DİŞ MACUNUNDA DA BULUNAN KİMYASAL OSTEOPOROZA YOL AÇIYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Sağlığa olan zararları sebebiyle FDA tarafından el antiseptiklerinde kullanılması yasaklanan ama diş macunu, ağız çalkalama suları ve şampuan gibi birçok kişisel bakım ürününde hâlâ bulunan triklosanın osteoporoz riskini de artırdığı bildirildi (1).

1848 kadına ait verilen analizi ile gerçekleştirilen araştırmada idrarlarında yüksek miktarda triklosan tespit edilenlerde femur ve omurgada kemik mineral dansitesinin düşük ve osteoporoz riskinin yüksek olduğu belirlendi.

Triklosanın hormon aktivitesini bozduğu, interstisyel kolajen birikimi ve trabeküler kemikte artışa sebep olduğu daha önce hayvan deneylerinde gösterilmişti.

Triklosanın bakteri üremesine karşı elbiselerden mutfak eşyalarına mobilyadan oyuncaklara kadar sayısız üründe kullanıldığını da unutmamak lâzım.

How menopause could affect your teeth | Wellbeing | Yours

Triklosanın sağlığa zararlı etkileri

Triklosanın sağlığa zararlı etkilerine ait örnekler:

BİR: Suda bulunan klorla reaksiyona girerek kanserojen olan kloroform ve dioksine dönüşebiliyor.

İKİ: Antibiyotiklere dirençli mikropların gelişime yol açabiliyor.

ÜÇ: Hormon bozucu etkileri var (özellikle tiroit ve seks hormonları).

DÖRT: Bağışıklığı ve beyinde hücre sinyallerini olumsuz etkiliyor.

BEŞ: Egzama gibi alerjik hastalıklara sebep olabiliyor.

ALTI: Hem kalp hem iskelet kaslarının fonksiyonlarını bozuyor.

webmed triclosan osteoporosis ile ilgili görsel sonucu
 

Not: WebMD’ de yer alan bu resim rezaletin zirvesidir.

Gelelim neticeye

BİR: Trikolosandan da diğer kimyasallardan da tamamen uzak kalmanın mümkünâtı yok ama diş macunu ve ağız çalkalama suları gibi vücuda girme ihtimalleri yüksek olanları asla kullanmamak gerekir.

İKİ: El dezenfektanlarında yasaklanan bir kimyasala diş macunu ve ağız yıkama sularında müsaade ediliyor olması aklın ve mantığın alacağı bir şey değildir.

ÜÇ: Araştırmanın “İngilizce medyada” yer alan haberlerinde fırçanın üzerini boydan boya kaplayan diş macunu resimleri tüketimi artırma amaçlı bir “algı operasyonudur“. Bilimsel yayınlarda tavsiye edilen miktar bezelye tanesi hacmindedir.

DÖRT:Bizim medya için de durum farklı değildir. Köşe yazarları içinde bile bu operasyona bilinçli veya bilinçsiz katılanlar vardır; ikisi de ayıptır (2).

BEŞ: Bu kimyasal deposu macunların hele de çocuklar tarafından kullanılmasına tamamen karşıyım.

triclosan osteoporosis ile ilgili görsel sonucu

Kaynaklar:

1.https://academic.oup.com/jcem/advance-article-abstract/doi/10.1210/jc.2019-00576/5522022?redirectedFrom=fulltext

2.http://ahmetrasimkucukusta.com/2018/07/01/yazilar/tip-yazilari/agiz-ve-dis-sagligi/fircalamaya-evet-macuna-hayir/

Yazı için 2 yorum yapılmış:

  1. Adil Karakoç dedi ki:

    Rasim hocam sana kendim ve tüm insanlar adına binlerce teşekkür ediyorum. Bizleri senelerdir göz göre göre kandırmışlar bunu senin yazılarından anlıyoruz. Ve bunları bilerek yaptıkları da şüphesiz. Bu iş gerçekten mide bulandırıcı bir düzeye gelmiş durumda. Aslında bu tür tüm ürünlerin boykot edilmesi gerekir.

  2. Mithat dedi ki:

    Bu araştırma nedenselliği göstermiyor sadece bir riski gösteriyor. Diş macununda da bulunan kimyasal osteoporoza yol açıyor demek doğru değil, osteoporoz riskini artırıyor demek daha doğru olur. Zaten yazının içinde de böyle ifade ediliyor. Yani sizin Rasim hocanız da başka bir açıdan algı operasyonu yapıyor.

Siz de yorumunuzu paylaşın: