ÇİKOLATA KALBİ KORUYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
DARK CHOCOLATE

Circulation: Heart Failure isimli dergide yayınlanan bir araştırmaya göre az miktarda, kakaodan zengin çikolata yenilmesi kadınlarda kalp yetersizliği riskini azaltıyor.

Bu araştırmada orta yaşlı ve orta yaşın üzerinde olan ve diyabet, kalp tersizliği veya kalp krizi hikâyesi olmayan 30 bin İsveçli kadın besinlerle ilgili bir anketi doldurduktan sonra 9 sene süreyle izlendiler. Bu süre içinde yaşları 48-83 arasında değişen toplam 419 kadının kalp yetersizliği sebebiyle hastaneye yatırıldıkları ve bunların 40’ ının yüzden öldükleri belirlendi.

Kalp yetersizliğinin ayda 1 ila 3 parça çikolata yiyen hanımlarda hiç çikolata yemeyenlere göre yüzde 26 oranında, haftada 2-3 parça yiyenlerde ise yüzde 32 daha az olduğu belirlendi. Her gün 1 veya 2 parça yiyenlerde çikolatanın koruyucu etkisi görülmedi. Bir parça çikolatanın ortalama olarak 25 grama tekabül ettiğini hatırlatmak isterim.

SONUÇ
Araştırmayı yapan uzmanların vardıkları sonuçlar şunlar:
BİR:
Az miktarda yenen çikolatanın kalp yetersizliğine karşı koruyucu etkisi var. Bu koruyuculuk çikolatadaki anti-enflamatuar yani iltihap önleyici etkiye sahip olan flavinoidlerden kaynaklanıyor.

İKİ: Fazla miktarda yenen çikolatanın bu tür bir koruyucu etkisinin olmaması ise alınan yüksek kalori ve bunun yol açtığı olumsuzluklarla ilgili olduğu düşünülüyor.

YORUM
Her yiyeceğin makul miktarlarda yendiğinde sağlığımız üzerine olumlu etkileri olması şaşılacak bir şey değil. Çikolata da aşırıya kaçılmadığı takdirde çok faydalı bir besin. Burada asıl önemli olan çikolatanın kalitesi ve kakao miktarı.

Birçok araştırma siyah çikolatanın yani kakaodan zengin çikolatanın daha yararlı olduğunu gösteriyor. Çikolatada yüzde 15 oranında kakao olması siyah çikolata tanımlaması için yeterli kabul ediliyor. Bazı ülkelerde bu oran yüzde 30. Kakao miktarı düşük çikolataların fazla miktarda yenmesi daha fazla kalori ve yağ alınması manasına geliyor ve bu durumda da çikolata faydadan çok zarar getirebiliyor.

KAYNAK
Elizabeth Mostofsky; Emily B. Levitan; Alicja Wolk ve Murray A. Mittleman: Chocolate Intake and Incidence of Heart Failure: A Population-Based, Prospective Study of Middle-Aged and Elderly Women. http://circheartfailure.ahajournals.org/cgi/content/abstract/CIRCHEARTFAILURE.110.944025v1

Siz de yorumunuzu paylaşın: