BESİN DESTEKLERİ ÖLDÜRÜYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Yeni bir araştırma, kilo kaybı, kas yapma ve enerji için alınan besin desteklerinin özellikle gençler için çok riskli olabileceğini gösterdi.

USA’ da ilaç aksi tesirlerinin bildirildiği sisteme ait bilgiler üzerinde yapılan araştırma Journal of Adolescent Health’ de yayınlandı.

Sisteme 2004-2015 tarihleri arasında 0-25 yaş arası olanlarda 977 aksi tesir vak’ası bildirildiği ve bunların yüzde 40’ ının hastanede yatırılmayı gerektirecek ve hatta ölüme gidebilecek kadar ciddi olduğu ortaya çıktı.

Bu aksi tesirler vitaminlerin sebep olduğu olaylara göre 3 misli daha fazla idi.

Bu tür ürünlerin çoğunda reçete ile satılan ilaçlar, yasaklanmış maddeler, ağır metaller, pestisitler ve diğer tehlikeli kimyasallar olduğu tespit edildi.

Daha önce yapılan araştırmalarda zayıflama ve kas yapma için kullanılan desteklerin felç, testis kanseri, karaciğer hasarı ve ölüme yol açtığı ortaya çıkmıştı.

woman  supplement shop shelves ile ilgili görsel sonucu

Besin desteklerine büyük rağbet var

Vitamin, mineral, balık yağı gibi besin destekleri kullanımı erişkinlerde olduğu gibi çocuk ve gençlerde de artıyor.

Besin desteklerinin sağlık risklerine senelerdir dikkat çekmeye çalışıyorum çünkü bunların satışı, tanıtımı ve reklâmı ile ilgili mevzuatta çok önemli eksik ve boşluklar var.

Besin destekleri spor hocası, yaşam koçu gibi tıp eğitimi olmayan kişiler tarafından tavsiye ediliyor, reçetesiz satılıyor ve bilinçsizce kullanılıyor.

Medyada, bu ilaçlar yüzünden hayatlarını kaybeden gençlerin acıklı hikâyeleri eksik olmuyor.

Gelelim neticeye

BİR: Vitamin, mineral, balık yağı hapları gibi besin desteklerinin çok tehlikeli etkileri olabileceğini unutmayın.

İKİ: Adam gibi beslenenlerin hiçbir besin desteğine ihtiyacı olmaz.

ÜÇ: Gençlerimiz arasında büyük rağbet gören bu besin desteklerinin ciddi bir denetim altına alınması şart.

Köprü yıkıldıktan sonra akıl veren çok olur.

Kaynak: https://www.jahonline.org/article/S1054-139X(19)30163-6/fulltext

Yazı için 1 yorum yapılmış:

  1. Sultan dedi ki:

    Başta Canan Hoca olmak üzere Osman Müftüoğlu ve diğerleri insanları vitamin hapçı yaptılar. Karatayın bu işten maddi bir çıkarı olduğunu sanmam ama Müftüoğlu öyşe veya böyle mutlak bir çıkar elde ediyordur. İspatı şu bugüne kadar sayısız reklama çıktı çok ayıp ediyor, bu kadar para düşkünü olmanın manası nedir, yarın hepsini bırakıp gideceksin. benim bu işi reklam ve para için yapmadıklarına inandığım iki kişi var birisi de Ahmet Bey biri de Yavuz Bey.

Siz de yorumunuzu paylaşın: