OTİZMİN SEBEBİ AĞIR METALLER OLABİLİR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Bebek dişlerinde yapılan kimyasal analizlerde anne karnında veya doğumdan hemen sonraki dönemde kurşuna maruz kalan bebeklerin otizme daha yatkın oldukları ortaya çıktı.

Bu zaman süresinde yeteri kadar çinko ve magnezyum alınmaması da otizm riskini artırıyor.

Nature Communications’ da yayınlanan araştırma, 1992 ve sonrasında doğan 17’ si tek 15’ i ayrı yumurta ikizi olan 32 İsveç’ li çocuk çifti üzerinde gerçekleştirildi.

Gelişimlerinin çeşitli noktalarında incelenen ikiz çocukların dişlerindeki metaller (kurşun, çinko, manganez, kalay, krom) lazer kullanılarak belirlendi.

autism spectrum disorder HEAVY METALS ile ilgili görsel sonucu

Bu sayede çocukların hayatlarının hangi evresinde hangi metallere maruz kaldıkları ortaya kondu.

Otistik çocuklarda kurşun seviyeleri otistik olmayan çocuklara göre doğumdan 10 hafta önce ve doğrumdan 20 hafta sonra daha yüksek bulundu.

En büyük fark ikizler doğduktan 15 hafta sonra görüldü; otistiklerin dişlerindeki kurşun miktarı otistik olmayan kardeşininkinden bir buçuk misli fazlaydı.

Manganez seviyeleri de otistik olanlarda doğumdan önceki 10 hafta ve sonraki 5-20 haftada daha düşük çıktı.

Uzmanlar bu sonuçları, anne karnında veya doğumdan hemen sonraki dönemde kurşuna maruz kalan bebeklerin otizme daha yatkın oldukları, bu zaman süresinde yeteri kadar çinko ve magnezyum alınmamasının da otizm riskini artırdığı şeklinde yorumluyor.

Ayrıca erken bebeklik döneminde metallere maruz kalmanın otizm şiddetini etkilediği, fazla kurşunun hastalık şiddetini artırdığı, az manganezin ise azalttığı ama çinko için böyle bir özellik olmadığının da altı çiziliyor.

Bu araştırma, metallerin hangi mekanizmayla otizm riskini artırdığını ortaya koymadığı gibi metal maruziyetinin otizm riskini etkileyebileceğini de ispatlamıyor.

autism spectrum disorder ile ilgili görsel sonucu

Otizm anne karnında başlıyor

Otizmin çok erken dönemde ve muhtemelen anne karnında başladığı ve çevresel faktörlerin hastalık riskini artırdığı düşünülüyor.

3-4 yaşında otizm teşhisi konduğunda çocuğun geçmişte hangi çevresel etkenlere maruz kaldığını tam olarak belirlemek zor.

Bu bakımdan diş matrisindeki metallerin incelenmesi akıllıca bir iş çünkü doğumdan önce ve sonra sürekli olarak gelişen dişler, çevresel etkenlere maruziyeti değerlendirmede en güvenilir unsurlardan biridir.

Diş tabakalarında tespit edilen metaller tıpkı ağaç halkaları gibi maruz kalınan kimyasalların zamanlarını gösterir.

Gelelim neticeye

Bu araştırma çevresel faktörlerin birçok hastalığın ortaya çıkmasını kolaylaştırabileceğini veya şiddetini artırabileceğini gösteriyor.

Beyin ve bağışıklık sistemleri henüz tam gelişmemiş olan çocukların her türlü olumsuz çevre şartlarından korunmaları ve doğru beslenmelerinin ne kadar önemli olduğunu bir kere daha anlıyoruz. 

Kaynak: https://www.nature.com/articles/ncomms15493?error=cookies_not_supported

Makale: Fetal and postnatal metal dysregulation in autism

Yazı için 5 yorum yapılmış:

  1. Alişan Yıldıran dedi ki:

    AŞI-OTİZM BAĞLANTISI
    Ahmet Rasim hoca bugün yine güzel bir makaleyi ele almış, ve orijinalinin başlığı “Otizmde doğumdan önce ve sonra metal düzensizliği” olan makalenin takdimini daha doğru ve yerinde bir başlık olan “Otizmin sebebi ağır metaller olabilir” olarak takdir etmiş (1).
    Makaleye bir göz atdım, tarafsız bir ekip ve finansmanı ilaç firması olmayan, çok iyi bir dergide yayınlanmış, hipotezi ve metodolojisi iyi bir çalışma (2).
    Otizm ile ağır metal maruziyetinin alakası olabileceğinin araştırılması en önemli noktası. Fakirin kanaati de bu cihetde zaten. Araştırma neticesinde; otizm ile kurşun arasında doğru, manganez ve çinko ile ters alaka olduğu bulunmuş.
    Bu da gayet makul çünki, kurşunun nörotoksik olduğu (zararlı), çinko ve manganezin ise pek çok enzimin koenzimi (faydalı) olduğu biliniyor.
    Ancak, makalede aşıların ihtiva etdiği ağır metaller ve otizm arasındaki münakaşadan hiç bahsedilmemesi, çalışmanın bu bağlantıyı maskeleme veya en azından sulandırma ihtimalini aklıma getirdi.
    Metodolojide doğum öncesi ağır metal değerlendirmesinin anne kanındaki ölçümlerle, doğumdan sora ise doğrudan dişlerde bakılması makul bir metod, ancak, anne kan seviyesinin fetüsün durumunu ne kadar yansıtdığını gösterecek bir açıklama yapılmamış! Ayrıca gebelikde aşı yapılıp yapılmadığı değerlendirilmemiş!
    Yukarda belirtdiğim maskeleme konusunu şöyle izah edeyim;
    En önemli ağır metal ihtiva eden çevresel faktör olan aşılarda, aşının immün sistemi uyarabilmesi için adjuvan denilen ağır metal ihtiva etmesi gereklidir. Bunların başında bir civa bileşiği olan timerosal ve alüminyum gelmekdedir. Kurşunun aşılarda bulunmadığı düşünüldüğünden okuyucunu dikkati başka noktaya çekilecektir. Halbuki, bizatihi bu çalışma bile aşı-otizm bağlantısını telkin etmekdedir. Çünki, aşılarda kontaminant (bulaşmış) olarak kurşun da bulunmakdadır (3). Bu referanstaki araştırmacı gazeteci Celeste McGovern’i takib etmenizi tavsiye ederim.
    Bu vesile ile Bakanlığı tekrar ikaz ediyorum, çocukluk çağı aşı takvimi tarafsız uzmanlar tarafından gözden geçirilmelidir. Hiç bir aşı yüzde yüz etkili ve emniyetli değildir ve olamaz! (4).
    Millî Aşı üretmeye talib olan TÜSEB bu konuya da eğilmelidir.

    (1) http://ahmetrasimkucukusta.com/2017/06/06/yazilar/tip-yazilari/ruhsal-hastaliklar/otizmin-sebebi-agir-metaller-olabilir/
    (2) https://www.nature.com/articles/ncomms15493?error=cookies_not_supported
    (3) http://info.cmsri.org/aluminum-and-your-health-blog/lead-iron-chromium-and-other-metals-routinely-contaminate-vaccine-adjuvants-industry-study-reports
    (4) http://www.erdincnayir.com/asilar-yuzde-yuz-etkili-ve-guvenli-degildir/

  2. Asistan doktor dedi ki:

    Araştırmada aşılarda bulunan civa ve alüminyum gibi metallere bakılmış mı acaba?

  3. sefer dedi ki:

    Bu çalışma çok ama çok önemli. Anlayan anlayacağını anladı. Alişan Hocam haklı.

  4. Ramazan Şen dedi ki:

    Kızım sana söylüyom gelinim sen anla derler diye bir söz vardır. Burada kız kurşun gelin cıvadır. Bebek cıvayı nerden nasıl alabilir bir düşünün bakalım.

  5. Doktor dedi ki:

    Bebeklerin nereden cıva alabilecekleri belli. Böyle bir araştırmada cıva bakmak yürek ister diyeyim de siz anlayın. Cıva bakanın cıvatalarını sökerler alimallah.
    Anlayana sivrisinek saz anlamayana davul zurna az diye de bir söz var.

Siz de yorumunuzu paylaşın: