KOLESTEROL HAPLARININ ŞEKERİ AZICIK YÜKSELTMESİ BİLE ZARARLI

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
KOLESTEROL HAPLARI 1

Statin lobisinin kolesterol haplarının diyabete yol açma riskini hafife almalarına şaşırmadığımı yazmıştım.

Şeker çok seyrek olarak bazı hastalarda birazcık yükseliyor; o kadar da dert değil bu” diyorlar; diyabet lafını ağızlarına bile almıyorlar.

Canları sağ olsun ama bilimsel araştırmalar öyle demiyor.

Kadın Sağlığı Girişimi araştırmasına göre kolesterol haplarının diyabet yapma riskinin yüzde 48 olduğunu, Asyalılarda bu oranın yüzde 78’ e kadar çıktığını hatırlatıp bu kan şekerindeki “birazcık artışın” ne manaya geldiği üzerinde durmak istiyorum.

Amerika’ da yapılan ve “Journal of the American College of Cardiology” dergisinin son sayısında yayınlanan araştırma kan şekeri ve glikozillenmiş hemoglobindeki bu “birazcık artışın” bile ne kadar önemli olduğunu gösteriyor.

Bu çalışma, klinik olarak aşikâr koroner kalp hastalığı olmayan kişilerde kan şekeri yüksekliği ile subklinik miyokart hasarı arasındaki ilişkinin belirlenmesi amacıyla yapıldı.

Hiperglisemi yani kan şekeri yüksekliğinin kalp-damar hastalıkları riskini artırdığı çok iyi bilinir ama elimizde bunun subklinik miyokart hasarına etkisi hakkında fazla bir bilgi yoktur.

Kısa adı ARIC olan çalışmada yer alan ve koroner kalp hastalığı veya kalp yetersizliği olmayan 9.661 kişinin bazal glikozillenmiş hemoglobin (HbA1c) ve yüksek duyarlıklı kardiyak troponin (hs-cTnT) değerlerine bakıldı.

Yeni geliştirilen bir yöntemle kardiyak troponinin çok daha düşük değerlerinin (hs-cTnT) belirlenmesi mümkün olmaktadır.

Çok değişkenli lojistik regresyon modelleri ile HbA1c’ nin üç klinik kategorisi (5.7’ den küçük; 5.7-6.4 arası ve 6.5’ den büyük) ve birincil sonlanım kriteri olan hs-cTnT’ nin 14 ng/l’ den büyük olması arasındaki ilişki belirlenmeye çalışıldı.

Sonuçta, bazal HbA1c yüksekliğinin derecesi ile hs-cTnT yükselmesinin ilişkili olduğu saptandı.

Gelelim neticeye

Bu çalışmadan çıkan sonuç şudur: Klinik olarak aşikâr koroner kalp hastalığı olmayan kişilerde kan şekeri yüksekliği, ateroskleroz yani damar sertliğini gelişimine sebep olmakla kalmıyor aynı zamanda miyokartta yani kalp kasında da hasara yol açıyor.

Buna göre de kan şekerinin birazcık yükselmesi bile çok önemlidir ve mutlaka ciddiye alınması gerekir.

Not: Troponin kalp kasında bulunan bir proteindir. Kanda bu maddenin miktarının artması kalp kasının hasara uğradığının, zarar gördüğünün ifadesidir. Mesela, kalp krizi geçiren kişilerin kanında tropinin miktarı artar. Bu çalışma, kan şekerinin az miktarda yükselmesinin bile kalp kasında hasara yol açtığını göstermektedir. 

KAYNAK

Rubin J, Matsushita K, Ballantyne CM, Hoogeveen R, Coresh J ve Selvin E: Chronic Hyperglycemia and Subclinical Myocardial Injury. J Am Coll Cardiol, 2012; 59:484-489, doi:10.1016/j.jacc.2011.10.875

Yazı için 6 yorum yapılmış:

  1. tuna erinçler dedi ki:

    İzmir Tabip odasından aldığım “Tıbbiyeli” isimli gazetede Prof Dr. Coşkun Özdemir: “Diğer risk faktörleri (alkol,sigara,diyabet,obesite) yoksa kolesterol yüksek bile olsa statinler gereksizdir” diye yazıyor ki çok doğru. Bu “diğer” risk faktörlerini elimine etmek de mümkündür. Dolayısıyla Statinler tümüyle gereksizdir.

  2. Misafir (16:08)

    hocam bu yaziyi anlamak icin doktor olmak lazim.terimler bizlere cok yabanci.keske halk dilinde yazsaydinizda bir sey anlasayadik bizde.

  3. Misafir (16:15)

    diyabetli hastalarda ldl kolesterol değerlerinin 70’ın altında olmasının yaşam süresi ve kalitesine etkisini gösteren sayısız çalışma mevcut, buna rağmen ldl kolesterolü düşüren en iyi ilaç olan statinleri bu şekilde suçlamak doğru değil. diyabet hastası diyabet hastasıdır, şekerinin ne kadar olduğu önemli değil çünkü zaten şeker seviyesine göre tedavi verilecek ve o seviyeler kontrol altına alınacaktır. bu tür yazıların yerinin gazete köşeleri değil, bilimsel dergiler olmalıdır. tüm bilimsel verilerden ortak bir sonuç çıkarılır ve bütün dünya o sonuca göre hareket eder.

  4. Misafir (17:04)

    ya bu kolester hapı mı zehir mi anlamadık gitti valla

  5. Misafir (00:01) 16:15

    eğer yeterince paran varsa, sen de istediğin araştırmayı yaptırırsın, hatta sigaranın faydalı olduğunu bile ispatlatabilirsin. böyle bir ortamda genel kanının aksi yönde bir tane bile araştırma olsa dikkate almak gerekir.

  6. Misafir (03:26)

    kalp-damar hastalıkları kolesterol ile alakalı değil…kolesterolün yükselmesinin ana nedeni damarlarda oluşan hasardır..bir insanın kalp hastalığı riskini öğrenmek için açlık şekeri,tokluk şekeri,hba1c,insülin,hassas crp,sedimantasyon,trigliserid ve ldl kolesterol gibi paremetrelere bakmak gerekir..ama ldl kolesterolü yükselten nedeni ortadan kaldırmadan ldl kolesterolü düşürmek hiçbir fayda sağlamaz sadece pisliği halı altına süpürürsünüz..

Siz de yorumunuzu paylaşın: