ÇOCUĞUNUZ HER AY ATEŞLENİYOR MU?

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Kısaca PFAPA adıyla bilinen hastalık tekrarlayan ateş, ağızda aft, farenjit ve boyun lenf bezlerinde şişme ile karakterizedir ve ilk defa 1987’ de Marshall tarafından tarif edilmiştir.

Marshall Sendromu adıyla da anılır

PFAPA’ nın tipik özellikleri şunlardır:

BİR: En sık 2-5 yaş arasında başlar.

İKİ: Aft, üst solunum yolları belirtileri olmaksızın farenjit veya lenf bezleri büyümesinden en az biriyle beraber çok düzenli aralıklarla tekrarlayan ateş

ÜÇ: Çocuk ateşsiz dönemlerde tamamen normaldir, büyüme ve gelişme geriliği yoktur.

DÖRT: Siklik nötropeni, bağışıklık bozukluğu ve oto-immun hastalıklar ekarte edilmelidir.

BEŞ: Ani olarak 39-40 dereceye kadar çıkan ateş 3-7 gün arası devam eder; 3-8 haftalık aralıklarla 10 yaşından sonraya kadar tekrarlar.

ALTI: Çok nadir olarak erişkin yaşlarda da başlayabilir.

YEDİ: Bazı çocuklarda ateşle beraber bulantı, kusma, baş ve karın ağrısı, halsizlik, eklem ağrıları da olabilir ve bu da ayırıcı teşhisi zorlaştırır.

SEKİZ: Zamanla atakların arası açılmaya başlar ve genellikle de 10 yaşından sonra kendiliğinden geçer, kalıcı bir hasar bırakmaz.

DOKUZ: Bulaşıcı değildir.

ON: Bazı ailelerde daha fazla görülmekle beraber genetik bir hastalık değildir.

Nasıl teşhis edilir?

PFAPA sendromunun teşhisini sağlayacak herhangi bir laboratuvar bulgusu yoktur.

Ateşli dönemlerde lökosit (akyuvar) ve nötrofil sayısı ile beraber akut faz reaktanları (mesela CRP) artmıştır, bunlar ateşsiz dönemlerde normaldir.

CRP seviyeleri PFAPA’ lı çocuklarda bakteriyel tonsillit olanlara göre çok daha yüksektir.

Ateşli ataklarda bakteriyel enfeksiyonların bir işareti olan prokalsitonin artışı görülmediği gibi IgA, IgG ve IgM seviyeleri de normaldir, sadece IgD hafif artmış bulunabilir.

Kan ve idrar kültürleri, akciğer röntgeni ve karaciğer testleri de normaldir.

Ayırıcı teşhise siklik nötropeni (hayatın ilk yılında 3 haftada bir tekrarlayan ateşle beraber nötrofil azalması), oto-immun sendromlardan FMF (Ailesel Akdeniz Ateşi) ve mevalonat kinaz eksikliği (hiperimmunglobülin D sendromu) , Crohn ve Behçet Hastalığı dikkate alınmalıdır.

PFAPA nasıl oluşuyor?

PFAPA’ nın patogenezi yani oluşum mekanizması tam olarak bilinemiyor.

Epstein-Barr virüsü suçlanmışsa da hem bunu destekleyen yeterli delil yoktur hem de tablonun kortizon ve CD8+ T hücrelerini baskılayan simetidine hızla cevap vermesi immun bozukluk ihtimalini artırmaktadır.

Ateşli ataklarda interferon-gama ve TNF gibi sitokinlerin artmış olması bu görüşü desteklemektedir.

Tedavi nasıldır?

PFAPA kortizona çok iyi cevap verir ve kilo başına 1-2 mg prednisolon zerkinde birkaç saat sonra ateş kaybolur ama bu tedavinin atakların sıklaşmasına yol açabileceği de unutulmamalıdır.

Ateş, parasetamol, aspirin ve ibuprofen gibi ateş düşürücü ilaçlara cevap vermez.

Düzenli verilen simetidine ve kolşisin hastaların üçte birinde atakları önler.

Atakları sık tekrarlayan çocuklarda tonsillektomi (bademciklerin çıkarılması) ameliyatını tavsiye edenler de vardır.

Yazı için 12 yorum yapılmış:

  1. İbrahim dedi ki:

    Hocam en son cumlede bademciklerin alinmasi tavsiyesi dogrumudur acaba bo sey dememissiniz tskler

  2. Münir DOĞAN dedi ki:

    Bu bahsettiğiniz şeyler kızımda vardı, yaz kış sürekli doktora gider ilaç kullanırdı. 3 yaşlarındaykn ona düenli olarak 1 çay kaşığı çörek otu çirmeye başladım, 2-3 ay içinde normale döndü.

  3. ilknur dedi ki:

    Hocam benim kızım da havale geçirdi 3 kez 1 2 ayda bir ateşleniyor sebepsiz yere Dr muz pfapa hastalığından şüphelendi 32 aylık kızım bademcik ve geniz eti ameliyatı için ne düşünüyorsunuz öneriyor musunuz?

  4. Alkaki hayat dedi ki:

    Pfapa nin çözümü var!
    Yapay gıda renklendirici katkı maddesi ve rahiki kesin bir daha hasta olmasın
    Tüm mesele bağışıklık sisteminin glüten e saldırmasi çok çektik ama çözdük. Sağlıklı beslenmeye geçmeden kimse düzeltecek diye beklemesin!

  5. zülal dedi ki:

    Merhaba, en son yorum yapan “alkaki hayat”a sormak istiyorum. Nasıl çözdünüz pfapa’yı. Ciddi sıkıntılarımız var.

  6. leyla durmaz dedi ki:

    çocuklarda kulak ağrısı nasıl tedavi edilir

  7. salim dedi ki:

    ALKAKİ ARKADAS BİZEDE Bİ YARDIM CI OLURMUSUN NASIL ÇÖZDÜN AYNI SORUN BENIM COCUKTADA VAR

  8. Orhan özcan dedi ki:

    Oğlum 2-3 haftada bir atesleniyor titriyor doktora gidiyorum benim evde yaptığımı yapıyolar baska bir sorn yok kan tahlili yaptılar bişey çıkmadi ama sabit 3 hafta gibi bir aralıkta ateş sorunumuz var
    2 yaşında
    Varmi yasayıp çözen
    teşekkürler

  9. Lotus dedi ki:

    Oğlum 6 yaşında. 3 yaşından beri sürekli ateşleniyor. Kulaklarından şüphelendik. Ateşleniyor. Dr. A gidiyoruz. Boğazında beyazlaşma veya kızarma var diyorlar. Kültür test yapılıyor. Temiz çıkıyor. Ateşi 39 civarında. Calpol verince düşüyor. 3-4 saat sonra tekrar yükseliyor. 2-3 defa sürüp ateş düşüyor. Kulak problemi de var. Son 1 senedir tıpa taktım banyo yaparken azalmıştı. Koronanın başladığı hafta çok ateşlendi. Doktora gittik. Boğaz enfeksiyonu baksanıza bezeler buradan belli dedi. Boğaz’ı beyaz dedi. Antibiyotik ve tylol şurup verdi. 2 gün içinde düzeldi. Antibiyotiki 10 gün kullandım. Bitti. 3-5 gün sonra yine ateşlendi ağzı damakları kıpkırmızı oldu şişti. Doktorları koronadan bulamadım. Calpol ile ateşi düşürdüm. Başka bir doktora gittik. Boğaz’ı ceviz büyüklüğünde şişti. O da test yaptırdı. Cep yüksek çıktı. Antibiyotik ve sürekli ağzı açık uyuduğu için olabilir dedi. Odayı havalandır vs dedi. 1 hafta sonra kontrole gittik. Şişlik tamamen yok olmadı. Dr. 5 adet penisilin verdi. Oradan çıktım KBB doktoruna gittim. Bu çocukta PFaFa olabilir dedi. 1 İğne verdi. 1 gün sonra çağırdı bizi. Evet beyazlık gitmiş ateşi de olmadıysa Pfafa dedi.
    Şimdi çocuğum pfafa mı? Mart’tan beri çocuğum ateşleniyor bazen modu düşüyor artık biliyorum bugün halsiz ya da gözleri düşük ateşlenecek diyorum. Ne yapacağımızı şaşırdık. anksiyete ve panik atak tedavisi görmüştüm. Korona zamanında dışarı çıkamıyoruz, doktorlardan randevu alamıyorum. Çocuğuma çok üzülüyorum. Gerçekten pfafa mı başka bişey mi bilmiyorum.

  10. Ayhan dedi ki:

    15 . 20 günde bir ,bazen ayda bir bizleri yanlız bırakmayan 3.5 yaşında oğlum var … ateşi çıkmadan önce vücudundan ve nefes alışından hatta ten renginden anlıyorum hasta olacağını. Evimde calpol ve aferin surup sizler gibi eksik olmuyor . Ateşi 37.5 38 arasında 2 gün sürüyor ,daha fazla çıkınca parasetemol olan ilaçlardan veriyorum ateşi düşüyor. Dr lara gitmek istemiyorum benim yaptıklarımdan başka bisey yapmadıkları için, ben de değilim ama dostlar koymuş olduğum teşhis geniz eti yada bademcik bu ateşi başlatıyor, daha fazla ilerlememesi için korona belası bittikten sonra kbb dr dan ameliyat için randevu alicam

  11. Selim erguven dedi ki:

    Gerçekten çok zor bir süreç zaten hocamizin dediği gibide teshisiniannilmaz zor konuyor Facebook Ta Apitürk anneleri sayfası var bence orayada bir göz atın baya fayda gören aile var

  12. Hakan dedi ki:

    Lotus bey aynı sıkıntıları marttan beri yaşıyorum. Sorunu çözebildiniz mi. Aslında burdaki skinti yaşayan ebeveynler birlik olsak birbirimize guc versek grup kursak nasil olur?

Siz de yorumunuzu paylaşın: