MCDONALD’S HAMBURGERİ 10 SENE SONRA BİLE BOZULMADI

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

ARK: UHT süte ve market yoğurtlarına aylarca bozulmadan kaldıkları için “dayanıklı beyaz eşya” adını veren Dr. Yavuz Dizdar McDonald’sın 10 sene sonra bile bozulmadan olduğu gibi duran hamburgerleri için ne diyecek acaba?

***

McDonald’s İzlanda’ da 2009’ da kapatılırken Hjörtür Smarason 31 Ekim 2019’ da ülkedeki son hamburgeri satın aldı.

Smarason bu burgeri ve yanındaki papates kızartmalarını üç sene plastik bir torbada sakladı ve görünümünde hiçbir değişiklik olmadığını tespit etti.

Halen hiçbir bozulma işareti göstermeyen bu hamburger şimdi Güney İzlanda’ da Snotra House in Þykkvibær’ da sergileniyor.

2012’ de hamburgeri İzlanda Milli Müzesi’ ne veren Smarason “McDonld’s hamburgerlerinin asla bozulmadığını duymuştum ve bunun doğru olup olmadığını ben de denemek istedim” diyor.

An Aging McDonald’s Hamburger At The Edge Of The Arctic

Müzede birkaç sene kaldıktan sonra Danimarkalı bir uzman müzeye hamburgeri muhafaza edemediklerini söylüyor ama bence yanılıyordu çünkü hamburger kendi kendini koruyor. Müze personeline göre, patates kızartmalarının bir kısmı müze misafirleri tarafından yenmişti.

Milli Müze’deki görevliler Smárason’e onu atmaları gerekip gerekmediğini sordular ama o ama büyük tarihi değeri olan bir öğeyi düşündüğü için hayır dedi. Güney İzlanda’daki Þykkvibær’deki Snotra Evi’ni işleten arkadaşlara götürdü ve şimdi hamburger konukevinin salonunda sergileniyor.

Hamburger ve patates kızartmaları, satılma tarihinden bu yana yaklaşık 10 yıl geçmiş olmasına rağmen hala iyi durumda.

Gelelim neticeye

Endüstrinin paketlenmiş ürünlerinin üzerindeki son kullanma tarihlerinin hiçbir önemi yoktur. 

Bunlar aylar sonra değil seneler sonra bile bozulmaz yani “evladiyelik” tir, babadan oğula miras kalabilir. 

Müzelik de denebilir.

Kaynak: https://snotrahouse.com/last-mcdonalds/

***

EK 1 (11.7.2021): ABD Başkanı Joe Biden, ülkenin en büyük fast food zincirlerinden McDonald’s ve Burger King’i eleştirdi. Biden kararnameye imza atmadan hemen önce yaptığı açıklamada, kendisini rekabeti savunan “gururlu bir kapitalist” olarak tanımladı.

Rekabeti engelleyen uygulamalar sebebiyle orta gelirli ailelerin her yıl ortalama 5 bin dolar (yaklaşık 45 bin TL) kaybettiğini söyleyen Biden, daha yüksek bir maaş teklifi alsa da çalıştığı yerden ayrılamayan 26 yaşındaki bir işçiyi örnek gösterdi. Biden, “Onun yerinde olduğunuzu hayal edin. Kendinizi güçsüz, kapana kısılmış, saygısızlığa ve zorbalığa uğramış gibi hissederdiniz. Bu doğru değil” dedi ve şöyle bir ek yaptı:

Ya da McDonald’s’ın sözleşmelerinde maddeler vardı: McDonald’s’a gitmek için Burger King’den ayrılamazsınız. Hadi ama. O köftenin içinde ne olduğu konusunda ticari bir sır mı var?

ABD Başkanı’nın bu sözleri, salonda gülüşmelere yol açtı.

“Rekabetsiz kapitalizm, kapitalizm değildir, sömürüdür”

Biden’ın imzaladığı kararnamede işgücü piyasası, sağlık, ulaşım, internet, teknoloji, bankacılık gibi alanlarda rekabeti teşvik etmeye yönelik düzenlemeler var. “Rekabetsiz kapitalizm, kapitalizm değildir, sömürüdür” diyen Biden kararnameyle ekonomik hareketliliği engelleyen “gereksiz” mesleki lisans gerekliliklerinin sınırlandırılmasını, iş değiştirilmesinin kolaylaştırılmasını ve ücretlerin artırılmasının sağlanmasını hedefliyor. Kaynak: https://www.indyturk.com/node/386061/d%C3%BCnya/biden-mcdonalds-ve-burger-kingi-ele%C5%9Ftirdi-o-k%C3%B6ftenin-i%C3%A7inde-ne-oldu%C4%9Fu-konusunda

Yazı için 4 yorum yapılmış:

  1. Zühre dedi ki:

    babadaaaaaan…. torunaaaaaaaaaaaaa…

  2. Muhammet Ensar dedi ki:

    Bu da dayanıklı kahverengi eşya olsun veya dayanıklı mobilya da denebilir.

  3. Güray Dönmez dedi ki:

    Hükümetler neden bu tür gıdaları yasaklamıyor anlamıyorum. Sigara yasak alkol yasak bu da yasak olmalı.

  4. Önder Öztürk dedi ki:

    Ne güzel işte lakin siz 10 sene dayanan bir yiyecekle dalga geçecek kadar hazır gıda düşmanısınız. Ertesi gün bozulsaydı, bakın bir günde bozuldu diye hücum derdiniz.

Siz de yorumunuzu paylaşın: