İLAÇTA RÜŞVET ÇARKINI ANLATIYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
metin can

Sabah gazetesinde Metin Can‘ ın haberi:

Bugün doktor ve mümessil arasındaki zehirli ilişkiyi mercek altına aldık. Karşılıklı menfaat sistemi milyarlık fatura çıkarıyor, bunu da devlet ödüyor.
Türk sağlık sisteminde kurulan rüşvet çarkının genel hatlarını dünkü yazımızda işledik. Bugün ise Türkiye’ye 7 milyarlık fatura çıkaran sistemin kılcal damarlarına ineceğiz. İlk olarak sayıları 20 bini aşan ilaç mümessillerin bilinmeyen dünyasını mercek altına alıyoruz. Her gün doktorlara daha fazla ilaç yazdırmak için üst düzeyde performans gösteren mümessiller, kurulan çarkın en önemli dişlilerini oluşturuyor. Mümessillerin asıl görevi doktorlara yeni çıkan ilaçların tanıtımını yapmak gibi gözükse de ilaç şirketlerinin, mümessil üzerinde kurduğu görülmemiş baskı işleyişin raydan çıkmasına neden oluyor. Bu noktada doktor ve mümessil arasında zehirli bir ilişki kök salıyor. Önce doktorla lüks yemekler başlıyor, ardından hediye dönemine geçiliyor.
Doktor fazladan ilaç yazdıkça kendisine sunulan lüks artıyor. Yurtdışı tatilinden, ev ve arabaya kadar uzanan karışıklı menfaat ilişkisi derinleşiyor. Kısacası doktor fazla ilaç yazdıkça ihya ediliyor, mümessil de aldığı primle gelirini katlıyor. SABAH, bu tabloyu çok sayıda mümessille görüşerek ortaya çıkardı. İlaç mümessilleri, firmaların baskısını ve milyarlarca liralık zararı açık yüreklilikle anlattı. Öte yandan mümessiller sıkıntılarını sanal ortamda da paylaşıyor. Genellikle referansla girilen bu forumlar, sistemin nasıl rüşvet çarkına döndüğünü açıkça ortaya koyuyor. İşte mümessillerin bilinmeyen dünyası…

FAZLA YAZAN KAZANIYOR

Hasan Hüseyin Ünlü:
Lüks hayata alıştık
Bu mesleğe başladığımda lüks bir otelde 15 gün eğitim aldık. İtiraf ediyorum hiçbir doktor benim elimdeki ilacın içeriği ile ilgilenmedi. Sadece hediye taşıdım.

M.K (İstanbul):

Ofisboy gibiyiz
Artık ofisboyluk yapıyoruz. Doktor havaalanına gidecekse ben götürürüm, çocuğunu okuldan alırım, kredi kartını bankaya gider öderim.

Mümessiller.com:

Arabama siyah film
Bir norolog doktor beni aradı, isteği şuydu: “Duyduğum kadarıyla ilaç firmaları doktorların arabasına siyah cam filmi çektiriyorlarmış! Benim için halledebilir misin?”

Halil Kaya (İstanbul):

Kotadan kovuldum
Çok büyük olanaklarım vardı. Tatile çok doktor taşıdım. İstanbul’un satış birincisi oldum. Sonra kotamı dolduramadım ve kovuldum.

Forummümessil:

İlaç harcaması yüzde 60 azalır
İlaç mümessilleri sürekli baskı altındadır. Çünkü müdürlerimiz sürekli bizleri arayarak hedefleri tutturabilmek adına baskı yapar. Çalışan arkadaşlarımızın çoğu da işini kaybetmemek adına sistem dışı bazı işlere girişir. İlaç mümessilleri olmasa ilaç reçeteleme oranı yüzde yüzde 60 oranında azalır.

Enes Şimşek (Konya):
Asıl rant eczanelerde dönüyor
Özlük haklarımız açımızdan çok ciddi sıkıntımız var. Sistem ne yazık ki itibarımızı azaltıyor. Hastane önlerinde simsarlar var. Ayrıca asıl rant eczanelerde dönüyor.

E.U. (Ankara) :

Filme bilet bulmak bizim işimiz
Stresli bir iş yapıyoruz. Bizi bu hale doktorlar getirdi. Doktorların bizden neler istediğini tahmin bile edemezsiniz. Örneğin, bir doktor için geçen hafta vizyondaki sinema filmlerinden birine 4 bilet aldım.

Ahmet M. (İstanbul):

Suçu sadece bize yıkmayın
Savaşlarda her zaman askerler ölür komutanlara bir şey olmaz bunu biz biliyoruz. Sıra bize geldi farkındayız. Ama suçu en alta yıkmayın. Büyük çıkar ilişkileri söz konusu.

A. L. (İstanbul):

En fazla kadınlar zorlanıyor
Ben bir kadın mümessilim. İki üniversite bitirdim. Bir ilaç firmasında işe başladım. Hayatımın en kötü günlerini geçirdim. Durmadan doktorlarla akşam yemeğine çıkmak zorunda bırakıldım.

Mümessil Forum:
Doktora pay veren var
Medikal firmaları hekimlere % 15 pay veriyor. Bu yüzden, göğüs ağrısıyla giden her hastaya anjiyo, dizim ağrıyor diyene protez yapılıyor.

Serkan- Mümessiller.com:
Haritadan ülke seç
Yabancı firmaların imkânlarını görseniz, şaşarsınız. Ben Ankara’ya pediatri kongresine doktor gönderebilmek için kırk takla atarken yabancı firma, doktorun önüne dünya haritası açıp ‘Seç, beğen’ diyor.

Kaynak: https://www.sabah.com.tr/ekonomi/2011/12/16/ilacta-rusvet-carkini-anlatiyor

Yazı için 36 yorum yapılmış:

  1. Dr.M.Uyar (Uzm.Dr.)16/12/2011 14:00:08

    Kongre düzenleme şirketleri ile kongre düzenleyen “biisel” dernekler de incelenmeli. Yılardır konuşulur, düzenlenen her büyük kongre, başkanına bir yazlık kazandırır diye, ne kadarı doğru bilinmeli. Kongre düzenleme şirketleri el altından para mı vermektedir yokse bazı hocalara, o yüzden mi çok yüksek tutulmaktadır kongre ücretleri. Bu al gülüm ver gülüm düzeninde ilaç firmaları- doktorlar birlikte bilimsel adı altında bir düzen oluşturmuşlar. Neden kongreler illaki turistik merkezlerde yapılr, neden büyük şehirlerde, mesela İstanbul, Ankara gibi, ve de kamu tesislerinde yapılmaz. Neden kongre ücretleri Euro ile ve de astronomik rakamlara çıkar, neden kimse kendi cebinden vermeemez bu yüksek ücretler, neden verse diğer meslektaşlarınca enayi görülür. Doktorlar, ilaç sektörü, eczacılar, hepimiz aynı kirlenmişliğe ortak değilmiyiz. Neden ilaç sektörü mümessil ve de çalışanlarını en pahalı arabalara bindirip en pahalı kıyafet ve en pahalı ofislerde oturur da bunun parasını illa devletten ister. Neden sektör illa ki daha pahalı, çok daha pahalı ilaçları daha yeni ve etkili diye yutturup ucuzlarını piyasadan çeker. Neden , neden… Sorular o kadar çok ki. Neden kimse namusu ile, eğitim ve emeğinin karşılığı olan ücreti kazanmayı değil de kısa yoldan köşe olmayı düşünür hep

  2. cantuncer (vatandaş)16/12/2011 14:01:39

    türkiyenin en çok protezi iki ortopedist tarafından izmirde küçük bir belediye hastanesinde yapılıyor başkada hiçbir ortopedi ameliyatı yapılmıyor sadece protez takılıyor sizce neden dersiniz

  3. BİRİSİ (UZ DR)16/12/2011 13:34:00

    SANKİ ORTOPEDİ UZMANLARI İLE FİRMALAR ARASINDA CIKAR İLİŞKİSİ YOK …CAK PROTEZİ AL FATURANIN %15 İNİ…TEMİZ PARA ONLAR İÇİN ..ÇARK BÖYLE DÖNÜYOR

  4. ky (dr)16/12/2011 13:30:43

    İSLAMIN TEMELİ KÖTÜLÜKLERİ ÖNLEMEKTİR, GIYBET ETMEK DEĞİL.

    • Yaşam tarzı denilen kirlenmiş akvaryumda ekonomik, sosyal, ahlaki her çeşit hastalığın dipsiz bataklığında çırpınan kadersiz bir toplumun… devamı »
    İSLAMIN TEMELİ KÖTÜLÜKLERİ ÖNLEMEKTİR, GIYBET ETMEK DEĞİL.

    • Yaşam tarzı denilen kirlenmiş akvaryumda ekonomik, sosyal, ahlaki her çeşit hastalığın dipsiz bataklığında çırpınan kadersiz bir toplumun acı hikayesi bu !

    • İçinde yaşadığımız akvaryumu hastalık üreten bataklığa çeviren bedensel, ruhsal ve sosyal her çeşit kirlenme, felaketlerin asıl nedeni. Bu yüzden, Ne bilimsel ve teknolojik ilerlemeler, ne mahalle aralarına kadar yayılan dev hastaneler ve ne de giydiğimiz kırmızılar kötü kaderimizi değiştiremiyor.

    • ‘Şunu yapın, bunu yapmayın’ türünde öneriler de, ruhsal, sosyal ve bedensel sağlığımızın kilitlendiği kara kutunun şifrelerini çözemiyor. Bizler bu öneriler peşinden koşarken, yaşam tarzımız hepimizi hasta ediyor. Sorun, yaşadığımız akvaryumun kirlenmesi ve bizi de kirletmesidir. Çözüm ise yaşadığımız akvaryumun kirlenmesinin önlenmesi ve temizlenmesidir.

    • Bilimin, aklın ve İslamın gereği, hastalıkları ve kötülükleri olmadan önlemektir. Yoksa hastalık, kötülük ve yolsuzluk toplumsal çürümeye yol açtıktan sonra her yere hastane, hapishane, karakol, mahkeme ve alkol tedavi merkezi açmak değildir. Koruyucu sağlık, koruyucu hukuk ve koruyucu toplum mühendisliği esastır. Bir kişiyi tedavi eden bir sevap kazanır. Toplumu koruyan ve toplum için çalışan sonsuz sevap kazanır. Aklı koruma, nesli koruma, ahlakı koruma, adaleti koruma ve sağlığı koruma islamın temelidir. Hastalıktan sonra tedavi, kötülükten sonra cezalandırma ve günah çıkarma ikincil öneme sahiptir.

    • Sağlığa harcanan bunca parayla yaptığımız, kirlenen hasta balıkları güya tedavi edip yine aynı kirli akvaryuma atmak. Akvaryumu temizlemek ve kirlenmesini önlemek ise idrak sınırlarımız ötesinde. Halbuki kültürümüz ve inancımızın temeli bu. Bitmek bilmeyen hastalıklarla uğraşmak yerine, bunlara yol açan sebepleri yok ettiğimizde, yaşadığımız kirli akvaryumu temizleyen ‘gerçek sağlık devrimi’ işte o zaman gerçekleşmiş olacaktır.

    • Süper doktorlar hastalıkları önler, vasat doktorlar erken teşhis ve tedavi eder, diğerleri ise hastalıklar ilerledikten sonra rant sağlar. Huang Dee : Nai Ching (Milattan 2600 yıl önce yazılan 1. Çin Tıp Kitabı)

  5. Dr Erkan (Uzm Dr)16/12/2011 13:16:25

    Reprezantların bu yazıdan sonra bana çalışmalarına izin vermeyeceğim.Sen işini yapıyorsun yaparkende ekmek yediğin senin işinin var olmasına vesile olan meslek grubunu karalıyorsun Doktor arkadaşlar gelin hep beraber tavır alalım. bundan böyle reçetelere sadece etken madde yazalım hiçbir reprezantın bize çalışmasına izin vermeyelim böylece bu bize atılan iftiralardan kurtulmuş oluruz bu oyunu gelin hep beraber bozalım

  6. h rıfat özakpınar (plastik cerrah)16/12/2011 13:16:19

    Mesleğini karalama ve meslektaşını karalama adına yeni bir kara propaganda başlatılıyor maalesef şöyle ki : 70 yaşını geçmiş muayenehanesini ofis gibi kullanan insanlara haftada birkaç kez gelip muayenehane denetlemesi yapan, geçmişe dönük hayat standardına göre vergi kesme tehdidinde bulunan, hafiyelik için özel hastanelerin arka kapılarında işsiz güçsüz sağlık müdürlüğü çalışanlarına bekletip gelip giden hekimleri tarassud ettiren Sağlık Bakanlığı; taşra ve merkez teşkilatına 8 yıldır rüşvetçi doktorları bulun mümessil-doktor, medikal-doktor kirli ilişkisini ortaya çıkarın neden demedi veya diyemedi?
    Halbuki Sağlık Bakanlığının bütün gözdeleri Ortopedist iken sağır sultan ortopedist-medikal kirli ilişkilerini biliyorken neden hala ortopedik malzeme mümessilleri eğitim hastanelerinde ameliyathanelerde asistan gibi dolaşabilmekte ve ameliyata girebilmektedir.
    Bu işlerin bilginiz dışında olması mümkün değildir! Çünkü kirli dediğiniz ve itham altında bıraktığınız bir camianın tümünü, namuslu çalışanları ile birlikte, kurunun yanında yaşıda yakarak karalayan, kamuoyu önünde itibarsızlaştırarak icrayı faaliyet eden sizler bugün tekrar herkesi bütün doktorları, namusluları ve namussuzları ile birlikte kamuoyu önünde linç ve infaz propagandasına başlamış bulunmaktasınız.Maalesef bunun zamanlaması muhtemel bir eylem öncesine denk getirilerek haklı Hak arayışında olan bu camianın mensuplarını birkez daha kamuoyu baskısına maruz bırakarak haksız ve hayasız gibi göstermeye çalışıyorsunuz.
    Yanlış yapıyorsunuz yanlış yaptığınızı bile, bilmeyerek yanlış yapmaya devam ediyorsunuz!Suç varsa suçluyu bulmak devleti temsil edenlerin vazifesidir suç var deyip sonrada suçluyu bilip bulmamak merduttur.
    Allah Hakk’ı ve haklıyı en iyi bilendir

  7. Dr.Adana (Uz.Dr)16/12/2011 13:11:23

    Gerçekler maalesef acı oluyor.Gazetedeki haber buzdağının sadece görünen kısmı.Ben asistanlığımda, evinde kullandığı damacana suyu dahi ilaç firmasına aldıran hocalar gördüm.
    Asıl rantın eczanelerde döndüğü bilgisi de çok doğru.Büyük hastanelerin çevresindeki eczaneler bu işin kaymağını yerler.Özellikle pahalı ilaç yazılan polikliniklerin çevresinde eczane kalfaları sürekli hasta takibinde olurlar,hastaya ilacını istediği yerden alma fırsatı çoğu kez verilmez.Tabi bunda ilaç mümessillerinin de payı büyüktür.Ben hastaların raporlarını arabasında taşıyan mümessiller bile gördüm zamanında

  8. eda uslu (ped.dr)16/12/2011 12:57:04

    sayın ecener çok haklısınız
    buradan bu ses yükselsin
    doktor etken madde yazsın mal fazlası devletin olsun ecvzacı istediğini versin ben hekim olarak varım

  9. volkan (dr)16/12/2011 12:45:41

    aynen böyle devam edin yiyin birbirinizi…Bazı reprezantlar, eczacılar hemen doktorları karalamaya başlamış.işlerin bu hale gelmesinin tek sorumlusu bazı doktorlar mı?Doktora bu ilacı yaz mal fazlasını sana vereyim diyen eczacılar yok mu?Bütün kötü-rezil-ahlaksız- cinsel içerikli teklifler sadece doktorlardan mı geliyor?doktorlar tukaka da siz sütten çıkmış ak kaşık mısınız???Ne kadar mesleğini suistimal eden dr varsa bir o kadar eczacı-reprezant var.Bırakın artık birbirinize çamur atmayıda biraz ÇÖZÜM üretin ÇÖZÜM!!!

  10. DOKTOR TAM GÜM (OP.DR.)16/12/2011 12:43:56

    çare mümessilliğin kalkması her gün polikliniğe gelipte kota dolduramıyorum diye ağlamasınlar benim sırtımdan hastalara endikasyon görerek yazdığım ilaçlardan yüzünü bile görmediğim mümessil kota doldurmasın mümessillik kalkarsa böyle bir sorun kalmaz. Kongrelerede firma sponsorluğu yasaklansın eğitim almak isteyenler hastane döner sermaye parasıyla gitsin

  11. cemil ecener (dr)16/12/2011 12:38:50

    sayın ecz. arkadaşlar
    öyle o dr onu dedi firmacı vermedi diyaloglarına girerseniz eczacı hatta eczacı kalfası diyaloglarına da girilir ama konu bu değil
    evet arkadaşlar reçeteye etken madde yazılsın katılıyorum
    mal fazlaları kaldırılıp firmaların son bir yılda verdikleri mal fazlası oranları hesaplanıp ilaç firmaları o oranda devlete iskonto yapsın
    ttb ve teb bu birlikteliği başlatsın gelin buradan başlayıp bu adımı atalım kim samimi ortaya çıksın
    amaç eğer devletimizi korumaksa buyrun.
    kamu hastaneleri birlikleri artık kantin bile işletiyorsa eczanede işletsin ama halk ilacını istediği yerden alsın ister özelden ister devletten böylelikte eczacıda puanları olsun performans alsın
    evet arkadaşlar bırakalım o bunu dedi diyaloglarına
    yozlaşmış ilişkilere
    biz işimize bakalım
    ttb,teb ve sayın eczacı ve hekimler hatta ilaç sanaayi varmısınız

  12. Mehmet Türk (Uz.Hek.)16/12/2011 12:37:48

    Bu haberi “SGK fazla ilaç yazanı takibe alıyor” haberi ile birlikte değerlendirirseniz oynanan oyunu daha iyi görebilirsiniz.Tüm hekim camiasını töhmet altında bırakan bu haberlere karşı özellikle Bakanlığımızın sessizliğine de iyi bakın.Özellikle bariz kusurlu oldukları halde Van depreminde bürokratlarına sahip çıkan İç İşleri bakanlığı ile kıyaslayın.Allah sonumuzu hayretsin ama oynanan oyun çok çok büyük

  13. kani mert (ecz)16/12/2011 12:32:19(13.)

    uz.dr (uzman _dr) rumuzlu terbiyesiz ve cahil adam bize hırsız diyor; ben ecz olarak dr un emanet ettiği tedaviyi hastaya aktarmıyor muyum? ticari olarak daha karlısını seçmek ticaretin doğasındadır

  14. hüsnü kaya (ilaç firması)16/12/2011 12:14:12

    bu yorumları yazan tüm arkadaşalar çalışmayan çaışsa bile tüm yaptığı işleri kendi kafasından yapan aptal kokuşmuş dünyada bile yaşaması sakıncalı olan kışiler 11 yıldır sektördeyim ve hiçbir şekılde bu tür ne doktor nede eczacı ile karsılaştım ve hepte basarılı oldum bu arkadaşlar çalışmayan parazitlerdir işten çalışmadıkları için atılan çamur atan insanlar hepsini kınıyor ve kendilerine gelmelerini diliyorum

  15. Frankie Bellevan (Tıp Doktoru)16/12/2011 12:12:57

    ne yazık ki değerli meslektaşlar yazılanların çoğu bir kısım meslektaşımız için önemli oranda doğru,bu gibi durumlara çevremizde çoğumuz şahit olmuşuzdur.işini düzgün yapan hekimleri de zan altında bırakan bu ilşkilerin son bulması için,bir anlamda ilaç firmaları ile hekimler arasında kuryelik yapan ilaç mümessilliği tamamen ortadan kaldırılmalı ve devlet üniversite mezunu bu arkadaşlara mezun oldukları fakültelere uygun,ya iş ayarlamalı ya da iş ayarlayana kadar,onlara ücret ödemelidir.hem doktorlar,kimi zaman neredeyse tacize dönüşen mümessil ziyaretlerinden kurtulur,tamamen kendi öngörüsü ve bilgisiyle ilacını yazar,hem de devletin ilaç giderleri ciddi anlamda azalır.hiç kimse de hekimleri ilaç firmalarının temsilcileri mümessillerle çıkar menfaat ilşkisi içerisinde olmakla suçlayamaz.bazı hekimler ve mümessiller arasındaki bu ilişki ancak bu şekilde sonlandırılabilir ve mutlaka sonlandırılmalı

  16. atuğ sevinç (Dr)16/12/2011 11:52:47

    Neden hep Dr ları yazarsınız. kirli ilşkiler falan. Bir boyacı boyalıp satarken firma kaç kutu bedava veriri yıld bir ikikez yurt dışına götürürs ses yok. Araba satanlar fazla araba satsın diye araba hediye eder yılda bir iki kez yurt dışına götürülür ses yok. Mütahitler kontrol mühendislerini müdürleri….hatta daha ileri gelenleri hediyelere boğar, arabalar alınır evler verilir devlet soyulur yada soyulmasına göz yumulur ses yok ihlaelerde yapılan yolsuzluklar konuşulmaz ama Dr gelince yayagaralar koparılıp duruyor. Artık ayıppp. Gazete kç şe yazarları yazı yazmak için nekadar para alıyorlar bu kirli ilişkileri neden açıklanmıyor daha sıralanacak çok şey var ama anlayana bukadar yeter

  17. Dr. M.Ç (Uzman)16/12/2011 11:44:12

    Yazı dizisinden dolayı sizi bir kez daha kınıyorum. Hem Yalanlarla dolu hem de çok abartılı. Bütün bir camiayı rüşvetçi, hırsız yaptınız. Allahtan korkun , Allahtan korkmuyorsanız kuldan utanın. Bir de rüşvet alan , ısmarlama yazı yazan gazeticilerle ilgili bir yazı dizisi yapın da görelim. Sabah gazetesini bir daha evime sokmayacağım…Saygılar demiyorum

  18. mümtaz (Doktor)16/12/2011 11:42:48

    Sayın bakanımızın bu konuda ilk defa haberi olmuş gibi bir açıklaması olursa şaşmayın.Eger varsa kaç adet soruşturma, müfettiş ve sonuç var???Yoksa amaç BU SAHTEKAR DOKTOR toluluğuna ve ECZACILARA yaptıklarınız (şiddet) ve yaptıklarımız AZ BİLE mi?TTB ilk kez belki doğru işler yapmaya karar verdiği bir dönemde KAMUOYU etkilememi

  19. ismail taşkın (uzm dr)16/12/2011 11:40:12

    Doktor arkadaşlar, bir soru sormak isterim.Lütfen cevabını samimi olarak kendinize verin: Evinizde , arabanızda bir arama yapılsa ilaç firmalarının eşantiyon adı altında ,ıslak havlu, kalem,defter,araba camına yapışan doktor amblemi vs. bulunmaz mı? Rüşvetin büyüğü-küçüğü fark ediyor mu? Hep birlikte bırakalım mı bunlara tenezzül etmeyi.Yapabilir misiniz? Yoksa ” bunlarda ne var ki,millet ne kongrelere, tatillere götürülüyor,ben de ne yapayım,küçük şeyleri almaya devam ederim arkadaş” mı diyorsunuz

  20. hakan (sağlıkçı)16/12/2011 11:35:25

    Kemal balcı,hayırdır neden hemen üzerine alındın.Yoksa sende mi brütüss..Rüşvet almayan doktorlar var elbette vardır,onlar var diye rüşvet alan doktorları konuşmayalım,olayı örtbas mı edelim? bu rahatsızlığınız niye

  21. cemo (doktor)16/12/2011 11:28:48sevinç naraları atın bulmuşsunuz yıne doktor aşşağılayacak bir konu kime hizmet ediyorsunuz her meslekte yanlış insan yokmu

  22. ömer f. (ecz.)16/12/2011 11:18:21

    Yorum yapan bi dr arkadaşımız eczacıların muadil ilaç vermesini hırsızlık olarak niteliyor.Sağlık Bakanlığının ,hükümetin desteklediği ve biz eczacılara yetki verdiği tamamen yasal hakkımızı kullanmak neden hırsızlık olsun.Hem böylece yerli ilaç sanayi desteklenmiş vede döviz yurtdışına çıkmamış olur.Şimdi hükümetin gündeminde olan iki konu var biri reçeteye “etken madde” isminin yazılması diğeri “terapötik eşdeğer” kavramı. Bunlardan herhangi birini gerçekleştirecek Sağlık Bakanının ben alnından öpeceğim ve eşdeğer konusunda bizi suçlayan yorumcunun o anki ruh halini seyredeceğim

  23. Tip doktoru (C.p)16/12/2011 11:17:12

    Sağlıkçılar hemen laf etmeye gelmişler, sağlıkçıların hastalardan rüşvet aldıklarını cümle alem biliyor, ilk tası masum olanınız atsin

  24. KEMAL BALCI (DOKTOR)16/12/2011 11:15:04

    Sayın Medimagazin İdarecileri, Sayın Sabah Gazetesi İdarecileri, Ülkemin Pek Sayın Sağlık İdarecileri; Bugün hekimleri vurmak, aşağılamak, itibar kaybettirmek için sağlamından bir konu bulmuşsunuz. Mümessil(ilaç firması) ve hekimlerin gayriahlaki ilişkileri. Bu yolla büyük bir çoğunluğu dürüst çalışan, 120 bin çalışanı olan hekimlik mesleğini bir kez daha karalama fırsatı elinize geçmiş durumda. Unutmayınız ki bu gayriahlaki ilişkiye tevessül etmemiş, ne ilaç firmalarından, ne de hastalarından kuruş menfaat sağlamamış onbinlerce hekim bulunmaktadır. Bir meslek grubunu karalamak bu kadar kolay olmamalıdır. Rüşvet alan polis vardır diye bütün polisler rüşvetçidir denemiyeceği, para karşılığı sınıf geçiren öğretmenler var diye tüm öğretmenler karalanamayacağı, hatta rüşvet alan siyasetçiler var diye tüm siyasetçiler rüşvetçidir denemeyeceği gibi tüm bir hekim camiası da bu şekilde zan altında bırakılamaz. Gerçek hukuk devletinin görevi bir meslek grubunu rencide etmek (ettirmek) değil, cezayı hak edene cezasını vermek, suça karşı caydırıcı olmaktır. Unutmayın ki bu aşağıladığınız mesleğin mensupları bir gün gelir hepinize lazım olabilir.

  25. Edip Selim Hazineci (Ecz.)16/12/2011 11:05:57

    Dr Reprezant ayağının kırılması çok kolay. Dr larımız ticari isim yerine Etken madde yazarlar ve bu üzerlerindeki ucuz metalarla satın aldıkları imajı ortadan kalkar. Tabiki de otel gezileri de tv lerde buzdolapları da kalkar. Benim gozumun onunde bir reprezantla Dr arasındaki konusma aynen su sekilde idi. Reprezant: hayır hocam mumkun değil biz firma olarak size sadece …. verebiliriz hayır hocam cocugunuzun ana okulu masrafını ben nasıl teklıf ederım mumkun değil tamam biliyorum siz ….. ilacını yazıyorsunuz ama bu mumkundeğil telefon faturanızıda odetemem mumkun değil ıyı gunler hocam… bu konusma bu kadar kısa değil yaklasık 15 dakıka Bırakın Ticari isim yazmayı ustunuzden kalksın bu ucuz satılık Dr imajı. Malfazlasınıda bırakın malıye ile eczane araısnda cozsunler hıc bır mf faturasız girmiyor hıcbır malda fatursız cıkmıyor eger Mf gırıyorsa cıksında 100 de 100 kar olarak gorunuyor ve vergisi de ona göre cıkıyor hemde vergiyi eczacı nasıl oduyor bıliyoıyormunuz bu mf lerdekı kar oranı baz alınıp toplam ciroya uygulanıyor yani malıye sizden bziden cok daha akıllı merak etmeyin eczanelerde oyle buyuk bır rant yok… Siz yanyana gelin ve Etken madde yazın bakın ozaman karsınızda onluklerımızın tum dugmelerını ılıklemıyormuyuz saygıdan ….

  26. Ahmet Ö. (dr)16/12/2011 11:02:38

    İlaç firmalarının birbirleriyle rekabet etmek adına yaptıkları meslekdaşlarımın da işine geliyor. Bu yanlışa herkes ortak.

  27. S.U (Uz.dr)16/12/2011 10:50:28

    Dr.Esat Beye katiliyorum.Firmalar dogum gunlerimizde bile pasta ve cicekle bizleri ziyaret ederken emekli olup muayenehaneye gectigimizde ziyaretleri aninda sifirladilar.Ne kadar recete o kadar….!

  28. esatb (dr)16/12/2011 10:26:10

    söylenenler çok doğrudur ama genelde bu duruma yol açan aç gözlü ilaç firmalarının yöneticileridir. bakın aç gözlü yöneticileri demiyorum, çünkü onlarda bu kapitalist sistemin aracıları neticede. Neyse; doktorlar kalkıp da beni olmayan kongreye götür demez, ya da ben tatile gideyim demez (diyenlerin olduğunu biliyorum ama kodaman doktorlar ya da çok reçete yazan reçete ağalarının dışında diyemezler ). sadece mümessil gelir hocam şurada bu kongre var filan yerde şu toplantı var, sizi de götürelim der. siz bilirsiniz o toplantıya gidildiğinde çoğunlukla gezilecek yenilecek eğlenilecektir. ama düşünün bir kere sibiryada bir toplantı olmasa ve siz ben illa oraya gideceğim deseniz firma toplantıyı sizin için orada yapar mı?, mümkün mü böyle bir şey?. demek istediğim bu kapıları (toplantılar, yemekler, gezmeler, hediyeler vb) ilaç firmaları açıyor ve insan tabiatı gereği toplantı daveti geldiğinde çoğu kez olmaz gelemem demiyorsunuz. asıl olan bu toplantılara gerçekten kendini geliştirme ihtiyacı olan doktorların götürülebilmesidir, ne varki böyle bir sistem yok. asıl bu pastadan en büyük dilimi kim yiyiyor biliyormusunuz: istanbul ankara veya izmir gibi büyük şehirlerin üniversitelerindeki düka hocalar, derneklerin başkanları vb.. toplantılarda dikkat edin bazı hocaların etrafında pervane olan müdürler, mümessiller görürsünüz. Bu hocalar şehir şehir dolaşıp firmaların ilaçlarının reklam toplantılarını yaparlar, karşılığında hem maddi karşılık hem de gelecek senenin toplantılarının garantileri sağlanmış olur. Bu değerli hocalarımız da bu kadar ahla.. sızlıklarına rağmen otururlar doçentlik sınavlarında o geçsin bu kalsın yaparlar. siz bakmayın bu hocaların havalarına, emekli olduklarında ne doktorlar ne de mümessiller yüzlerine bakmazlar. doktor mümessil ilişkileri de böyledir, siz ne kadar onları arkadaş gibi severseniz sevin, siz doktor olduğunuz için kötüsünüzdür. sizi gerçekten abi gibi kardeş gibi seven mümessil olmaz. diyelim çok reçete çıkaran bir devlet doktoruydunuz, sonra devletten ayrılıp muayehanenize geçtiniz, ertesi gün ne firma kalır ne de mümessil. o yüzden herkes karşısındakini insan olarak görmekten vazgeçip, çıkarlarının aracısı olarak görür.. bu kapitalizmin asıl ruhudur. nokta..

  29. Tip doktoru (C.p)16/12/2011 10:24:47

    Bir laf etmeyen mubessiller kalmıştı, demek tüm yolsuzluklar bizdeymis, doktoru siZe hizmete yolladık diyenlerin hiç sucu yokmuş, ilaç yazmayana soruşturma açanların hiç sucu yokmuş, günde 150 kisi De olsa doktor laf etmeyecek, duZgun muayene edene doner yok ve baskı var diyenlerin hiç sucu yokmus

  30. HAKAN (SAĞLIKÇI)16/12/2011 10:22:22

    Bu çarkın döndüğünü cümle alem biliyor,bilmeyen tek Doktor Bakanlığı.Göstermelik olsun diye mesai saatlerinde mümessillerin polk girmesi engellendi ama sadece göstermelik.Çark gene dönmeye devam ediyor.Daha bugün bazı doktorlar ilaç firmaları tarafından yurt dışına geziye gönderildiler.Bakanlık isterse hemen kimler gitmiş bulabilir ama isterse tabiii….

  31. uz.dr (uzman _dr)16/12/2011 10:06:29

    bir arkadaş ifade etmiş asıl rant eczanelerde dönüyor diye en can alıcı nokta burası bence .Eczane ne kadar çok mal fazlası alırsa hastanın önüne o ilacı sunuyor muadil asıl hırsızlık burada doktor ayağı çok basit 10-15 soruşturma 5-10 ceza yeter doktorlara zaten çok korkak bi camiayız ama eczane rantının kırılması çok önemli ve bu eczane rantı anladığım kadarıyla bakanlığında işine geliyor bu problemde belki en masumları bu mümessil arkadaşlar yani pazarlamacılar

  32. Burhan Dağ (Aile Hekimi)16/12/2011 10:04:42

    Evet başarılı olma ihtimali yüksek bir toplum mühendisliği projesi daha..Amaca ulaşmak için servis edilmiş malum gazetedeki haber..İlaç yazmaya korkar olduk.Amacınıza ulaştınız.İtibar da kalmadı kına yakın.Ancak etken etken madde yazarsak sizlerin şerrinden bir nebze kurtulabiliriz sanırım

  33. drsercan (dr)16/12/2011 09:55:34

    Hekim olarak yazılanların bir çoğunu doğru buluyorum mümmesil arkadaşlar anlatmışlar haklılar bu ilişkiler eskiden daha ileri düzeydeymiş zaten eski hekim arkadaşlarda avanta nın azaldığından hep şikayet edip dururlar bu ilişkiler çok kirli biz göz önünde olan bir kutsal camiaa ya yakışmıyor bir örnekte ben vereyim bir hekim arkadaş firmaya anahtarını verdi aracımın tekerleri değişecek diye kış lastiği takılacakmışta firma halledi versin diye

  34. Seyfi (Dr)16/12/2011 09:48:16

    Hekim olarak böyle iftiralar okumaya alıştık.. Her meslekte çürük elmalar tabiiki olacaktır.. Önerim şu.. hekim sadece etken madde yazsın… mümessiller de rahat etsin.. başka işler baksın.. eczacı da istediğini rahat rahat versin.. hekim de hızsız muamelesinden kurtulsuunn!! nasıl?? Etken madde yazmak istiyorum ben sadece.. SGK da otursun kim en ucuza veriyorsa sadece onun ilacını ödesin.. bitsiin.. Hekimiz! hızsız değil.. yeter artık.. hekimlik sadece para için yapılamaz zaten..

  35. Mümessil Etik Düşün dedi ki:

    Bu etken maddeyi savunan kişiler acaba ne kadar etik ?
    Ecz. dernekleri çok aktif değilmi?
    İlaç firmaları olan pazara göre kota veriyor (aynı çikolata ,içki,ev aletleri vs. gibi) bilinmiyormu ?
    İlaç firmaları ve doktorlara atılan iftiralar sizce genele vurgulanmıyormu ?
    Etik çalışan firmalar ve doktorların suçu ne ?
    Mümessil kabul etmeyen doktor kendini yıldızlardamı görüyor yada cahil mi kalmak istiyor ?
    Bu ülkede bütün doktorlar yerli ilaç,aşı,serum diye bağırırlar sonra bunlar üretilir reçete edilmez, mümessil çalışır elimin alışkanlığı denir,alışkanlık kırılır ecz. komisyon,mal fazlası vs. ister,ecz. tatmin edilir medya karalar(herhangi olusabilecek olumsuzlukta türk ürünü fiyaskoya uğradı gibi)
    Lütfen çamur atma izi kalır,ülke gelişmekte Yandaş Medya

  36. Mümessil Etik Düşün dedi ki:

    Doktorlar tuzağa düşmeyin etken maddeye zorlanıyorsunuz,itibarınız reçetenizdir,eğer etken madde yazarsanız olusacak ılaç markaları sadece yeşil kutulu olur.

Siz de yorumunuzu paylaşın: