HAZIR GIDALARDAKİ GİZLİ TEHLİKE

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

Hazır gıdalardaki nanopartikül katkı maddeleri sindirim sistemi, karaciğer, böbrek, kalp ve beyni olumsuz etkileyebiliyor.

Bunların ayrıca birçok hastalığın altında yatan temel mekanizma olan enflamasyona sebep olmaları da mümkün olabiliyor.

Tüm bu hususları dikkate alan Fransa gıdalarda nano titanyum dioksit kullanılmasını 2020’ den itibaren yasakladı ama USA’ da bunlarla ilgili herhangi bir yasak veya kısıtlama yok.

İlgili resim

Katkı maddeleri gıdaların lezzetini artırmak, kıvam sağlamak, görünümünü güzelleştirmek, bozulmasını önlemek, daha uzun süre tazeliğini korumasını sağlamak için kullanılıyor.

İsviçre’ de yapılan gıda testlerinde ürünlerin yüzde 27’ sinde nano titanyum dioksit, silikon oksit ve talk tespit edildi.

Nanopartiküller, gıda ambalajlarında da bulunabiliyor ve buradan gıdaya nüfuz edebiliyor.

Gıda paketlerinde mikroplara karşı kullanılan nano gümüş faydalı bağırsak bakterilerini öldürüyor ve bağırsak mikrobiyotasını değiştiriyor.

Gelelim neticeye

Gıda paketlerinin üzerindeki etiketlerde içinde bulunan katkı maddelerinin isimleri sıralanırsa da bazılarının nanopartikül örneğinde de olduğu bu listede adı geçmeyebilir.

Bizlere hep gıda paketlerinin üzerindeki yazıların okunması tavsiye edilir ama bence bu doğru değildir.

Paketli gıda ise üzerinde yazılanları okumaya gerek yoktur, yapılması gereken oradan bir an önce uzaklaşmak gerekir.

Hazır gıdalar mı, cıssssssss!

Kaynaklar:

https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2019/06/19/nanoparticle-additives-in-your-food.aspx?utm_source=dnl&utm_medium=email&utm_content=art1&utm_campaign=20190619Z1&et_cid=DM295425&et_rid=642413195

***

EK 1 (22.1.2022): Hazır gıdalarda emülgatör olarak kullanılan karboksi-metil-selülozun bağırsak mikrobiyomunun kalite ve kompozisypnunu değiştirebileceği ve bağırsaklarda kronik enflamasyona yol açabileceği bildirildi. Kaynak: https://newatlas.com/health-wellbeing/food-additive-emulsifier-cmc-gut-bacteria-inflammation/

***

EK 3 (18.9.2022): Farelerde yapılan çalışmada sakız ve mayonez gibi 900’den fazla gıda ürününde bulunan E171 (titanyum dioksit)  nanoparçacıklarının insan sağlığı üzerinde önemli ve zararlı bir etkiye sahip olabileceğine dair deliller elde edildi. Araştırmada, E171 bakteriyel metabolitlerin in vivo salınımını değiştirebileceği ve biyofilm oluşumunu teşvik ederek kommensal bakterilerin in vitro uzamsa dağılımını etkileyebileceği tespit edildi. Ayrıca bağırsak mukus tabakasının önemli bir bileşeni olan kolonik müsin 2 geninin ekspresyonunun azaldığı ve beta defensin geninin ekspresyonunun arttığı görüldü ki bu da TiO2’nin bağırsak homeostazını önemli ölçüde etkilediğini gösteriyor. Kaynak: https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fnut.2019.00057/full

Makale: Impact of the Food Additive Titanium Dioxide (E171) on Gut Microbiota-Host Interaction

***

Siz de yorumunuzu paylaşın: