BESİN İNTOLERANS TESTLERİ MASALI

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Prof. Dr. Yeşim Erbil‘ in yazısı:

Öncelikle besin allerjisi ile besin intoleransı (tahammülsüzlük) kavramlarını ayırmak gerekir. Besin allerjisi vücudun o besine karşı verdiği immünolojik bir yanıttır. Yani bu besine karşı IgE antikorları üretir. Besin allerjisi belirtileri ise, kişinin besinle yeniden karşılaşması ve çeşitli hücresel olayların gelişip “histamin” salgılanması ile ortaya çıkar. Bu belirtiler çok şiddetli olup kaşıntı, döküntü, bulantı, kusma, kramp tarzı ağrılar, nefes darlığı gibi belirtilerdir.

Gıda intoleransı ise immünolojik bir yanıt değildir. Alınan o besine karşı hassasiyet olduğunu gösterir. Örneğin süt içinde aşırı gaz, karın ağrısı olan bir kişide laktozu parçalayan enzim eksikliği vardır yani allerji yoktur. Beslenmeden süt çıkarıldığı zaman kişinin şikayeti geçer (Eliminasyon testi).

Otoimmun hastalıkları olan hastalara veya zayıflamak isteyen kişilere günümüzde yaygın olarak “gıda intoleransı” veya “gıda allerjisi” adı altında testler yapılmaktadır. Bu testler spesifik IgG antikorlarının bakılmasıdır. Ancak IgG antikorlarının varlığı, o besine karşı bir intoleransı veya allerjiyi göstermez, vücudun o yiyecekle karşılaştığını ortaya koyar. Bu çok olağan bir yanıttır.

Bu gerçeği bilen beslenme uzmanları hastalardan bu testleri istemez. Gereksiz maliyet ve gereksiz endişeye neden olan bu testlerin sonucunda onlarca gıdaya “intolerans veya allerji var” şeklinde sonuç verilmektedir. Hasta pek çok sağlıklı gıdadan uzaklaştırılmaktadır. Bu testler sonucuna göre beslenme programı yapılmamalıdır. Rafine gıdalar ve glütenin azaltılması ve vücuda dokunan gıdaların kesilmesi en akılcı yoldur. Beslenme, immünoloji kılavuzları bu testleri diyet programı ayarlamak için önermemektedir.

Kaynak: http://www.yesimerbil.com/pratik-bilgi/besin-intolerans-testleri-masali

 

Yazı için 4 yorum yapılmış:

  1. Turgay dedi ki:

    Çok baştan savma uyduruk bir yazı olmuş.

  2. mine dedi ki:

    Yeşim hocam, bu tiroit hastalıkları neden daha çok kadınlarda görülüyor, bugün artık neden her on erişkin kadının neredeyse yarısında haşimato var, sebebi nedir, neler yapmak gerekir, lütfen bunları yazın. Nodül takip ederek hormon kullanarak TSH baktırrarak nereye kadar gideriz

  3. Kaan dedi ki:

    Hormonlarla ilgili olabilir Mine Hanım ama bakalım hoca ne diyecek

  4. yeşim erbil dedi ki:

    ‘uyduruk’ bir veriye dayanmayan bilgi olursa denilebilir. Bu yazı uyduruk değil, bilimsel gerçeklere dayanıyor. Bu şekilde olmasa Ahmet hoca yayınlamaz..

Siz de yorumunuzu paylaşın: