ASLAN, KOÇ VE YENGEÇ ASTIM BURCUDUR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
astım sabah gazetesi küçükusta

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

Sabah gazatesinde Esra Tüzün’ ün haberi:

Defne Joy Foster’ın ani ölümüyle yeniden gündeme gelen astım, burçlara göre de değişiklik gösteriyor. Kova burçlarının astım olma oranı sadece yüzde 3… Yengeç burcundaki bir kişinin astım olma oranı ise yüzde 16. Ayrıca doğru havalandırılmayan plazalarda yaşamak, gidilen alışveriş merkezleri de astımı tetikliyor.

Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta, astım ile burçların ilişkisini ve modern şehir hayatının yarattığı astım hastalığını anlattı…

Astımın burçlarla ilişkisi doğru mu yoksa bu bir şehir efsanesi mi?
Evet, doğru. Sadece alerjik olanların değil başka hastalıkların da belirli aylarda doğmuş kişilerde daha fazla görüldüğünü ortaya koyan araştırmalar var. Mesela Amerika’da 686 beyin kanserli ve 799 beyin kanseri olmayan hasta üzerinde yapılan bir araştırma, Oğlak ve Kova burcundan olanlarda beyin kanseri riskinin, Yengeç ve Aslan burcundan olanlara göre daha yüksek olduğu sonucunu verdi.

DOĞULAN AYIN ETKİSİ…
Astım hastalığı en fazla hangi burçlarda görülüyor?
Astım bakımından en düşük riske sahip burç; Kova burcu. Bu burçta astım görülme oranı Yengeçten olanlara göre 6 misli daha azdı. Akrep ve Oğlak burcunu da astımın daha az görüldüğü diğer burçlar olarak saptadım.

Bunun mantıklı bir açıklaması olabilir mi yoksa tesadüf mü?
Astımın bazı burçlarda daha çok rastlanmasının mantıklı bir açıklaması var. Bahar aylarında doğanlarda, yani Koç ve Boğalarda polen alerjisinin, Yengeç ve Aslan burcunda doğanlarda ise ev tozu alerjisinin daha çok görülmesi, bu aylarda doğan bebeklerin yaşamlarının ilk aylarında maruz kaldıkları alerjenlerle ilgili olabilir. Astım gibi alerjik rahatsızlıkları olan çiftlerin çocuklarının doğum tarihlerini astımın az görüldüğü burçlara göre ayarlamak gerekir.

OBEZİTE ASTIMI TETİKLER
Obezitenin astımı tetiklediği doğru mu?
Obezitenin, astımı tetiklediğini gösteren birçok bilimsel veri var. Araştırmalar, vücut kitle endeksi ne kadar fazla ise astım riskinin de o kadar yüksek olduğunu gösteriyor. Bu risk sadece göğüs duvarındaki yağlanmanın hava yollarını daraltması ve daralmış hava yollarının ‘aşırı duyarlı’ hale gelmesiyle ilgili değil. Giderek hormonlarla ve diyetle ilgili faktörlerin de rolleri olduğu anlaşılıyor. Yağ hücreleri tarafından üretilen ve obezlerde yüksek miktarda olan ‘leptin’ isimli hormonun, aynı zamanda astımlılardaki enflamasyonu artırdığı biliniyor.

BURÇLARA GÖRE DAĞILIM
Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta alerjik astımlı hastaların burçlara göre dağılımını verdi:
YENGEÇ BURCU (22 Haziran- 22 Temmuz): Yüzde 15.5
ASLAN BURCU (23 Temmuz- 23 Ağustos): Yüzde 12.3
KOÇ BURCU (21 Mart- 20 Nisan): Yüzde 11.8
BOĞA BURCU (21 Nisan- 21 Mayıs): Yüzde 9.5
BAŞAK BURCU (23 Ağustos- 23 Eylül): Yüzde 9.1
TERAZİ BURCU (24 Eylül- 23 Ekim): Yüzde 7.3
BALIK BURCU (20 Şubat- 20 Mart): Yüzde 7.3
İKİZLER BURCU (21 Mayıs- 21 Haziran): Yüzde 6.8
YAY BURCU (23 Kasım- 22 Aralık): Yüzde 6.8
OĞLAK BURCU (23 Aralık- 20 Ocak): Yüzde 6.3
AKREP BURCU (24 Ekim- 22 Kasım): Yüzde 4.1
KOVA BURCU (21 Ocak- 19 Şubat): Yüzde 2.7

YAŞLILIKTA BİRDEN ORTAYA ÇIKABİLİR
Astım ileri yaşlarda ortaya çıkabilir mi?
Astım daha çok bir çocukluk çağı hastalığı olmakla beraber, ilk belirtileri çok ileri yaşlarda da ortaya çıkabilir. Tüm hastalar içinde astımı 60 yaşından sonra başlayanların oranı yüzde 3, 70 yaşından sonra başlayanların oranı ise yüzde 1’dir. Ortalama insan ömrünün giderek uzadığı göz önüne alındığında astımlı yaşlıların sayısının da her geçen gün katlanarak artacağı öngörülebilir.

BAŞKA HASTALIKLA KARIŞABİLİR
Yaşlılık astımının başka hastalıklarla karışma ihtimali var mı?
Yaşlılarda astım tanısı koyarken çok titiz davranmak gerekir. Çünkü yaşlılarda başta KOAH ve kalp yetersizliği olmak üzere astımla karışabilecek pek çok başka hastalık da vardır. Bir de yaşlanmayla akciğerlerde meydana gelen değişiklikleri de dikkate almak gerekir. Hiç sigara içmemiş olanlarda bile akciğer dokusundaki elastik lifler yaşlanmayla azalmaya ve hava kesecikleri genişlemeye başlar. Yaşlılık amfizemi olarak adlandırılan bu değişiklikler akciğerlerin esnekliğini azaltır, kanın oksijenlenmesinde bozukluklara neden olur. Yaşlılarda göğüs kafesi yuvarlaklaşır ve genişlemesi kısıtlanır. Mesela 20 yaşlarında beş litre kadar olan akciğer hacmi, 60 yaşındaki bir kimsede dört litrenin altına düşer. Yaşlılarda nefes darlığını değerlendirirken yaşlanmanın getirdiği değişikliklerin, özellikle efor kapasitesi üzerine olan etkileri mutlaka dikkate alınmalı.

DİĞER İLAÇLARLA ETKİLEŞİM OLUR
Yaşlılık astımının tedavisi diğer astım tedavilerinden farklı mı?
Tedavide kullandığımız ilaçlar aynı ama yaşlıların tedaviye verdikleri cevap gençlerdeki kadar iyi değil. İlaçların yan etkilerine daha sık rastlanır ve kullandıkları diğer ilaçlar birbirlerini olumsuz etkileyebilir. Yaşlılarda daha çok solunum yoluyla kullanılan ilaçlar tercih edilmeli ve kortizon tedavisi olabildiğince kısa sürede kesilmelidir. Uzun süre kortizon verilmesi gereken hastalar yan etkiler bakımından yakından izlenmelidir. Yaşlıların tedaviye uyumlarının iyi olabileceği de akılda tutulmalıdır.

PLAZA HAYATI KRİZİ TETİKLİYOR MU?
Günümüzde pek çok insan, camları açılmayan akıllı evlerinden kapalı garajlarına inmekte, gene camları kapalı arabalarına binmekte ve hiç temiz hava solumadan tekrar başka bir akıllı binanın garajına girmekte… Büyük şehirlerde plazalarda, gökdelenlerde yaşayan insanlar neredeyse zamanlarının tamamını kapalı mekanlarda geçiriyorlar. Bu kapalı ortamların havası dışarıdan daha ‘kirli’ olabilir. Buna ‘bina içi hava kirliliği’ ismi veriliyor. Bu da astımı tetikliyor.

DIŞARI ÇIKIP HAVA ALIN
Bunun içinde insanlara fırsat bulduklarında evlerinden, şehirlerinden uzaklaşmalarını, boş zamanlarını doğada geçirmelerini özellikle öneriyorum. Çoğumuz farkında değiliz ama İstanbul’un içinde ve yakın çevresinde gezilebilecek, dolaşılabilecek, temiz hava alınabilecek pek çok park, orman var. Oysa bizim insanımız hafta sonunu sayıları her geçen gün artan ‘kapalı alışveriş merkezlerinde’ geçiriyor. Buna karşılık köy hayatı, şehir hayatının tam tersine ‘açık havada’ yaşamak demektir. Hem insanlar kapalı ortamlarda daha az zaman geçiriyorlar, hem evleri tek katlı, bahçe içinde ve her tarafı güneş alıyor, hem de pencereleri, kapıları akşama kadar açık. Hastalık riski de daha az oluyor.

HAFTA SONLARI PARKLARA KAÇIN
Astım şehir hastalığı mı?
Astım büyük oranda bir şehir hastalığıdır. Özellikle de büyük şehirlerde yaşayan çocuklarda daha sık görülüyor. Bu, dünyanın tüm ülkeleri için geçerli ve ülkemizde de astıma şehirlerde köy ve kırsal alana göre çok daha fazla rastlanıyor.

Hava kirliliği astıma neden olur mu?
Hava kirliliği çok önemli bir nedendir. Hava kirliliği denince yalnız dışarıdaki değil, bina içi hava kirliliğini de dikkate almak lazım. Hatta bina içi hava kirliliği daha da önemli. Şehir hayatı ile köy kırsal alan hayatı arasındaki farklılıkların, özellikle de ‘Batı tarzı hayat’ olarak isimlendirilen yaşam stilinin ve sosyoekonomik faktörlerin astım oluşumunda belirleyici rolü var.

İLACINDA BİLE ÖLÜM RİSKİ VAR
Astım ilaçlarının ölüme neden olabileceği doğru mu?
FDA’nın Pediyatrik Danışma Komitesi’nin salmeterol etken maddeli astım ilacına daha sert bir uyarı konmasını tavsiye ettiği haberi bizim medyamızda hiç yer bulmadı. Bu henüz kesinleşmemiş bir karar olmakla beraber, FDA’nın bu tür kurullarının tavsiyelerine genellikle uyduğunu ve FDA’nın kararlarının tıbbi olduğu kadar çok ciddi ekonomik sonuçları olduğunu da özellikle belirtmek istiyorum. Komitenin böyle bir tavsiyeden amacı, ilacın çocuklardaki tehlikeli yan etkilerine karşı hem doktorların hem de hastaların dikkatini çekmek. Bu tavsiyenin gerekçesi ise, 2006 Mart ve 2007 Nisan ayları arasındaki dönemde bu ilacı kullanan 16 yaşından küçük astımlı çocuklarda beşi ölümle sonlanan ciddi yan etkilerle karşılaşılmış olması.

***

EK 1 (15.11.2021): Aşılanma “burçlara” göre değişiyor. Aslan burcu olanların %70’i tam aşılı. Bunu %67 ile Kova ve %59 ile Koç ve Yay takip ediyor. Yengeç, Boğa, İkizler, Terazi, Balık, Oğlak ve Başak burçlarında oran %58-50 arasında değişiyor. Listenin en altında %46’sı tam aşılı olan akrepler var. Kaynak: https://www.medscape.com/viewarticle/961366?src=soc_tw_211120_mscpedt_news_mdscp_zodiacsign&faf=1

***

Siz de yorumunuzu paylaşın: