TIBBIN KARANLIK YÜZÜ

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

Dünyaca ünlü meme kanseri uzmanı José Baselga ilaç endüstrisinden aldığı milyon dolarları sakladığı iddiaları üzerine New York Memorial Sloan Kettering Cancer Center’ deki (MSKCC) vazifesinden istifa etti (1).

Daha önce New York Times ve ProPublica’ da yayınlanan bir incelemede Baselga’ nın 2013-2017 seneleri arasında dokuz ilaç şirketinden 3.5 milyon dolar aldığı ama bunu açıklamadığı iddia edilmişti.

Baselga’ ya, 2016’ da MSKCC tarafından bir buçuk milyon dolar tazminat ödendiği de biliniyor.

Baselga’ nın 2013’ den beri tıp dergilerinde 100’ den fazla yayınında 2017’ de yayınlarının yüzde 87’ sinde endüstri ile olan ilişkilerini açıklamadığı ortaya çıktı.

USA kanunlarına göre, tıp dergilerinde araştırma ve yorumları yayınlanan uzmanların, ilaç endüstrisiyle olan menfaat münasebetlerini bildirmeleri gerekiyor.

Baselga bir süre Amerikan Kanser Araştırmaları Derneği (AACR) Başkanı olarak da çalıştı. 

bribery in medicine ile ilgili görsel sonucu

Doktorların endüstri ile ilişkileri sıfırlanmalıdır

Bu olay ile ilgili olarak New England Journal of Medicine’ nin eski baş editörlerinden Marcia Angel’ in yazısını İngilizce bilenlerin okumalarını hararetle tavsiye ederim (2):

Angel iki reform öneriyor:

BİR: Akademik merkezlerdeki araştırmacılar ilaç şirketlerinden araştırma desteği dışında hiçbir ödemeyi kabul etmemelidir.

Bu desteğin araştırmanın tasarımını kontrol etmek, araştırma sonuçlarını yorumlamak ve yayınlamak gibi hiçbir şartı şurtu olmamalıdır.

İKİ: Doktorlar ilaç şirketlerinden çok küçük de olsa hediye almamalı, kongre katılımı ve eğitimlerinin tüm masraflarını diğer mesleklerde olduğu gibi kendileri karşılamalıdır.

Bu arada okuduğunuz araştırmalara birçok farklı araştırmada aynı neticelere varıldığını görmeden de inanmayın.

Ben de aynı fikirdeyim

İlaç geliştirmenin çok masraflı ve zahmetli bir iş olduğunu biliyor, endüstrisinin ürünlerini bedava dağıtmasını da beklemiyorum, elbette para kazanmaları lâzım.

Lâkin sırf daha fazla ilaç satabilmek için yapılan katakulliler mide bulandırıyor.

Bir molekülün ilaç olabilmesi için yapılan her türlü masrafa evet ama pazarlama numaralarına, tıp âlemine dağıtılan hediye ve rüşvetlere hayır, hayır, hayır (3, 4, 5, 6,7,8).

Gelelim neticeye

Tıbba güvenmek istiyorsak bunun olmazsa olmaz şartlarından biri de doktorlar ve ilaç şirketleri arasındaki menfaat münasebetlerinin sıfırlanması, ilaç şirketlerinin pazarlama bölümlerinin kapatılmasıdır.

Bunlar olmadan her tıbbi tavsiyeye şüpheyle bakılmalıdır.

Kaynaklar:

1.https://www.medscape.com/viewarticle/901993?src=soc_tw_180916_mscpedt_news_onc_cmo%26faf%3D1

2.https://www.nytimes.com/2018/09/14/opinion/jose-baselga-research-disclosure-bias.html

3.http://ahmetrasimkucukusta.com/2018/05/16/yazilar/elestirel-yazilar/ilac-endustrisi/bedava-oglen-yemegi-uyusturucu-ilac-yazilmasini-artiyor/

4.http://ahmetrasimkucukusta.com/2018/04/12/yazilar/elestirel-yazilar/ilac-endustrisi/kanser-ilaclari-sirketlerin-doktorlara-yaptigi-odemelere-gore-belirleniyor/

5.http://ahmetrasimkucukusta.com/2018/02/20/yazilar/elestirel-yazilar/ilac-endustrisi/doktorlara-ilac-tanitimi-ayiptir/

6.http://ahmetrasimkucukusta.com/2018/01/28/yazilar/elestirel-yazilar/ilac-endustrisi/helal-olsun-ilac-sirketleri-kosulsuz-burs-veriyor/

6.http://ahmetrasimkucukusta.com/2018/01/23/yazilar/elestirel-yazilar/ilac-endustrisi/modern-akademik-tibbin-yozlasmasi-doktorunuz-nasil-satin-aliniyor/

7.http://ahmetrasimkucukusta.com/2017/05/06/yazilar/elestirel-yazilar/ilac-endustrisi/doktorlarin-yarisi-ilac-endustrisinden-para-aliyor/

***

EK 1 (27.3.2021): Daha sonra ilaç şirketi Bristol-Myers Squibb ve radyasyon ekipmanı firması Varian Medical System’in kurullarından da istifa eden Dr. Baselga 2 seneden beri AstraZeneca’da onkoloji araştırma ve geliştirmeden sorumlu başkan yardımcılığı görevini yürütüyordu. 21.3.2021′ de beynin dejenere olmasına yol açan ve tedavisi olmayan Creutzfeldt–Jakob hastalığı (deli dana hastalığı) komplikasyolarından dolayı vefat etti. Çok değerli bir bilim adamı olarak hatırlanmak varken “maddi menfaat” peşinde koşmanın ne kadar beyhude olduğu, kefenin cebinin olmadığı bir kere daha ispatlanmış oldu. Toprağı bol olsun! Kaynak: https://en.wikipedia.org/wiki/Jos%C3%A9_Baselga#cite_note-15

***

Yazı için 4 yorum yapılmış:

  1. Ahmet Yazan dedi ki:

    İlaç şirketleri tabii ki para kazanmalıdır diyen sayın hocam pazarlama bölümlerini kapatan ilaç firmaları nasıl rekabet edecek birbirleriyle? Rekabetin olmadığı yerde gelişim ve yenilik nasıl olacak? Bundan da bahseder misiniz bir dahaki yazınızda. Not: Her türlü şeffaflığın yanındasonoz ya ekranlara çıktığınız tv kanallarıyla aranızda nasıl bir menfaat ilişkisi olduğunu da açıklaraınız o zaman. Sevgiler.

  2. Rafet Günaydın dedi ki:

    Olacak iş değil bu AstraZenaca’ nın yaptığı. İtibarı olmayan birini işe almak ve önemli bir göreve getirmek. Dünya işte bunun için ilaç ve aşılara güvenmiyor.

  3. Meral Şaşoğlu dedi ki:

    Kesinlikle.. Ahmet Rasim Hocam.. Sizin de bizlerin de şahit olduklarımız TR de de sektörün nelerin içinde olduğunu gösterir. Dik durmak bu firmaların menfaat değirmenine su taşımaya katılmamak yetmez, yaptırım olmak zorunda. Bu kısır döngüyü kıracak şey eğer dünyanın fani olduğunu anlamayan vicdanlar işin içindeyse, bu menfaat döngüsünü kıracak şey de bu durumda sert kanunlar olmalı. Saygılarımla

  4. Saruhan dedi ki:

    Sahtekarlıktan hastanelerden kurumlardan atılıp ilaç-aşı şirketine kapağı atmak… Şaşıracak bir şey yok. tencere yuvarlanmış kapağını bulmuş.

Siz de yorumunuzu paylaşın: