Bu tür herkesin erişimine açık olan dergilerde bir araştırmanın veya makalenin yayınlanabilmesi için dergiye yazı başına para ödeniyor ve yayıncı da olabildiğince çok yazı yayınlamak istiyor.

Bu rakam Nutrients için yazı başına $1800 civarında.

Diğer taraftan bilim adamları kılı kırk yaran, muteber dergilerde yayın yapmayı tercih ediyor ve akademik dergi editörleri de bu kaliteyi muhafaza etmek istiyorlar.

Kısa süre önce de dünyanın en tanınmış beslenme uzmanlarından olan ve her 5 senede bir yayınlanan Beslenme Kılavuzu’ na da katkı yapan Prof. Dr. Wansink’ in  birçok araştırması maniple edilmiş olduklarının anlaşılması üzerine yayından kaldırılmış ve Wansink de üniversitedeki görevlerinden ayrılmak zorunda kalmıştı (2).

Gelelim neticeye

Tıp araştırmalarına neden hemen güvenilmemesi gerektiğini bilen, özellikle de beslenme alanında yapılan araştırmaların “ideal” şartlarda yapılmış olsalar bile hatalara açık olduğunu savunan biri olarak bu habere şaşırmadım.

Endüstrinin içine girdiği tıp ve beslenme bilimi ne yazık ki güvenilmezdir.

Beslenme bilimi araştırmacıları beslenme araştırmalarından gelen fena kokuları gidermek için bir sos üzerinde çalışsalar çok iyi ederler.