KORONAVİRÜSE KARŞI BURUN VE BOĞAZ TUZLU SU İLE YIKANMALIDIR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

KOVİD salgınında bulaştırıcılıkta en önemli kaynağın hiçbir hastalık belirtisi göstermeyen “asemptomatik” olarak adlandırılan sağlıklı insanlar olduğunu artık çok iyi biliyoruz.

Bu kişiler hasta olmadıkları için öksürük ve hapşırık gibi şikayetleri de olmayacağına göre virüsü “damlacık” yoluyla bulaştırmaları mümkün olmamalıdır.

Peki, o zaman asemptomatik kişiler nasıl virüs yayabilirler:

BİR: Ağız ve burunlarına değdirdikleri ellerine bulaşan virüsler vasıtasıyla

İKİ: Nefes alıp verirken, konuşurken ve bilhassa da yüksek sesle konuşma, bağırma, şarkı söyleme gibi durumlarda havaya saçılan aerosoller vasıtasıyla

Koronavirüslerin burun ve boğazda da ürediğinin ve virüs yükünün çok fazla olduğunun gösterilmesiyle aerosoller ile havadan bulaşma (airborn) daha büyük önem kazanmıştır (1).

Koronavirüs bulaşıcılığının gribe göre çok fazla olması da aerosoller ile bulaşmanın dolaylı yoldan ispatıdır.

Zaten bilim dünyası çok geç de olsa havadan bulaşmayı ve topluma karışan herkesin maske takması gerektiğini kabul etmek zorunda kaldı (2).

Koronavirüslerin hava yoluyla bulaşmasına karşı tedbirlerin de devreye girmesinin çok faydalı olacağına inanıyorum.

Benim de burun ve boğazda yerleşmiş olan virüslere karşı bir tavsiyem var.

Burun ve boğazın tuzlu su ile çalkalanması da işe yarayabilir

Burun ve boğazın tuzlu su ile çalkalanmasıyla buradaki virüs yükünün azaltılabileceğini, bunun da virüs taşıyan kişiye faydası olması yanında bulaştırıcılığının da daha düşük olabileceğini düşünüyorum.

Tuzlu su nasıl hazırlanır?

– Önce ellerinizi güzelce yıkayın

– Musluk suyunu kaynatın

– 1 büyük su bardağına boşaltın

– İçine bir çay kaşığı tuz ve yarım çay kaşığı karbonat koyup eriyene kadar iyice karıştırın

– Soğuduktan sonra kullanıma hazırdır.

Adult flushing congested nose with syringe of salt water. Adult ...

Bu tuzlu su bir damlalık, bir enjektör veya bitmiş bir burun spreyi vasıtasıyla kullanılabilir.

Abdest alıyor gibi avuç içine dökülerek de buruna çekilebilir.

Aynı tuzlu su ile ağız gargarası da yapılabilir.

Bu tuzlu su ile burnun yıkanması ve ağzın gargara yapılması alerjik rinit, sinüzit, farenjit gibi hastalıklarda tedaviye önemli katkıda bulunur.

Bu sayede burun ve sinüs mukozaları nemlendirilmiş, fazla mukusun ve onunla da bakteri ve virüslerin dışarı atılması sağlanmış olur.

Bu işlemi günde birkaç defa yapabilirsiniz; aşırıya kaçmayın tabii ki.

Tuzlu su ile yıkama tansiyonu yükseltmez, yükseltseydi her denize giren beyin kanaması geçirir, kolonya ile el yıkayan sarhoş olurdu!

Buruna sıkılan veya ağza alınan tuzlu suyun neredeyse tamamı dışarı atılır, istenmeden çok azı yutulabilir.

Saline Nasal Drops for Babies: Benefits, Side-Effects & Usage

Gelelim neticeye

Bilim dünyası koronavirüse karşı ilaç ve aşı geliştirmek için gece gündüz çalışırken bu geleneksel burun boğaz yıkama yönteminin faydalı olacağına inanıyorum.

BİR: Elbette virüsten korunma yöntemlerine (maske, el yıkama, temizlik, tecrit..) sıkı sıkıya uyalım, esas olan budur.

İKİ: Bu yöntemin ne kadar işe yarayacağı tabii ki bilinemez ama hiçbir yan etkisi veya riski olmadığı söylenebilir.

ÜÇ: Burun yıkamanın FDA onayı var mı diye soranlara ise “eşarptan maske yapma tarifi veren Amerikan Tıbbını” kaynak gösterin (3).

Kaynaklar:

1.https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.03.05.20030502v1.full.pdf

2.https://medicalxpress.com/news/2020-04-coronavirus-scientists.html

3. https://twitter.com/drahmetrasim/status/1246466220393746434?s=20

Yazı için 11 yorum yapılmış:

  1. Nevra dedi ki:

    Hocam, aç karına mı yani kelle paçadan önce mi yoksa sonra mı yapıcaz yıkamayı

  2. Haluk dedi ki:

    Bunu bütün KBB uzmanları hastalarına tavsiye eder. Ben de senelerdir yaparım çok faydasını gördüm. Sadece yazın yapmam çünkü 3-4 ay denize girerim.

  3. Eşref dedi ki:

    Bunu tansiyonu yükseltir diye Mehmet Ceylan karaladı bir programda televizyonda ama asla doğru değil. Ben tansiyon hastasıyım iki ilaç alıyorum aspirinle beraber senelerdir yaparım hiç bir zararını görmedim.

  4. Şükran dedi ki:

    Amerika Alerji Astım derneği de bu tedaviyi kendi web sayfasında anlatıyor. isteyen aşağıda verdiğim bağlantıdan bakabilir.

    https://www.aaaai.org/conditions-and-treatments/library/allergy-library/saline-sinus-rinse-recipe

  5. Erol dedi ki:

    Kısaca denize girin diyorsun hocam… Deniz gerçekten pislik tutmaz ve iyileştirme özelliği vardır.

  6. Nesrin Cingöz dedi ki:

    Duayen gazeteci Uğur Dündar, Twitter adresinden bazı akademisyenlere “maske takılmalı mı?” tartışmalarındaki tutumları üzerinden eleştiride bulundu. Dündar “Bir hafta önceye kadar, ‘Maskeyi sadece hastalar takmalı, diğerlerine gereksiz’ diyorlardı. Şimdi ‘Herkes taksın’ diyorlar. Bilim insanı için görünmek değil, doğruyu söylemek önemli olmalı!..” ifadelerini kullandı.
    Soruşturmacı gazeteci ve SÖZCÜ yazarı Uğur Dündar, bazı akademisyenlerin maske konusunda bir hafta içinde değişen tutumlarını Twitter adresinden eleştirdi. Dündar’ın Twitter mesajı şu şekilde:

    * TV’de 3 dakika konuşabilmek için 33 dakika donmuş resim gibi bekleyen bazı akademisyenler, bir hafta önceye kadar, ‘Maskeyi sadece hastalar takmalı, diğerlerine gereksiz’ diyorlardı.

    * Şimdi ‘Herkes taksın’ diyorlar. Bilim insanı için görünmek değil, doğruyu söylemek önemli olmalı!..

    https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/ugur-dundar-altini-cizdi-bilim-insani-icin-gorunmek-degil-dogruyu-soylemek-onemli-olmali-5726887/

  7. Yaşar dedi ki:

    Uğur Dündar helal olsun yıkmış hergün tvlerde car car konuşanları. Bunları iyi tanıyın, kimin adamı olduklarına iyi bakın.

  8. Müjgan dedi ki:

    Kış geldi mi kaloriferler yandı mı ev çok kuru olduğu için ailece yaparız senelerden beri ve çok iyi gelir. Yazın da denize girer burnumuza su çekeriz.

  9. Cengiz dedi ki:

    Size saldırlar yarın başlar gerici doktor tıp düşmanı diye. Kelle paçacının tuzlu su arkadaşı diye suçlarlar sizi.
    Aman sakın evde tuzlu su yapmaya kalkmayın çok zararlıdır tansiyonu çıkarır kalp krizi beyin kanaması yapabilir çok zararlıdır amaaaaa…
    Eczaneden steril okyanus suyu sterimar alın onunla burnunuzu yıkayın yine eczaneden alacağınız steril ağız garagara sularıyla ağzınızı garagara yapın deseydiniz…. sizi yere göğe koymazlardı bu ahlaksızlar.
    Aynen devam sayın hocam bunların foyası her gün çıkıyor hem onların hem de onların kaynak gösterdikleri kurumların foyası çıkıyor.
    Bakın DSÖ bile ne dediğini bilmiyor her gün başka şey söylüyor.
    maske takmayın diyenler nasıl da kıvırıyorlar

  10. Burcu dedi ki:

    Değerli hocam ben tuzlu su ile burun yıkamayı şöyle yapıyorum. Eczaneden 100 adet pamuklu çubuk aldım. Pamuklu çubukları tuzlu suya onbeş saniye kadar bandırıyorum sonra da bu pamuklu çubukları burun deliklerimde bir iki dakika kadar tutuyorum. Bu şekilde de olur değil mi?

  11. Akif dedi ki:

    Herkese merhabalar, hocamızın makalesini okudum ve dediklerini bizzat uygulamalı olarak destekliyor, şiddetle herkese tavsiye ediyorum. Yaklaşık 1 yıldır hemen hemen her akşam yatmadan önce avucuma bir miktar tuz döküp çeşmenin altında iki burun deliğine de tuzlu suyu çekiyorum ve bir süre sonra da temizliğini yapıyorum. Daha sonra da boğazım da gargara yapıp ağzımı temizliyorum. O kadar rahatlatıyor ki, özellikle uyku öncesi nefes almamı çok rahatlatıyor. Sabahları daha enerjik bir şekilde uyanıyorum ve çok şükür bu süreçte hiç hastalıkta geçirmedim. Kesinlikle tavsiye ediyorum düzenli olarak uyguladiktan sonra bir kaç gün içinde farkı hissedeceksiniz. Herkese sağlıklı ve mutlu günler dilerim..

Siz de yorumunuzu paylaşın: