KOVİD DIŞI HASTALIKLARI OLANLARIN HAYATI DA DEĞERLİDİR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

Şubat ayında Birleşik Krallık’ ta 1000 pratisyen hekimin katıldığı bir ankette, insanların testler için hastaneye gitmekten endişe ettikleri ve bu sebeple birçok kişinin hastalığının teşhis ve tedavisinin geciktiği ortaya çıktı.

Geçen yıl Mart ile Ocak ayları arasında İngiltere’de yaklaşık 20.300 daha az kişinin akciğer kanseri şüphesi sebebiyle acil olarak sevk edildiği, bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla % 34’lük bir düşüş olduğu belirlendi.

Nisan ve Ocak ayları arasında yaklaşık% 9 daha az kişiye hastalıkları için tedavi başlandı; bu, 2.600 hastaya eşdeğer.

Benzer bir durum başta kalp olmak üzere pek çok hastalık için de geçerli.

Birçok kişi hastalık belirtileri hissetmelerine rağmen koronavirüs bulaşması endişesiyle hastaneye gitmeye çekiniyor ve bundan dolayı da teşhisleri gecikiyor.

Gidebilenlerin ise yapılması icap eden tetkikleri daha uzun zamanda netice veriyor.

Women, Heart Attacks and Female Doctors

Gelelim neticeye

KOVİD’ in etkileri hep vaka, ağır vaka, vefat sayıları üzerinden değerlendiriliyor, salgın sebebiyle hastaneye gidemedikleri için ağır hasta olanların ve hayatlarını kaybedenlerin adı anılmıyor.

Tabii ki eften püften sebeplerle gereksiz yere hastaneye gitmek doğru değil ama vaktinde yapılacak bir başvurunun da hayat kurtarıcı olabileceği unutulmamalı.

Günlük yayınlanan tablolarda KOVİD sebebiyle teşhisi geciken veya yapılamayan KOVİD dışı hastalara da yer verilmelidir.

KOVİD dışı hastalıkları olanların hayatı da değerlidir.

Kaynak: https://news.sky.com/story/covid-19-lung-cancer-referrals-drop-by-more-than-20000-during-coronavirus-pandemic-12254491

***

EK 1 (3.4.2021): Onkoloji Uzmanı Halis Yerlikaya, yapılan araştırmalarda kanser taramalarının yüzde 90 oranında azaldığını belirterek, “Son bir yıl içerisinde herkesin Kovid-19’a yoğunlaştığı dönemde açıkçası kanser hastalığı ihmal edildi. Hastaneler tamamen Kovid-19’a yoğunlaştı. İnsanlarımız hastaneye gitmekten korktular. Virüsün yarattığı korku nedeniyle hastanelere başvurmadı. Çok sayıda geç tanı alan hastamız var. Bütün bunların sonucunda aslında önümüzdeki yıllarda biriken bir hasta grubunun olduğunu düşünüyoruz. Bu nedenle kanser pandemisi bizi bekliyor” dedi. Kaynak: https://www.hurriyet.com.tr/gundem/onkoloji-uzmani-yerlikaya-kanser-pandemisi-bizi-bekliyor-41779436

***

EK 2 (13.5.2021): Avrupa Kanser Örgütü’nün araştırma sonuçlarına dayanan verilere göre, Covid-19 kısıtlamaları sebebiyle 1 milyon kanser vakası gözden kaçtı. ECO Başkanı Dr Matti Aapro, bulguların Covid-19’un kanser teşhisleri üzerindeki etkisini odak haline getirdiğini söyledi. Dr Aapro, “Kanser hizmetlerine olan güveni yeniden sağlamak ve işgücü/arz kıtlığı ile mücadele etmek için Avrupa politikasının en üst düzeyinde acil önlemlere şiddetle ihtiyacımız var” dedi.

ECO ortaklığında yapılan araştırma sonucuna göre, Covid-19 sebebiyle 1 milyon kişiye teşhis konulamadı ve Avrupa’da 100 milyon kanser tarama testi yapılamadı. Araştırma sonuçlarından elde edilen tespitler arasında ayrıca, potansiyel kanser belirtileri olan 2 kişiden 1’inin acil olarak tanıya sevk edilmediği ve Avrupa’daki her 5 kanser hastasından 1’inin şu anda ihtiyaç duydukları cerrahi veya kemoterapi tedavisini alamadığı yer aldı.  

Kaynak: https://haberglobal.com.tr/saglik/koronavirus-salgini-1-milyon-kanser-vakasinin-gozden-kacmasina-neden-oldu-109768

***

Yazı için 2 yorum yapılmış:

  1. Berrin dedi ki:

    Covid19 yüzünden hastanelere gidemediği için ölenlerin sayısının da açıklanması gerekir. Bugünlerde covid19′ dan ölmeyenlerin hiç bir değeri yok sanki.

  2. Mehmet sipahi dedi ki:

    Hastaneler Suriye,Irak,afganlılRls dolu sıra acımak Allah’a mahsus…

Siz de yorumunuzu paylaşın: