AŞI HELÂL Mİ?

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

Medimagazin‘ in haberi:

ABD’nin çok okunan tabloid gazetelerinden New York Post, dünya üzerinde 77 milyondan fazla insanı etkileyen corona virüsü salgınına karşı geliştirilen aşılarla ilgili yeni bir tartışmanın da fitilini alevledi.

NY Post, bazı ülkelerin corona virüsü aşısında kullanılan maddeler konusunda oldukça dikkatli ve hassas davrandığını yazarak, “Şirketler Covid-19 aşısı geliştirmek için yarışırken ve ülkeler de aşılara sahip olmaya çalışırken; bazı ülkelerde aşılarda domuz ürünlerinin kullanıldığı” iddiası gündeme geldi.

Domuzdan elde edilen jelatinin aşının güvende kalması ve depolama ve nakliyat sırasında etkisini yitirmemesi adına kullanıldığını ve bazı şirketlerin bu ürünü kullanmadıklarını yazan New York Post, “Bazı şirketler domuz ürünü kullanılmayan aşı geliştirdiler. İsviçreli Novartis, domuz ürünü yer almayan aşıyı tanıtırken Suudi Arabistan ve Malezya merkezli AJ Pharma da bu maddenin bir alternatifini geliştirmek için çalışıyor.” ifadelerine yer verdi.

“KULLANILMAYA DEVAM EDECEK ÇÜNKÜ…”

İngiliz İslami Tıp Birliği Genel Sekreteri Dr. Salman Waqar, şu açıklamayı yaptı:

“Domuz ürünü kullanılmaya devam edecek çünkü bu ürünü kullanmamak daha kısa bir raf ömrüne ve daha çok maliyete sebep olacaktır.”

Pfizer, Moderna ve AstraZeneca’nın sözcüleri yaptıkları açıklamalarda Covid-19 aşılarında domuz ürünü kullanılmadığını söylerken, kısıtlı tedarik ve milyonlarca dolarlık anlaşmalar dolayısıyla bazı Müslüman nüfusun yoğun olduğu ülkelerde henüz “helal” olduğu tescil edilmemiş aşıların kullanılacağı iddia edildi. Sadece Müslümanlar’da değil radikal Yahudiler arasında da bu tür bir aşının kullanılmayacağı tahmin ediliyor.

Kaynak: https://www.medimagazin.com.tr/guncel/koronavirus/tr-covId-19-pandemisinde-yeni-bir-tartisma-alevlendi-asi-helal-mi-11-686-93000.html

***

Euronews’ in haberi: 

VATİKAN: KÜRTAJDAN GELEN FETUS DOKUSU KULLANILAN COVİD-19 AŞISI DİNEN UYGUNDUR

Vatikan’dan Pazartesi günü yapılan açıklamada, araştırması esnasında kürtajlardan elde edilmiş fetus dokusu kullanılan Covid-19 aşısının Katoliklerin kullanımı için dinen uygun olduğunu duyuruldu.

Vatikan’ın doktrinel meseleleri ele alan kolu ‘İnanç Doktrini Cemaati’ (The Congregation for the Doctrine of the Faith) son aylarda aşının dinen sakıncası olup olmadığına dair çok sayıda soru alıyordu.

İnanç Doktrini Cemaati bu konu üzerinde kardinallerin ve Katolik gruplarının farklı ve hatta çelişkili görüşleri olduğunu bildirmişti.

Son olarak konuyu Papa Francis’in incelemesinin ardından son söz olarak aşının dinen sorun oluşturmayacağı açıklandı. Ancak bu pozisyonun hiçbir şekilde kürtaj konusunda veya kürtajdan elde edilen hücrelerin kullanımı konusunda farklı bir eğilim ve tutum içine girildiği anlamına gelmediği veya ahlaki kabul edildiğini göstermediği ayrıca ifade edildi.

Vatikan bu açıklamada herhangi bir markanın aşısına atıfta bulunmadı.

Amerikalı kardinaller ‘aşı olmayın’ çağrısı yapmıştı

Amerika Birleşik Devletleri’ndeki Katolik Kardinaller Konferansı’nda da aşı olmanın insanın kendisi için değil başkalarını korumak için yaptığı bir fedakarlık olarak görülmesi gerektiğini belirtti.

Papa aşı olacak mı?

Vatikan yetkilileri 84 yaşındaki Papa Francis’in aşı olup olmayacağına dair ise bir açıklamada bulunmadı. Ne var ki Mart ayında Irak’a ziyareti planlanmış olan Papa’nın ve heyetinin yolculuk öncesi aşı olması bekleniyor.

Katolik Kilisesi’ne göre kürtaj en büyük günahlardan biri.

Kaynak: https://tr.euronews.com/2020/12/21/vatikan-kurtajdan-gelen-fetus-dokusu-kullan-lan-covid-19-as-s-dinen-uygundur

***

EK 1 (28.12.2020): Hindistan uleması domuz jelatini ihtiva eden korona aşısının haram olduğuna karar verdi. Kaynak: https://swarajyamag.com/insta/indian-muslim-clerics-declare-that-covid-19-vaccine-with-pork-gelatin-is-not-permissible-call-it-haraam

***

Yazı için 6 yorum yapılmış:

  1. CANAN KARATAY dedi ki:

    Phizer’in aşı içeriği yayınlandı.

    İçinde KOLESTEROL de var.

    Kolesterolün hayvansal kaynaklı olduğunu biliyoruz.

    Yalnız kolesterol demekle olmaz, hangi hayvan kolesterolü acaba?

    Bilmeye hakkımız yok mu?

    tavuk embriyosu mu?
    fetus embriyosu mu?
    domuz embriyosu mu?

  2. Fuzûlî dedi ki:

    İyi suâl!…

    Siz ne düşünüyorsunuz?

  3. Canan Karatay dedi ki:

    Hiç bir zaman grip aşısı pnömoni aşısı olmadık.

    Düşüncem belli değil mi?

  4. Fuzûlî dedi ki:

    Canan hocam teşekkürler, suali başlığı yazana yani Hoca Ahmed Rasim’e tevdi etmişdim…

    Ama cevap vermeyeceğinden eminim 🙂

  5. aziz kerim dedi ki:

    tıp laiktir/dinsizdir
    laik kalacak

Siz de yorumunuzu paylaşın: