BALIK YAĞI HAPLARI KALP KRİZİ VE FELÇLERİ ÖNLEMİYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

Avrupa Kardiyoloji Derneği’ nin (European Society of Cardiology) Münih’ te yapılan senelik kongresinde sunulan üç araştırmada aspirin ve balık yağı haplarının kalp-damar hastalığı riski yüksek kişilerde kalp krizi ve felçleri önlemediği bildirildi.

İlk araştırmada düşük doz aspirinin sigara kullanmış veya yüksek tansiyonu veya yüksek kolesterolü olanlarda kalp krizi ve felçleri önlemede önemli rolü olmadığı tespit edildi.

Bir grubu günde 100 mg aspirin bir grubu plasebo olan ve kalp damar hastalığı bakımından riskleri yüksek olan toplam 12.500 kişi 5 sene takip edildi ve  bu süre sonunda kalp krizi ve felçlerin her iki grupta da eşit oranda görüldüğü anlaşıldı.

Diyabetiklerdeki çalışmalar

İkinci araştırmada ise aspirinin diyabetiklerdeki sınırlı koruyucu etkisinin kanama riski ile sıfırlandığını ortaya koydu.

Birinci gruptakilere günde 100 mg aspirin ve 1gram balık yağı, ikinci gruptakilere balık yağı ve plasebo yerine aspirin, üçüncü gruptakilere balık yağı hapı yerine içinde zeytinyağı olan plasebo ve aspirin, dördüncü gruptakilere ise iki plasebo verildi.

Ortalama 7.4 senelik takip sonunda kalp krizi ve felçler gibi komplikasyonlar balık yağı içenlerin yüzde 8.9’ unda ve plasebo alanların yüzde 9.2’ sinde görüldü, ölüm oranları da her iki grupta birbirine yakındı.

Araştırmanın başı olan L. Bowman “ Daha önceki araştırmalarda da balık yağı haplarının kardiyo-vasküler riskleri önlemediğini göstermişti. Bizim çalışmamız da bunlarla uyumlu. Kalp-damar hastalıklarını önlemek için balık yağı hapı vermenin hiçbir gerekçesi bulunmuyor. Bu haplar kalp krizi geçirmiş olanlarda da faydasız” diyor.

Aspirin alanlarda ciddi vasküler olay riski yüzde 12 daha az bulunmuş olmakla beraber, aspirin kullananların yüzde 4’ten biraz fazlasında beyin, göz ve sindirim sisteminde ciddi kanamalar yüzde 29 daha yüksek olması bu koruyucu etkinin önemini kaybetmesine yol açıyor.

Dr. J. Armitage, kolesterol ve tansiyon ilacı kullananlara aspirin vermenin ilave bir faydasının olmadığını vurguluyorlar.

Üçüncü araştırmada ise diyabetiklerde aspirin yerine balık yağı hapları kullanımının da işe yaramadığı belirlendi.

Bu çalışmalar hakkında en doğru yorum ise Catanese’ den geliyor:

Balık yağı haplarının etkisiz bulunmasına şaşırmadım. Balık yemenin faydası var ama hapların yok. Yiyeceklerde haplarda olmayan bir şeyler olmalı.

Diyabetlilerin diyeti sağlıklı olmalı, düzenli egzersiz yapmalılar ve kan şekerini kontrol altında tutmalılar. Kolesterol ve tansiyonun kontrolü de önemlidir.”

Gelelim neticeye

BİR: Balık yağı haplarının bir işe yaramadığını, bunlara verilen paranın çöpe gittiğini anlatan birçok yazım var (2, 3, 4, 5).

Balık yağı haplarına harcayacağınız para ile balık yemeniz çok daha faydalıdır, unutmayın.

İKİ: Aspirinin bir miktara koruyucu da olsa ciddi kanama riski bu etkiyi ortadan kaldırıyor olması elbette önemli ama bu vasıtayla yeni çıkan kan sulandırıcı ilaçların gizli reklâmına karşı da uyanık olunması gerekiyor.

ÜÇ: Hem kalp-damar hastalıklarını hem tüm diğer kronik enflamatuar hastalıkları (obezite, diyabet, kanserler…) önlemenin en etkili ve emniyetli yolu adam gibi beslenmekten geçiyor.

Parayla saadet hapla sağlık olmaz!

Kaynaklar:

1.https://consumer.healthday.com/general-health-information-16/aspirin-news-46/aspirin-fish-oil-may-not-prevent-heart-trouble-in-those-already-at-risk-737118.html

2.http://ahmetrasimkucukusta.com/2013/05/11/yazilar/tip-yazilari/besin-destekleri/omega-3-haplari-ise-yaramiyor/

3.http://ahmetrasimkucukusta.com/2013/09/27/yazilar/tip-yazilari/besin-destekleri/omega-3-haplarini-cope-atin/

4.http://ahmetrasimkucukusta.com/2014/03/19/yazilar/tip-yazilari/besin-destekleri/omega-3-haplarini-atin-balik-yiyin/

5.http://ahmetrasimkucukusta.com/2017/11/30/yazilar/tip-yazilari/besin-destekleri/harvard-balik-yagi-haplarinin-kalbe-faydasi-yok/

***

EK 1 (25.1.2023): Balık yağı hapları bekleneni veremiyor. Marketlerde satılanlar en iyi ihtimalle yararsızdır, eczaneden reçete ile alacaklarınızda ise aritmi ve felç riski var.

Kaynak: https://twitter.com/ClevelandClinic/status/1618292622052954115?s=20&t=7WR4lRNgLPZbcJpGZIrHUA

***

Yazı için 3 yorum yapılmış:

  1. Filiz Kara dedi ki:

    Sayenizde balık yağı hapı içmiyorum. Elimdekileri bitirdim ve artık yenisini almamaya karar verdim. Eczaneye değil markete gidiyorum. Size de öneririm.

  2. Selo dedi ki:

    Yazının resmi müthiş seçilmiş. Balıkların ağzından omega hapları dökülüyor ama hepsi de sizlere ömür. Siz de bunlara benzemeyin diyor hocamız daha ne desin ne yazsın bu resim yeter

  3. mahmut yılmax dedi ki:

    kıymetli hocam 50 yaşındayım,yüksek tansiyon mevcut!sürekli ayakta olmayı gerektiren 8/10 saat işte çalışıyorum.sinoretik +bebe aspirini dr öneriyle,yanında meşhur kirkland fish oil+glusamine dördünü hergün aynı saatte alıyorum.kendimi çok dinç hissediyorum ve ancak bunlarla bu kadar ayakta kalabiliyorum.hep sizi okuduğumdan vazgeçip son ikisini içmediğimde müthiş bir yorgunluk ve bezginlik oluyor bunu nasıl izah edersiniz?

Siz de yorumunuzu paylaşın: