KÖPEK BESLEMEK KALP KRİZİ, FELÇ VE ERKEN ÖLÜMLERİ ÖNLÜYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

Yeni bir araştırmada, köpek sahibi olmanın kalp krizi geçiren yalnız yaşayan kişilerde ölüm riskini yüzde 33, felç geçirmiş olanlarda felç riskini yüzde 27 azalttığı bildirildi.

Yeni bir meta-analiz ise köpek besleyenlerde tüm sebeplere bağlı ölüm riskinin yüzde 24, kalp krizi ve felçlere bağlı ölüm riskinin de yüzde 31 daha az olduğunu gösteriyor.

Yeni araştırma ve meta-analiz Amerikan Kalp derneği’ nin Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes isimli dergide yayınlandı.

elderly dog owner walking ile ilgili görsel sonucu

Daha önce yapılan çalışmalarda köpek sahibi olmanın sosyal yalnızlığı önlediği, fiziki aktiviteyi artırdığı ve kan basıncını düşürdüğünü ortaya koymuştu.

Kalp krizi veya felç gibi önemli bir kalp-damar hastalığı olayından sonra köpek beslemenin etkilerinin incelendiği araştırma İsveç’ de 40-85 yaş arası kişilere ait kayıtlar üzerinde yapıldı.

Kalp krizi geçiren bir kişinin ölüm riski hastaneden çıktıktan köpek besleyenlerde beslemeyenlere göre yüzde 33 daha az bulundu, eşi veya çocuğu ile beraber yaşayanlarda risk yüzde 15 daha azdı.

Felç geçirenlerde ise bu riskler yüzde 27 ve yüzde 12 olarak hesaplandı.

Uzmanlar, köpek beslemenin bu müspet etkilerini fiziki aktivite artışı, depresyon azlığı ve sosyalleşme ile açıklıyorlar.

3.8 milyon kişi üzerinde yapılan 10 ayrı çalışmanın meta-analizinde ise köpek besleyenlerde tüm sebeplere bağlı ölümlerde yüzde 24, bir kalp krizinden sonraki ölümlerde yüzde 65, kalp-damar hastalıklarına bağlı ölümlerde yüzde 31 azalma tespit edildi.

Köpek beslemek 4-5 ilaca bedel

Köpek beslemenin sağladığı avantajlara sahip olmak için en azından 4-5 ilaç almak gerekiyor: Kan yağlarını düzeltmek için statinler, niasin; kan basıncını düşürmek için tansiyon ilaçları; strese daha iyi karşı koymak için sakinleştirici ve antidepresanlar; kanın pıhtılaşmasını önlemek için aspirin ve kan sulandırıcı ilaçlar…

Köpek beslemeye “dogstatin” denmesini teklif ediyorum.

dog owner walking ile ilgili görsel sonucu

Gelelim neticeye

Daha önceleri ağızlarından “kolesterol hapı (statinler)” düşmeyen Amerikalı uzmanların kalp hastalıklarının ve bunlara bağlı ölümlerin önlenmesinde hayat tarzına odaklanmalarına memnun oldum.

Yere göğe konamayan ama böbrek yetersizliğinden kas hasarına, diyabetten katarakta, bunamadan iktidarsızlığa kadar onlarca ciddi yan etkisi olan kolesterol haplarının faydasının köpek beslemek kadar olması hiç de şaşırtıcı değil.

Parayla saadet ilaçlarla sağlık olmaz, bütün mesele adam gibi beslenme adam gibi yaşamaktır.

NOT: Köpek beslemek bir semboldür, bu kedi ya da bir başka hayvan da olabilir. Esas söylenmek istenen insanların hareket etmelerinin ne kadar önemli olduğudur.

Kaynak: https://newsroom.heart.org/news/dog-ownership-associated-with-longer-life-especially-among-heart-attack-and-stroke-survivors

***

EK 1 (3.12.2023): Yeni bir araştırma, bir köpeğin yaşlılıkta bunama riskini azaltabileceğini gösteriyor. Araştırmacılar, köpek sahibi olmakla demans başlangıcı arasında ilk kez açık bir bağlantı kurulduğunu iddia ediyor.

Kaynak: https://www.bmj.com/content/383/bmj.p2852.full

Makale: Sixty seconds on . . . dogs and dementia

***

Yazı için 5 yorum yapılmış:

  1. Şevki Yiğit dedi ki:

    Evde köpek beslenmez insanın bahçesi falan olur da o zaman tamam olur.

  2. Mehmet Ali dedi ki:

    Sanki kendimize bakabiliyoruz da sıra köpeğe geldi. Bu hayat pahalılığında insanlar ancak kendi karınlarını doyurabiliyor.

  3. Macide Aytaç dedi ki:

    Bizim dinimizde evde köpek beslenmez. peygamberimizin kedisi varmış diye biliyorum.

  4. Rezzan dedi ki:

    Köpek yerine kedi de olur başka bir hayvan da, herkesin imkanları farklıdır. Bu araştırma bize hayvan beslemenin faydalarını anlatıyor. Hayvanların insanları harekete yönelttiğini ayrıca ruhlarına da iyi geldiğini söylüyor.

  5. Sabit Genç dedi ki:

    dogstatin çok iyi bir isim hemen patentini alın ki kapan olmasın

Siz de yorumunuzu paylaşın: