KALSİYUM HAPLARI BUNAMA RİSKİNİ DE ARTIRIYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

İsveç’ de Gothenburg Üniversitesi uzmanları tarafından yapılan bir araştırmada beyin damar hastalığı bulunan kadınlarda kalsiyum desteklerinin bunama riskini artırdığı ortaya çıktı (1).

Araştırma demans yani bunaması olmayan 70-92 yaş arası 700 kadının beş sene takip edilmeleriyle gerçekleştirildi.

Çalışmanın başında ve sonunda tüm katılımcıların hafıza ve düşünme kabiliyetlerini ölçen testler uygulandı, ayrıntılı nöro-psikiyatrik ve bedensel muayeneleri yapıldı.

Katılımcıların 447’ sine çalışmanın başında beyin tomografisi de yapıldı. Bunların 71’ inin beyninde serobro-vasküler bir hastalığın bir bulgusu olan beyaz cevher lezyonları tespit edildi.

Beş sene sonunda bunama riski, felç hikâyesi olan ve kalsiyum desteği alanlarda 7 misli; beyaz cevher lezyonu olan ve kalsiyum desteği alanlarda 3 misli yüksek bulundu.

Bunama teşhisi DSM-III-R kriterlerine göre yapıldı.

Felç hikâyesi ve beyaz cevher lezyonu olmayan kadınlarda kalsiyum desteğinin bunama riskini etkilemediği görüldü.

Besin desteği olmadan sağlıklı olunamaz mı ki?

İnsanlara osteoporoz ve osteopeni gibi hastalıkları önlemek için gereken 1000-1200 mg günlük kalsiyum ihtiyacının sadece diyetle karşılanamayacağı gerekçesiyle kalsiyum destekleri almaları tavsiye ediliyor.

Araştırmaya göre bunama riski iskemik serobro-vasküler hastalığı olan kadınlarda daha yüksek!

Serobro-vasküler hastalık beyin damarlarının ateroskleroza bağlı olarak daralması ve bir pıhtı ile tamamen veya kısmen tıkanmasıyla ortaya çıkan hastalıkları kapsıyor.

Kalsiyum desteklerini kalp krizleri riskini artırdığı uzun zamandan beri biliniyor (2, 3, 4).

Gelelim neticeye

BİR: Bu gözleme dayalı çalışma kalsiyum desteklerinin doğrudan bunamaya yola açtıklarını göstermiyor, sadece bir risk artışını ortaya koyuyor.

Bu sonuçların daha geniş gruplarda kapsamlı olarak doğrulanması gerekiyor ama besin desteklerinin sanıldığı gibi hastalıkları önlemediği veya hiç değilse masum olmadıkları bir kere daha anlaşılıyor.

İKİ: Endüstri beyinlere hiçbir hastalığınız ve riskiniz olmasa bile besin destekleri (vitamin, mineral, antioksidan, balık yağı vb) almadan sağlıklı olunamayacağı düşüncesini yerleştirmeye çalışıyor.

İşin acı tarafı, halk doktoru olarak bilinenlerin bile “farkında olmadan” bu pazarlama oyunlarına gelmiş olması!

ÜÇ: Sağlıklı olmanın, hastalıklardan korunmanın yolunun adam gibi beslenmekten geçtiği bir kere daha ispat edilmiş oluyor.

Adam gibi beslenenlerin ne kalsiyuma ne D vitaminine ne de balık yağı haplarına ihtiyaçları yoktur!

Kaynaklar:

1. http://www.neurology.org/content/87/16/16742.

2. http://ahmetrasimkucukusta.com/2016/10/13/yazilar/tip-yazilari/besin-destekleri/kalsiyum-haplari-kalp-krizine-yol-aciyor/

3. http://ahmetrasimkucukusta.com/2012/05/24/yazilar/elestirel-yazilar/ilaclar/kalsiyum-haplarinda-kalp-krizi-tehlikesi/

4. http://ahmetrasimkucukusta.com/2010/08/01/yazilar/elestirel-yazilar/ilaclar/kalsiyum-haplari-kalp-krizi-riskini-artiriyor/

***

EK 1 (2.8.2023): Menopozda hormon tedavisi gören 55 ve hatta daha genç yaşta tedavi başlanan kadınlarda bile, tüm sebeplere bağlı bunama ve Alzheimer riski yüksek bulundu. Kaynak:

https://www.bmj.com/content/381/bmj-2022-072770

***

Yazı için 2 yorum yapılmış:

  1. ferruh dedi ki:

    Ahmet Hocamız vitamin de olsa balık yağı hapı da olsa tüm ilaçlara karşıdır ve bence de çok haklıdır.

  2. Hayati Binler dedi ki:

    Hocama katılıyorum. İşin özü tıbb-ı nebevîye uymak, tabiî olanla beslenmek.

Siz de yorumunuzu paylaşın: