ALMAN BİLİM ADAMLARI AÇIKLADI! MEĞER O AŞILARIN BİR TESİRİ YOKMUŞ…

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Grip aşısı yaptırmayın” diyen Prof. Dr. Canan Karatay hakkında suç duyurusunda bulunanlar bakalım Alman Robert Koch Enstitüsü’ nü de savcılığa şikâyet edecekler mi?

Haberin altında yer alan videoda ise adını bilmediğim uzman “mayıs ayı sonuna kadar aşı yapılabileceği söyleyerek” grip aşısı reklȃmı yaparken aşı üreticisi GlaxoSmithKline’ de çalışan eczacı Selim Badur ve sponsorlu sağlık programının yapımcısı Ceyda Erenoğlu konuşmayı büyük bir keyifle dinliyorlar.

Tam bir “bozacının şahidi şıracı” programı!

Bu memlekete Karatay gibi “aşı karşıtları” değil, videodaki uzman gibi “aşı meftunları” lȃzım!

***

Habertürk’ te Sağlık sayfasında “Alman bilim adamları açıkladı! Meğer o aşıların bir tesiri yokmuş…” başlığıyla anons edilen haberin ayrıntıları “Üç maddeli karma grip aşısı işe yaramıyor mu?” başlığı altında şöyle veriliyor:

Uzmanlar, özellikle yüksek risk grubuna dâhil olan yaşlı ya da kronik hasta kişilerin mutlaka grip aşısı yaptırmasını tavsiye ediyor.

Hamileler için de aşı büyük önem taşıyor. Zira gribin neden olduğu komplikasyonlar, bazı hayati tehlikeleri de beraberinde getirebilir. Örneğin akciğerde meydana gelen ağır iltihaplanma (zatürre) ya da kalp kası hastalıkları, gerekli tedavi sürecinin zamanında başlatılmaması sonucu ölümle sonuçlanabilir. Hatta grip virüsü, bir başka hayati bölge olan beyinde de iltihaplanmaya yol açabilir.

Deutsche Welle Türkçe’nin haberine göre; grip bazen de komplikasyonlara bizzat neden olmayıp, başka hastalıkların önünü açma rolünü üstlenebilir. Ciddi enfeksiyon hastalıklarını tetikleyen bir bakteri türü olan “Pnömokok” ya da bağışıklık sistemini zayıflatan “Staphylococcus aureus” bakterisinin vücuda girip yerleşmesi için bünyemizde âdeta bir arka kapı açabilir. Gribin en önemli semptomlarından olan yüksek ateş, kronik rahatsızlıkları bulunan kişilerde ölümcül olabilecek dolaşım sistemi rahatsızlıklarına neden olabilir.

Genelde sonbaharın son dönemleriyle kış başlarında ortaya çıkan grip, hava koşulları ve salgın düzeyine bağlı olarak nisan ayına kadar tehlikeye saçmaya devam ediyor.

DÖRT BİLEŞENLİ AŞI GEREKİYOR

Ancak aşı yaptırmayı düşünenler için bilim insanlarından önemli bir uyarı geldi: Üç maddeli karma grip aşısının etkisinin sınırlı olduğu açıklayan Alman Robert Koch Enstitüsü, Almanya’da tespit edilen grip vakalarının yarıdan fazlasına üçlü grip aşısında bulunmayan Influenza-B virüsünün yol açtığını, dörtlü grip aşısında ise bu bileşenin bulunduğunu belirtti.

Bu yıl Almanya’da kullanılan grip aşısı A ve B tipi Influenza virüsüne karşı koruyor. Dört bileşenli aşıda ise B tipi virüsün başka bir türevi daha bulunduğundan, bu aşı daha geniş koruyucu etki yapıyor.

Robert Koch Enstitüsü risk grupları için grip aşısı yaptırmakta geç kalınmadığını ve Yamagata soyundan B tipi virüs daha yaygın olduğu için bulaşma riski yüksek hastalara dörtlü aşının uygulanmasının doğru olacağını açıkladı.

Kaynaklar:

1. http://www.haberturk.com/saglik

2. http://www.haberturk.com/uc-maddeli-karma-grip-asisi-ise-yaramiyor-mu-1833507

 

Yazı için 5 yorum yapılmış:

  1. semih dedi ki:

    Grip aşısının faydası sıfır da olabilir demeyen bilim adamı falan değil aşı firmasının filim adamıdır.

  2. Mücahit dedi ki:

    Bu tür programlar tamamen hastane reklamıdır, gizli reklamdır ama reklamdır. Doktor reklamıdır bir başka açıdan. Aşı reklamıdır, ilaç reklamıdır. Ameliyat reklamdır, tıbbi alet edavat, makine reklamıdır. reklam oğlu reklamdır vesselam.

  3. Miray dedi ki:

    Bu milletin kimi dişinden tırnağın artırarak, kimi son model cep telefonundan vazgeçerek, kimi kebap yerine simit yiyerek artırdığı paraların grip aşılarına gitmesi içimi cızlatıyor.

  4. F.M. dedi ki:

    Bu sponsorlu reklamlar tıpkı gazetelerde çıkan haber süsü verilmiş advertorialler gibi bir şey. Keşke programın başında erkek gibi çıkıp bu falanca hastane tarafından parası verilerek hazırlanmış bir sağlık programıdır deseler daha doğru bir iş yapmış olurlar.

  5. Bora dedi ki:

    Şu televizyonlardaki vitamin reklamlarıyla beraber bu sponsorlu sağlık programları da yasaklanmalıdır.

Siz de yorumunuzu paylaşın: