PAÇA ÇORBASINDAKİ HATA

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Hürriyet’ te Okur Temsilcisi Faruk Bildirici’ nin köşesinden:

“TÜRK bilim insanları araştırdı: Paçayı bırak Morina’ya bak” haberine Prof.Dr. A. Rasim Küçükusta’dan eleştiri geldi: 

“Haberde şu cümle yer alıyor: ‘…Türk bilim insanlarının tıp literatürüne giren çalışması sonucu halk arasında yüzlerce yıldır yaygın olan ‘kemiğe iyi gelir’ bilgisinin yanlış olduğunu ortaya koydu…’ Oysa habere mevzu olan araştırmanın paça çorbası ile ilgisi yok. Bir başka mesele de bir besin desteğinin reklamının yapılmasıdır.” 

Küçükusta, araştırmada “paça çorbası”nın adının geçmediği konusunda haklı. Haberde iki araştırmadan söz ediliyor. Biri ABD’de yapılmış, diğeri Türkiye’de. Her iki araştırmada da “kolajen peptit maddesinin yararı” saptanmış, bu madde de morina balığının derisinde bulunuyor. Haberdeki, paça çorbasındaki kolajenin aynı yararı sağlamadığı bilgisi ise iki Türk bilim insanının demeçlerine dayandırılmış.

Haberin spotunda yer alan “Türk bilim insanlarının yaptığı araştırmaya göre paça çorbasının kemiğe faydası yokmuş” ve benzer cümleler yanlış. Zaten bu cümleler gazetede eklenmiş. Kısacası editoryal bir hata söz konusu.

Zira DHA’dan Buse Özel ve Nilüfer Demir’in yazdığı haberin orijinalinde bu cümleler yer almıyor. Haber, “Türk bilim insanlarının çalışması tıp literatürüne girdi, uzmanlar paça çorbası yerine morina balığı önerdi” başlığını taşıyor. 

Küçükusta’nın, “reklam yapıldığı” eleştirisine ise katılmıyorum. Haberde marka adı verilmiyor ve bu besin desteğini içeren birçok ürün var piyasada…

Kaynak: http://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/faruk-bildirici/yanlis-yalan-gaf-40869915

Siz de yorumunuzu paylaşın: