OKULDA CİVA ZEHİRLENMESİ

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Anadolu Ajansı tarafından geçilen haber aynen şöyle:

Konya’nın Cihanbeyli ilçesinde ve Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesinde cıvadan zehirlenin 49 öğrenci hastaneye kaldırıldı. Cihanbeyli’de Seniha Belgin İlköğretim Okulu’nda okuyan 8. sınıf öğrencileri, boş geçen fen dersinde fen bilimleri laboratuvarına girerek dolaptaki cıva kabı ile oynamaya başladı. Bu sırada kabı yere düşüren öğrenciler, kabın içinde bulunan cıvanın dökülmesine rağmen oyunlarına devam ettiler. Bir süre sonra öğrencilerin durumu anlatmasıyla sınıfa gelen nöbetçi öğretmen Mustafa Ağcaoğlu ve hizmetli Muazaffer Karabulut sınıfı boşalttı. Kısa süre sonra baş ağrısı ve nefes darlığı çeken 30 öğrenci ile nöbetçi öğretmen Ağcaoğlu ve hizmetli Karabulut, ambulanslarla Cihanbeyli Devlet Hastanesine kaldırıldı. Burada ilk müdahalesi yapılan Karabulut ile 9 öğrenci Ankara’ya sevk edildi. Yaşanan bu olayın ardından okulda eğitime bir gün ara verildi. Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesinde de cıvadan zehirlenen 19 öğrenci Gaziantep’e getirildi. Elbistan’a bağlı Karahasanuşağı köyü ilköğretim okulunda eğitim gören ve rahatsızlanan öğrencilerden 19’u, Kahramanmaraş Devlet Hastanesinde yapılan ilk tedavilerinin ardından, Gaziantep Çocuk Hastanesine sevk edildi. Gaziantep Çocuk Hastanesi Başhekim Vekili Yalçın Mahsereci, konuyla ilgili AA muhabirine yaptığı açıklamada, birinin yoğun bakıma alındığı çocukların hiçbirinin hayati tehlikelerinin bulunmadığını ve genel sağlık durumlarının iyi olduğunu bildirdi. Dr. Mahsereci, öğrencilerden alınan kan ve idrar örneklerinin Ankara’ya gönderildiğini kaydetti.  Bu arada Kilis’in Musabeyli ilçesinde, okulda yere dökülen cıvadan etkilenerek Gaziantep’e sevk edilen öğrenci sayısı 117’ye yükseldi.

CIVA ZEHİRLENMESİ

Bu haber üzerine cıva zehirlenmesi ile ilgili herkesin bilmesinde yarar olan bazı bilgileri vermek istiyorum.

Cıva vücudumuzda hiç bulunmaması gereken bir maddedir. Başta kâğıt, deri, boya, elektrikli alet sanayi olmak üzere yaygın kullanılan bir maddedir. Evlerde pil, termometre, barometre, ampul gibi eşyalarda bulunur. Amalgam diş dolgularında, bazı aşılarda (tiomersal) ve antiseptik solüsyonlarda da cıva vardır.

Cıvanın insan sağlığına etkileri cıvanın kimyasal bileşimine (sıvı, inorganik veya organik bileşikler) ve maruziyet yollarına göre değişir.

Bu haberde söz konusu olan “sıvı cıva”dır. Bu elementer veya metalik cıva olarak da bilinir.

Pillerde inorganik cıva; balık, midye gibi deniz ürünlerinde ise organik cıva bulunur.

Ağır metallerden olan cıva oda ısında sıvı hâlde bulunur; serbest kaldığında kolayca buharlaşma özelliğine sahiptir.

Okul laboratuarında şişe içinde bulunan metalik cıvadır. Kapalı kap içinde bir zararı olmayan cıva serbest kaldığında küçük kürecikler haline gelir.

Bu cıva küreciklerinin ağız yoluyla alınması veya deriye temasının sağlık açısından bir önemi yoktur.

Mesela, bir termometrenin ağızda kırılması sonucu bir miktar cıva yutulabilir fakat bunun zararlı bir etkisi olmaz.

Asıl zararlı olan bu cıva kürelerinin bir süre sonra buharlaşmaya başlamasıdır.

İşte öğrencilerde tarif edilen bu zehirlenme tablosu cıva buharın solunması sonucudur.

Cıvanın miktarı ne kadar fazla ve ne kadar uzun süre solunmuşsa zararları da o kadar çok olur.

Kapalı, iyi havalanmayan ve sıcak ortamlarda etkilenme daha fazla olur.

Cıva genel manada tüm vücut için zararlı etkiler gösterirse de özellikle beyin, böbrek ve akciğerlerde meydana gelen hasar daha çoktur.

Cıva buharı zehirlenme belirtileri

Cıva buharı soluyanlarda ellerde titreme, sinirlilik, huzursuzluk, uykusuzluk, sersemlik, ağızda metalik tat hissi, kas ağrı ve seğirmeleri, baş ağrısı, uyuşmalar gibi sinir sistemi belirtileri ön plândadır.

Yoğun miktarda cıva buharı soluyanlarda öksürük, göğüste yanma ve nefes darlığı gibi şikâyetler ile bulantı ve kusma da görülebilir.

Böyle bir durumda cıva buharına maruz kalan herkesin en yakın sağlık kuruluşuna götürülmeleri gerekir.

Neler yapılmalı?

  • Bu tür maddeler çocukların kolayca ulaşabileceği yerlerde bulunmamalıdır.
  • Cıva saçılan ortamdan hemen uzaklaşılmalı ve ortam havalandırılmalıdır.
  • Dağılan cıva küreleri lâstik eldiven giyilerek bir kâğıt veya karton parçası yardımıyla toplanmalıdır.
  • Cıva kürelerine çıplak elle temas etmek doğru değildir.
  • Cıva dağılan yerler ıslak bezlerle silinebilir ama fırça veya elektrikli süpürge ile temizlenmemelidir.
  • Temizlik yapılan bezler ve cıva bulaşmış olan elbiseler bir plastik torbaya konmalı, çamaşır makinesinde yıkanmamalıdır.
  • Cıva buharına maruz kalanlar mutlaka doktor tarafından muayene edilmelidir.

Yazı için 1 yorum yapılmış:

  1. ilker Topcu dedi ki:

    merhaba,
    bu yaşanan civa zehirlenmesi vakaları tamamen ihmal sonucu gerçekleşmiştir. çünkü sağlık baknalığı 2009 yılında okullarda civa kullanılması ile ilgili bir düzenleme yapmıştı bakınız:
    http://www.trt.net.tr/haber/HaberDetay.aspx?HaberKodu=194ddb32-c338-4c90-b108-a3af3050780e

Siz de yorumunuzu paylaşın: