DOKTORLAR NE KADAR ÇOK İLAÇ YAZARSA O KADAR ÇOK PARA KAZANIYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

USA’ da yapılan yeni bir araştırmada, doktorlara ilaç pazarlaması yapılmasıyla opioid (opiyat) yani uyuşturucu ilaç yazılması ve bunların aşırı dozda kullanılmasının sebep olduğu ölümler arasında bağlantı olduğu gösterildi (1).

Araştırma medyada tıp adına utanç verici şu başlıklarla haber oldu.

New York Times: “Araştırma ilaç üreticilerinin doktorlara hediyelerinin aşırı doza bağlı ölümleri artırdığını gösteriyor” Study Links Drug Maker Gifts for Doctors to More Overdose Deaths (2).

CNN: Doktorlar ne kadar çok opiyat yazarsa o kadar çok para kazanıyor (The more opioids doctors prescribe, the more money they make (3).

Harvard: Doktorlar ne kadar çok opiyat yazarsa o kadar çok para ödeniyor (The more opioids doctors prescribe, the more they get paid (4).

Araştırmaya göre, opioid üreticilerinin doktorlara çok sayıda hediye ve ödeme yaptığı eyaletlerde opioid aşırı dozlarına bağlı ölümler daha az pazarlama yapılan eyaletlere göre daha fazla bulundu.

JAMA’ da yayınlanan araştırma, endüstrinin opioid ilaçların teşviki için 2013-2015 senelerinde 68 bin doktora yemek, seyahat ve danışmanlık için 40 milyon dolar ödeme yaptığını ortaya koyuyor.

Hesaplamalar, bir eyalette 100 bin doktora yapılan her üç ilave ödemenin, aşırı dozdan ölümleri bir sene sonra yüzde 18 artırdığını gösteriyor.

Daha önce yapılan bir araştırmada da, ilaç şirketlerinden bedava öğlen yemeği alınması veya çeşitli adlar altında küçük miktarlarda ödeme yapılmasıyla doktorların daha fazla opioid yazması arasında bir ilişki olduğu ortaya çıkmıştı (5).  

Opiyat nedir?

Opiyatlar, haşhaştan elde edilen ve asıl olarak ağrı kesici (analjezik) etkileri için kullanılan bir grup kimyasaldır.

Bunların tabii olanları morfin ve kodein, yarı-sentetik olanları eroin, oksikodon ve hidromorfin, sentetik olanları ise fentanil, tramazol, metadon ve petidindir.

Meme kanserinden daha fazla ölüme yol açıyor

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezine bağlı Ulusal Sağlık İstatistikleri Merkezi’nden yayınlanan rapora göre, 2016 yılında 42 bin 249 kişi uyuşturucuya bağlı olarak hayatını kaybetti.

Ölümlerin yüzde 66’sında ise opioidler sorumlu tutuldu. Bunun, her yıl meme kanserinden ölen 41 bin 070 Amerikalıdan binlerce daha fazla olduğu açıklandı (6). 

Gelelim neticeye

JAMA gibi muteber bir tıp dergisinde bilimsel araştırmaların yerini ilaç şirketlerinin pazarlama faaliyetlerinin alması modern tıp bilimin nasıl bir çıkmaza girdiğinin açık ve net göstergesidir.

Tedavi eden tıbbın hasta eden hatta öldüren tıp durumuna dönüşmesi biz hekimlere acı veriyor.

Bu kötü gidişat, endüstri ve doktorlar arasındaki menfaat münasebetlerinin sıfırlanmasıyla mümkündür, başka yolu yok.

Kaynaklar:

1.https://jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullarticle/2720914

2.https://www.nytimes.com/2019/01/18/health/opioids-doctors-overdose-deaths.html

3.https://edition.cnn.com/2018/03/11/health/prescription-opioid-payments-eprise/index.html

4.https://www.hsph.harvard.edu/news/hsph-in-the-news/opioids-doctors-prescriptions-payments/

5.https://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/fullarticle/2681059

6.http://www.haberturk.com/opioidler-meme-kanserinden-daha-fazla-insani-olduruyor-1764594

Yazı için 1 yorum yapılmış:

  1. Selami Şahin dedi ki:

    Bu aslında tüm ilaçlar için geçerlidir. kazı kazan değildir bu YAZ KAZAN’ dır.

Siz de yorumunuzu paylaşın: