SİGARANIN ETKİSİ 30 YIL SONRA DA DEVAM EDİYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Sigaranın 7 binden fazla gende epigenetik değişikliklere yol açarak kalp krizi, felç, KOAH ve kanser gibi sigarayla ilgili hastalıkların ortaya çıkmasını kolaylaştırdığı bildirildi.

Daha önce gerçekleştirilen 16 çalışmadaki 16 bine yakın insandan alınan kan örneklerinin sonuçlarını değerlendiren uzmanlar sigarayı bırakanlarda beş sonra genlerin çoğunun normalleştiğini gösterdiler.

İçlerinde TIAM2 geni gibi lenfoma ile ilişkilendirilen 19 genin de bulunduğu etki sigara bırakıldıktan 30 sene sonra bile devam ediyor.

Circulation: Cardiovascular Genetics ‘ de yayınlanan araştırmada sigara içenlerde, içip bırakmış olanlarda ve hiç içmemiş olanların DNA metilasyon bölgeleri kıyaslandı.

DNA metilasyonu genlerin aktif olup olmayacağını belirliyor.

Smoking genetic ile ilgili görsel sonucu

Bu araştırmanın verdiği iyi haber sigarayı bırakanlarda epigenetik değişikliklerin bir kısmının beş sene içinde düzelmesi, kötü haber ise bazı değişikliklerin 30 sene sonra da devam etmesi.

Bu da bize doğru olanın hiç sigara içmemek, içenlerin ise sigarayı hemen bırakmaları gerektiğini gösteriyor.

Bu araştırma sayesinde bir kişinin sigara içip içmediği, hangi hastalıklar için riskinin arttığı belirlenebileceği gibi yeni tedavi imkanlarına da kapı açabilecek.

Gelelim neticeye

İnsanların sigarayı bıraktıktan seneler sonra da neden kanser, kalp damar hastalıkları ve KOAH’ a yakalanabilecekleri anlaşılmış oluyor.

Kaynak: http://circgenetics.ahajournals.org/content/early/2016/09/14/CIRCGENETICS.116.001506

Siz de yorumunuzu paylaşın: