ANAFİLAKSİ NEDİR?

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
anafilaksi

Her hangi bir maddeye bağlı ölümcül anafilaksilerin, yılda her on milyon insanın 4-20 kadarında görülebileceği tahmin edilmektedir. Buna göre, ülkemizde her yıl ortalama olarak 100 kişinin anafilaksiden dolayı yaşamlarını yitirdikleri söylenebilir.

Anafilaksinin belirtileri 

Anaflaksi, kişinin duyarlılığına ve alınan alerjenin miktarına göre değişik tablolara neden olur.

Anafilaksi, çok ani olarak ortaya çıkan bir durum olduğu için sadece doktorlar tarafından değil, herkesçe bilinmesi, tanınması ve ilk acil müdahalenin hemen yapılması, hastanın yaşamının kurtarılması bakımından çok önemlidir. 

Alerjenin alım yolu ve vücuda giriş hızı da anaflaksinin ağırlığını belirleyen önemli faktörlerdir. Mesela, penisilin iğnesi penisilin hapına göre çok daha ağır bir anaflaksiye yol açar !

Anafilaksi belirtileri, alerjenle karşılaşıldıktan hemen birkaç dakika sonra başlar, 15-20 dakikada zirveye çıkar ve 1 saat içinde de azalmaya yüz tutar. Anaflaksi, bazı kişilerde belirtiler tamamen kaybolduktan 8-24 saat sonra  tekrarlayabilir. Bu nedenle, anaflaksi saptanan bir kişinin en azından 24 saat süreyle doktor gözetimi altında kalması gerekir.

Anafilaksinin öncü belirtileri de vardır. Bunlar, tuhaf bir sıkıntı, huzursuzluk ve fenalık hissi ile beraber sıcak basması, çarpıntı ve kaşıntıdır. Bu genel belirtilerden sonra çeşitli organ sistemlerini ilgilendiren belirtiler kendini göstermeye başlar.

anaphylaxis ile ilgili görsel sonucu

Deri belirtileri 

Deri belirtileri,  kaşıntı, ürtiker (kurdeşen) ve anjioödemdir.

Kaşıntılar yaygın olarak tüm vücutta olabileceği gibi, sadece avuç içi, ayak tabanı, genital bölge veya bacakların iç kısmı gibi belirli yerlerde de olabilir. Ürtiker, derideki soluk pembe renkte, üzerine bastırılınca solan, kaşıntılı kabarıklıklardır.

Anjioödem ise,  derialtındaki dokuda şişme ile karakterize bir tablodur; en çok dil, dudak ve göz kapaklarında görülür. Bunlar kaşıntıdan ziyade  karıncalanma ve yanma hissine neden olurlar. Hasta, bu şişliklerden dolayı gözünü açamaz, konuşamaz duruma gelebilir. Gözler sulanmış, kızarmış, şişmiştir.

anaphylaxis ile ilgili görsel sonucu

Tehlike sinyalleri 

Anaflakside, solunum ve dolaşım sistemini ilgilendiren belirtiler ciddi bir krizin işaretleridir.

Solunum sistemi belirtileri: Burunla ilgili olarak  kaşıntı, su gibi akıntı, hapşırma, burun tıkanıklığı… gibi belirtiler vardır. Ses tellerinin şişmesi (gırtlak ödemi), ses kısıklığı ve konuşma güçlüğü yaratabileceği gibi, bu darlığın çok fazla olması nefes alıp vermeyi güçleştirir, hatta tamamen imkansız kılar ve ölüme neden olur.

Bazı hastalarda ise astımlılarda olduğu gibi inatçı öksürük, hırıltılı  solunum ve nefes darlığı…gelişir. 

Dolaşım sistemi belirtileri: Çarpıntı, düzensiz ve hızlı kalp atışları, göğüs ağrısı, baş dönmesi… vardır. Kan basıncının düşmeye başlaması ciddi bir anafilaksinin habercisidir. Yaşlı hastalar kalp krizi de geçirebilirler.

Sindirim sistemi belirtileri: Karında kramp tarzında ağrılar, bulantı, kusma, karında şişkinlik ve gerginlik, ishal ortaya çıkar.

Diğer belirtiler: Bu sistemlere ait belirtilerden başka bir çok hastada, terleme, idrar kaçırma, baş ağrısı, şuur bozukluğu, hallüsinasyon görülür.

Yazı için 5 yorum yapılmış:

  1. berna dedi ki:

    hocam mrh.çocuğumla bir problemiz var iğneye karşı alerjisi var kimseye anlatamıyorum bugün dişçiye gittit ve hikaye dedi biz ne yapabiliriz nasıl bi test yapabiliriz eşim bile öyle diyor çocuk korkuyor o üzden ama iğne olduğun zaman bütün vücüdü kabarıyor bana yardımci olursanıs sevinirim…..

  2. ayten dedi ki:

    sayın hocam annanem anaflaksi hastası bir buçuk yıldır mersınde gitmediğiğmz doktor kalmadı.tedavisi varmı yardım edin ne olur ananem 35 yıldır yanlız yaşıyor gıttıgımız doktorlar psıkolojk deyıp geçıstırıyorlar yardımcı olun allah rızası ıçın.

  3. mehmet açıkgöz dedi ki:

    hocam bende olan dudak,dil,el baş parmak eklemi,diz kapğının yanı,ayak baş parmağın altı,ayak altı gib vucudumun belirli yerleri haftada bir şişiyor doktura gitim halde bunun alerjik olduğu söylendi ama neye karşı alerjim olduğu bulunamadı, ve alerji testi yaptırdım bundada yumurta,süt ve süt ürünlerinde,evdeki her hangi bir toz olduğu söylendi. Bunlara dikkat etiğim halde bazen sık bazen geç olmak üzere şişkinlilerim oluyor. Sizden ricam bu konuda bana ne gibi önerileriniz olur,ve sizce hangi branşa gitmeliyim şimdiden çok teşekür ederim.SAYGILARIMLA

  4. Abdullah öget dedi ki:

    merhaba hocam benim eşim anafilaksi hastası 7 yıl önce damar yollarında başladı reaksiyon geçirdi . ondan sonra 100 den fazla iğne kullandık her hangi bir alerji yoktu .2 yıl önce alerji iğnede göstermeye başladı.ondan sonra bizi ondan sonra prafakasyon testi için diyarbakır fakültesine gönderdiler.bu test çok riskli olduğu için biz yapamıyoruz.bize söylenilen yerler adana , istanbul,ankaraydı.bize en yakın yer adanaydı.başkent üniverstesinden alerji bölümünden randevu aldık.hemen adanaya gittik.gittiğimiz gün hasteneye yatırıldı.ondan sonra 2 gün hap testi yapıldı.3.günü geçtğinde kolunda yedi yerde daire şeklinde kalemle çizildi. 15 dakkia arayla her daireye deriye test yapılıyordu.5.sinde reaksiyon geçirdi.hemen yoğum bakıma alındı.24 saat sonra taburcu edildik.dokturu bize dediki bu 10 milyonda bir görülen hastalık.2013 te ankara hacetttepe hastanesine gittik. doktorla görüştük iğne testinği istedibiz kabul ettmedik bizim ankaraya gitmemizin sebebi haplarda alerji belirtisi gösterdiği için gittik .dokturu geçirdiği reaksiyondan dolayı bizim yapacağımız bir şey yok dedi .sizden ricam bize yardımcı olun

  5. şahane dedi ki:

    Merhabalar

    Ben size Azerbaycandan yazıyorum. Benim dayım kızı kanser. En son kemoterapi uygulandığında alarjisi olmaya başladı. Doktoru vücudunun zayıflamasından dolayı alarji olduğunu söyledi ve alarjiye karşı ilaclar uygulandı. Ama şimdi daha kötü olmaya başladı. Nefes almasında zorluklar yaşıyor. Kemoterapi durduruldu. Lütfen yardımcı olun. Nasıl alarjini durdurabiliriz? (((( Tedavisi varmı bu alarjinin? 

    Allah rizası için tavsiyenizi esirgemeyin

Siz de yorumunuzu paylaşın: