GRİP AŞISI REKLAMLÂRI YAKINDA BAŞLAR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
yeni grip aşısı

Çok yakında, aşı firmaları ile ‘samimi ilişkileri’ olan uzmanların birer birer arz-ı endâm etmeye ve ‘grip aşısı reklâmı’ yapmaya başlayacaklarını iftiharla duyururum.

Gribin bu sene dünya çapında salgın yapma ve milyonlarca insanı hasta edip yüz binlercesinin ölümüne yol açma ihtimalinin çok yüksek olduğunu, gripten korunmak için mutlaka aşı olunması gerektiğini ‘gözünüzün içine baka baka’ anlatacaklardır.

Çünkü FDA bugün, önümüzdeki kış aylarında çıkması muhtemel salgınlar için yeni grip aşısını onayladığını bildirdi (1).

2012-2012 sezonunun aşısında şu üç grip virüsüne ait antijenler bulunuyor:

  • A/California/7/2009 (H1N1)-benzeri virüs,
  • A/Victoria/361/2011 (H3N2)- benzer virüs,
  • B/Wisconsin/1/2010-benzeri virüs.

Bunlardan ilki geçen seneki aşıda da bulunan virüs; diğer ikisi yani H3N2 ve B-tipi virüs ise yeni.

FDA, DSÖ ve CDC’ nin uzmanları her sene grip virüsü ve küresel hastalık örneklerini inceleyerek gelecek sezon salgın yapması en muhtemel virüs türlerini belirliyorlar.

FDA şu uyarılarda bulunuyor:

Grip hastalığını önlemenin esası aşı olmaktır. Grip farklı virüslerin sebep olduğu, burun, boğaz ve akciğerleri tutan bir hastalıktır.

Bu senenin aşısı, küresel gözetimlere göre önümüzdeki mevsim hastalık yapma ihtimalleri en yüksek olan virüslere karşı koruma sağlayacaktır.

En yaygın hastalık yapacağı tahmin edilen virüs tipleri ile en çok hastalığa yol açacak virüslerin tam olarak birbirlerine benzememesi ihtimali vardır.

Aşıda bulunanlarla ve salgın yapacak virüs tam olarak benzeşmeseler bile aşı hastalığın daha hafif atlatılmasını sağlayabilir ve griple alâkalı komplikasyonları azaltabilir.

FDA müdürlerinden K. Midthun da “Gripten korunmanın en iyi yolu her sene aşılanmaktır. Bu sene aşı olmak daha da önemli, çünkü yeni aşıda geçen seneki aşıdan farklı iki yeni virüs var” diyor.

FDA açıklamasında şu notlar da var:

Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezine (CDC) göre, her sene USA’ da halkın yüzde 5 ila 20’ si gribe yakalanıyor. 200 binden fazla insan grip komplikasyonları sebebiyle hastaneye yatırılıyor ve her sene 3 bin ile 49 bin arasında insan da ölüyor.

CDC Aşı Uygulamaları Tavsiye Komitesi 6 aylıktan büyük herkesin aşı olmasını tavsiye ediyor.

Grip aşılarının isimler ve üreten firmalar şunlar:

  • Afluria, üreticisi CSL Limited;
  • Fluarix, üreticisi GlaxoSmithKline Biologicals;
  • FluLaval, üreticisi ID Biomedical Corporation;
  • FluMist, üreticisi MedImmune Vaccines Inc.;
  • Fluvirin, üreticisi Novartis Vaccines and Diagnostics Limited;
  • Fluzone, Fluzone High-Dose ve Fluzone Intradermal, üreticisi Sanofi Pasteur.

Gelelim neticeye

İki sene evvelki maniple edilen salgında da domuz gribi aşılarını üreten ve yüz milyonlarca dolar kâr eden firmaların isimlerini hatırladığınızı tahmin ediyorum.

O zaman bu aşılara başta bizim Başbakanımız, tüm dünyanın karşı çıktığını, müthiş korkutma ve tehdit kampanyalarına rağmen satılan aşıların yüzde 90’ dan fazlasının çöpe gittiğini de, sanırım unutmadınız.

Bu sene kaç kişi bu grip aşısı reklâmlarına kanarak aşı olacak merak ediyorum.

KAYNAK:

http://www.fda.gov/NewsEvents/Newsroom/PressAnnouncements/ucm315365.htm

Yazı için 3 yorum yapılmış:

  1. tuna erinçler dedi ki:

    Eskiden “Ar yılı değil kâr yılı” diye bir söz vardı. Grip aşısı tüccarları da elbette utanacak değiller. Kârlarını her sene katlamağa uğraşırlar. Vatandaş biraz kitap okusa, her şarlatana inanmaz ama nerede o kitap okuyanlar?. Rastlantı sonucu bir arkadaşım Amerikalı bir hekimin aşılarla ilgili kitabını vermişti. Çiçek ve kuduz aşısı dışında diğerlerinin yararından şüpheli. İleri sürdüğü nedenler arasında o aşıların koruyucu etkilerinin tam olmadığı ve aşı olanların “nasılsa aşı olduk” diye diğer koruyucu önlemleri ihmal etmeleri de var. Bunun yanısıra şüphesiz aşının hazırlandığı laboratuar da önemli. Öğrenci iken her yıl okulda tifo aşısı yaparlardı. Hep de Cumartesi günleri yapılırdı ve hafta sonu evde ateşlenip hasta yatardık. Bir yirmilik enjektöre doldurulmuş bulanık bir sıvıdan, hemşirenin ucuna pamuk dolayıp tendür d’iyod’a batırdığı çubukla boyadığı kollarımıza belirli dozda enjekte edilirdi. Yıllar sonra yurt dışında çalışırken Türkiye’ye izinli geleceğiz. Tifo vakalarından söz ediliyor gazetelerde. Aşı olalım dedik. Klinik şefi birer cc.lik ampullerden çektiği berrak sıvıyı kollarımıza enjekte etti. Bekliyoruz ki ateşlenip hasta olalım. Hiçbir şey olmadı.

  2. Emel BAŞARIŞ dedi ki:

    Merhaba Ahmet Bey,
    Sitenizi yeni buldum çok faydalı bilgiler var teşekkür ederim. Benim size bir sorum olacak. 4 yaşında ikiz kızlarım var, bu yıl kreşe başladılar. Malum kış yaklaşıyor,bağışıklık sistemi için Bronchowax tablet ve ımuzıng şurup kullanmamızın sakıncası varmı? Cevaplarsanız çok sevinirim. İyi çalışmalar dilerim..

  3. sude baran dedi ki:

    hocam merhaba akarlara karşı alerjim tespit edildi ve doktorum aşı sürecine başlayacak ankarada .bu süreç ne kadar sürer yılda kaç defa vurulmam gerekir.Aşı bebek sahibi olmama engel mi,vurulurken hamileliğime zarar verir mi

Siz de yorumunuzu paylaşın: