldı evede avil şurup verildi günde 2 kez kullanmak üzere verildi.cumartesi gecesi saat 2’de annem beni uyandırmak yanıma geldiğinde şok oldu çünkü bütün yüzüm ve vücudum kızarmıştı ve kabarmıştı ayrıca fena derecede kaşınıyordu.annem beni hemen soğuk duşa soktu 1-2 dakikalık rahatlama geçiriyordum ama tekrar o kabarıklarım çıkmaya ve kaşınmaya başladı.paza sabahı olduğunda yataktan kalkınca ayaklarımın her yerinin şiştiğini ve üstüne basmakta zorlandığımı,ellerimin şiştiğini ve kapatamadığımı ve acuçlarımın içi ve ayaklarımın altının acıdığını hissediyordum.saç diplerimden ayağımın altna kadar bütün vücüdum kabarmıştı ve kaşınıyordu.öğlen saat 12 civarlarında su içtiğim zmn yutkunmakta zorlandığımı ve dilimin şiştiğini fark ettim.herhangi bir hastaneye gitmedik.pazar günü olduğu için pazartesi gidelim demişti annemler.babam dışarı çıkıp hava aldığımda düzelebileceğini söyledi.dışarı alışveriş merkezine gittiğimizde yarım saat 45 dakika dolaştıktan sonra bir mağazaya girdiğimizde ani bir baş dönmesi ve mide bulanması yaşadım.5 dakika içerisine lavoboya giderken bilincimi kaybettim ve bayıldım.daha sonra kendime geldiğimde eve döndükten sonra sabah erkenden kalkıp dilimin şişikliğinin indiğini fakat ayaklarımın altının, avucumun içinin ve dudaklarımın şişlüğü devam ediyordu.göstepe hst. alerji polikinliğine geldiğimde beni acil yatırdılar 4 gündür yatıyorum.çünkü hayati tehlikem olduğunu söylediler.kanımda alerjik hiçbirşey çıkmadı.doktorum çok iyi bana anafilaksi teşhisi konuldu.sizinde böyle belirtilere karşı ne düşündüğünüzü öğrenmek istiyorum ne yapmak istediğimiz hakkında bizi aydınlatırsanız çok seviniriz bu arada ben 13 yaşındayım çok tşk ediorum.sevgiler saygılar:)

  7. Serpil dedi ki:

    Merhaba hocam bugün 3 Haziran dün oğluma 27 yaşında mr çektirmeye acı bademe gittik bileğinden mr çekilirken verilen opak maddeler allerji yaptı gözleri bedeni şişti yogunbakına aldılar bir saat sonra çıktık yogun bakımdan şimdi kotüzon vurunacak iki gün burada ihmal yokmu hocam Oglum ölenilirdi.

  8. senay yılmaz dedi ki:

    hocm mrhb benım oğlum 13 aylık alerjı testı yaptırdım anaflası dedıler bunun tedafısı yokmu hocam lutfen bana bır bılgı verın cok caresz kaldım

  9. ceylan dedi ki:

    Hocam Merhaba bende geçen sene saç boyası yüzünden ödem oluştu avil decort yapıldı ve fenalaştım sonra amblans geldi adrenalin yapıldı hastene ye yatrldm kendi seyrine düzeldi üzerinden 1 yıl geçti geçen bel ağrısı için iğne yapıldı fenalaştım nefes alamama şikayetim oldu neyseki kendi seyrine geçti geçenlerde bel ağrısı için kas gevşetici sürdü yine aynı belirtiler alerji dr gittim yama testi yapmamız gerek ama o da riskliymiş dedi ve 2 gün önce tere yedim yine aynı şeyler oldu kusma ishal nefese zorluk ağız kuruluğu titreme gidiş gelişerek ölüm korkusu tuhaf bi durumlar oluyo nedir bu durumum

  10. BEKOCAN dedi ki:

    merhaba

    2014 yılında 2 defa şok geçirdim 1. si grip olmuştum doktora gittim ve bana serum taktı serum sarı renkte idi ve daha damarımdan gitmeye başladığı ilk damlada diklim şişip nedefim kesilip morarmaya başladım kalbim güm güm yaparak şpka girmişim sonrasını hatırlamıyorum , kendime geldiğimde tüm hastane ve tüm ailemn başımdaydı ve çok panik vardı o engamede bana verilen ilaç karmaşaya geldi ve bize söylenmedi ne olduğu , aablam ilaç fabrikasında çalıştığından serum sarı idi vitamın vardı bemiks v.s demişti o kadarını biliyoruz .
    2. şok geçirişimde yine hastanede koldan damardan ağrı kesici yapıldı o zaman aynı şekilde şoka girdim .
    Tüm bunların haricinde tablet ilaç ve damla şeklindeki ilaçları kullanıyorum çok şükür şuana kadar bişey olmadı ama çok korkuyorum , çapa tıp fakültesine imolonoji bölümüne gittim ama tetkikler çok uzun ve 6 aylık zamanlarda çağıryolar ya işten izin alamıyorum ya unutuyorum gününü hala bitmedi gitti
    3 senedir gidiyorum. daha kısa tüm tetkiklerin yapılabileceği bir hastane yada doktor tavsiyeniz varmıdır bana yardımcı olabilirmisniz ? Neye karşı alerjim var tam olarak bilmek istiyorum böyle belirsiz yaşamaktan çok sıkıldım korkarak yaşıyorum resmen .
    bilgilerinize sunarım
    saygılarımla

Siz de yorumunuzu paylaşın: