KETO DİYET PSİKİYATRİK HASTALIKLARIN BELİRTİLERİNİ VE METABOLİK SENDROM BULGULARINI AZALTIYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Ketojenik veya kısaca keto diyetin bipolar bozukluk ve şizofreni belirtilerini azaltabileceği, metabolik sendromu ortadan kaldırabileceği gösterildi.

Yüzde 60 yağ, yüzde 30 protein ve yüzde 10 karbonhidrattan oluşan keto beslenme psikiyatrik semptomlarda yüzde 30 ve kiloda yüzde 10 azalma sağladı.

Yeni araştırmalar psikiyatrik hastalıkların en azından kısmen beyin metabolizmasındaki hatalardan kaynaklanabileceğini ve keto diyetin enflamasyonu ve oksidatif stresi azaltarak sinir sistemi üzerinde koruyucu tesiri olabileceğini ortaya koyuyor.

Psychiatric Research’ da yayınlanan araştırma, halihazırda psikotropik ilaçlar kullanan 21 şizofreni ve 16 bipolar bozukluğu olan katılımcı üzerinde yapıldı.  

Katılımcılar aşırı kiloluydu (vücut kitle endeksi ≥ 25) ve psikotrop ilaç alırken vücut kütlelerinin %5’inden fazlasını kazanmışlardı ya da insülin direnci veya dislipidemi gibi en az bir metabolik anormallikleri vardı.

Araştırma sonunda, 14 hasta diyete tamamen uyuyordu, altısı yarı uyuyordu ve yalnızca biri uyumsuzdu. Daha yüksek bağlılık anlamına gelen daha yüksek keton seviyeleri, daha iyi metabolik sağlıkla ilişkili bulundu.

Clinical Global Impression-Schizophrenia and Clinical Global Impression for Bipolar Disorder–Overall Severity ile ölçüldüğü üzere, semptom şiddetinde %31’lik bir azalma görüldü.

Ortalama olarak kilo ve VKE’ de %yüzde 10’luk bir azalma oldu. Bel çevresi %11 oranında küçüldü, yağ kitle indeksi %17 oranında azaldı ve sistolik kan basıncı %6 oranında azaldı.

Ayrıca iç organ yağı, iltihaplanma, A1c ve insülin direnci gibi metabolik belirteçlerde de iyileşme görüldü.

Ayrıca trigliseritlerde yüzde 20’lik bir azalma ve kötü kolesterolde %21’lik bir artış oldu.

Gelelim neticeye

Ruh ve beyin hastalıklarının hem önlenmesi ve hem de tedavisinde beslenmenin rolü modern tıp tarafından çoğu zaman görmezden gelinir.

Bu az sayıda katılımcı üzerinde yapılan araştırmanın da gösterdiği gibi beslenme sağlık yaşamanın olmazsa olmazdır.

Kaynak: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0165178124001513?via%3Dihub

Makale: Ketogenic Diet Intervention on Metabolic and Psychiatric Health in Bipolar and Schizophrenia: A Pilot Trial

https://www.medscape.com/viewarticle/early-evidence-supports-ketogenic-diet-mental-illness-2024a10007jc

 

***

 

Siz de yorumunuzu paylaşın: