YÜKSEK DOZ VİTAMİN D KEMİK YOĞUNLUĞU VE KUVVETİNİ AZALTIYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

JAMA’ da yayınlanan çift kör randomize kontrollü araştırmada yüksek doz vitamin D tedavisinin kemik yoğunluğu ve kemik kuvvetini azaltabileceği ortaya çıktı.

Araştırma osteoporozu olmayan 50-70 yaş arasındaki 311 sağlıklı erişkin üzerinde yapıldı.

109 kişiden oluşan birinci gruba günde 4.00 Ü, 100 kişiden oluşan ikinci gruba 4000 Ü ve 102 kişiden oluşan üçüncü gruba 10.000 Ü D vitamini 3 sene süreyle verildi.

Katılımcıların radius, ulna ve tibia kemiklerindeki “kemik dansiteleri” yüksek çözünürlüklü periferik kantitatif bilgisayarlı tomografi (XtremeCT) ve radius ve ulna kemiklerinde “kemik kuvveti” sonlu eleman analizi ile belirlendi.  Standart DXA kemik dansitesi ölçümü de yapıldı.

İlgili resim

Çalışma boyunca da gruplar arasında bir fark olmaksızın DXA ile ölçülen BMD’ nin azaldığı görüldü ama XtremeCT ile yapılan ölçümlerde gruplar arasında anlamlı farklılar olduğu tespit edildi.

Total BMD, 400 Ü’ grubunda 3 senede yüzde 1.4, 4000 Ü grubunda yüzde 2.6 ve 10.000 Ü grubunda ise yüzde 3.6 azaldı.

Radius BMD’ si anlamlı derecede düşük bulunurken tibia BMD’ si 10.000 Ü alanlarda anlamlı olarak düşük çıktı; radius ve tibia kemik kuvvetlerinde anlamlı bir farklılık yoktu.

Bu sonuçlar, vitamin D’ nin her üç dozda da kemik yoğunluğundaki azalmayı önlemediği, yüksek dozlarının kemik yoğunluğu ve kemik kuvvetini artırmak bir tarafa azalttığı anlamına geliyor.

osteoporosis bone mineral density ile ilgili görsel sonucu

 

Yüksek doz vitamin D böbrek yetersizliği riskini artırır

Araştırma yüksek doz vitamin D ile ilgili bir emniyet problemini de ortaya koydu.

Günde 4.000 ve 10.000Ü vitamin D alanlarda günde 400 Ü alanlara göre hiperkalsirü yani idrarda kalsiyum çıkması ihtimalinin daha yüksek olduğu görüldü.

400 Ü alanların yüzde 17’ sinde, 4000 Ü alanların yüzde 22’ sinde ve 10.000 Ü alanların da yüzde 31’ inde hiperkalsirü belirlendi.

Hiperkalsirü böbrek taşı ve böbrek yetersizliği riskini artıran bir faktördür.

osteoporosis bone mineral density ile ilgili görsel sonucu

Kemik mineral dansitesi nedir?

Kemik mineral dansitesi (BMD), kemiğin belirli bir kısmında kalsiyum ve diğer minerallerin ölçümü ile tayin ediliyor; BMD ne kadar düşükse kırık riskinin o kadar yüksek oluyor.

İnsanlar yaşlandıkça kemik dansitesi azalıyor.

Halkın yeterli güneş ışını alamadığı Kanada’ da Sağlık Bakanlığı, 70 yaşına kadar günde 600 Ü, daha sonra da 800 Ü vitamin D alınmasını tavsiye ediyor.

Osteoporosis Canada ise osteoporoz riski olanların günde 400-2000 Ü’ vitamin D almalarını uygun buluyor.

Özet olarak:

BİR: Vitamin D’ nin hap olarak kullanılması kemik yoğunluğundaki azalmayı durdurmuyor.

İKİ: Yüksek doz D vitamini tedavisi kemik yoğunluğu ve kuvvetini artırmada daha etkili olması bir tarafa kemikleri daha da zayıflatıyor.

ÜÇ: Yüksek doz vitamin D hiperkalsirü ve buna bağlı böbrek taşı ve böbrek yetersizliği risklerini de artırıyor.

vitamin D ile ilgili görsel sonucu

Gelelim neticeye

Son senelerde tüm dünyada bir vitamin D çılgınlığı yaşanıyor.

Vitamin D seviyesi ne kadar yüksek olursa sağlık için o kadar iyidir” deniyor ama bu araştırmanın da bir kere daha gösterdiği gibi vitamin D’ nin fazla alınması fayda değil zarar veriyor.

D vitaminin hap olarak alınması akılsızlıktır, ülkemizde güneş ışınlarından adam gibi faydalanan ve adam gibi beslenen hiç kimsenin vitamin ihtiyacı yoktur.

D vitamini yalanlarına kanmayın!

Kaynak: https://jamanetwork.com/journals/jama/article-abstract/2748796

Yazı için 2 yorum yapılmış:

  1. Karatay duymasın küplere biner

  2. Müşerref dedi ki:

    Bütün yaşlılar özellikle de kadınlar arasında d vitamini kullanılması oranı çok yüksek. Hem de bilinçsiz bir kullanım söz konusu. Komşu tavsiyesi ile herkes yüksek doz vitamin omega alıyor.

Siz de yorumunuzu paylaşın: