BİR DELİ DANA HASTALIĞI EKSİKTİ

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Kanada’nın New Brunswick eyaleti, bugüne kadar 43 sâkinini etkileyen füsunkâr bir nörolojik hastalıktan mustarip bir grup kadın ve erkek hasta ile boğuşuyor (1).

Bu kişilerde Creutzfeldt-Jakob hastalığı (CJD) gibi prion hastalıklarının ve deli dana hastalığı olarak da bilinen sığır spongiform ensefalopatisine benzer ilerleyici nörolojik belirtiler görüldü ve bunların beşi hayatını kaybetti.

Hastalarda davranış değişiklikleri, uyku bozuklukları, açıklanamayan ağrı, görsel halüsinasyonlar, koordinasyon sorunları, saç dökülmesi, istemsiz kas seğirmesi, formikasyon (deri altında gezinen küçük böcekler gibi hissettiren bir his), ataksi ve beyin atrofisi görülüyor.

Belirtiler tipik olarak 18 ila 36 aylı bir zaman diliminde gelişiyor, her yaştan yetişkinde görülebiliyor, hem çok genç hastalar hem de yaşlı hastalar var.

Testlerde prion hastalığı dışlandığı için bu tablonun hastalığın bir varyantı veya yeni bir hastalık olabileceği düşünülüyor.

Eldeki veriler bazı vakaların kümelenmesinden gıda, su, hava, profesyonel faaliyetler veya boş zaman etkinlikleri yoluyla elde edilen bir tür çevresel maruziyet ihtimaline işaret ediyor.

Gelelim neticeye

Şimdilik esrarını koruyan ve kesin bir teşhis konulamayan bu vakaların arkasından bakalım ne çıkacak?

NOT: Bu vesile ile dünyaca ünlü meme kanseri onkoloğu J. Baselga’ nın 21.3.2021′ de Creutzfeldt–Jakob hastalığı (deli dana hastalığı) komplikasyolarından dolayı vefat ettiğini de hatırlatırım (2).

Creutzfeldt-Jakob Hastalığı ve Deli Dana Hastalığı Nedir? - Sağlık Ocağım  .NET

Kaynaklar:

1. https://www.medscape.com/viewarticle/948101?src=soc_tw_210327_mscpedt_news_mdscp_creutzfeldtjakob&faf=1

2. https://ahmetrasimkucukusta.com/2018/10/14/yazilar/elestirel-yazilar/ilac-endustrisi/tibbin-karanlik-yuzu/

***

EK 1 (3.1.2022): Kanada’nın New Brunswick eyaletindeki bir bilim insanı, iki yıldan fazla bir süredir uzmanları şaşkına çeviren nörolojik hastalığın, giderek artan sayıda genci etkilediği ve etkilenenlerin bazıları arasında hızlı bilişsel gerilemeye neden olduğu konusunda uyardı.

Kilo kaybı, halüsinasyon görme ve hareket kabiliyetinin azalması

Eyaletin iki sağlık yetkilisinden biri olan Vitalité Sağlık Ağı çalışanı The Guardian’a konuştu. İsmi açıklanmayan kaynak, şüpheli vakaların sayısının arttığını ve daha önce herhangi bir sağlık problemi olmayan genç yetişkinlerin hızlı kilo kaybı da dahil olmak üzere rahatsız edici semptomlar geliştirdiğini söyledi.

Söz konusu semptomlar arasında uykusuzluk, halüsinasyonlar, düşünme zorluğu ve sınırlı hareketlilik de bulunuyor. 

Gizemli hastalığın vaka sayısı 150’ye ulaştı

Soruşturma altındaki 48 resmi vaka sayısı, 2021 baharının başlarında ilk kez duyurulmasından bu yana değişmedi. Ancak birden fazla kaynak, vaka sayısının şu anda 150 kişiye kadar çıktığını ve çoğunu gençlerin oluşturduğunu söyledi.

“İnsanlara bir açıklama borçluyuz”

Kaynak, “Bu vakalar hakkında gerçekten endişeliyim çünkü çok hızlı gelişiyorlar. İnsanlara bir açıklama borçluyuz” dedi.

Bununla birlikte bilim insanı, gizemli hastalığa yakalanan genç bir adamda demans ve ataksi semptomları geliştiğini söyledi. Bakıcısı olan eşinin de aniden uykusuzluk, kas kaybı ve bunama yaşayarak halüsinasyonlar görmeye başladığını açıkladı.

30’lu yaşlarında bir kadının ise tüple beslendiği ve aşırı derecede salya akıttığını söyleyen kaynak, kadının 20’li yaşlarında hemşirelik öğrencisi olan bakıcısının da son zamanlarda nörolojik gerileme belirtileri göstermeye başladığını aktardı.

Başka bir durumda olan genç bir anne ise hızla yaklaşık 60 kilo verdi ve halüsinasyon görmeye başladı. Tomografi sonuçları ileri atrofi belirtileri gösterdi.

“İnsanlar bu bölgede çevresel faktörlere daha fazla maruz kalıyor”

Topluluk önünde konuşma yetkileri olmadığı için ismini vermek istemeyen Vitality çalışanı, gençlerin kötüleşme hızıyla ilgili artan endişeler nedeniyle öne çıkmaya karar verdiğini belirterek, “Muhtemelen hastalığın çıktığı bölge biziz. Çünkü insanlar çoğunlukla kırsal alanda yaşıyor. Çevresel faktörlere daha fazla maruz kalabileceğimiz  bir bölgedeyiz” dedi.

Şimdiye kadar 8 kişi öldü

Yeni vakalarda tanımlanan endişe veren ayrıntılara rağmen, New Brunswick eyaleti korkuları bastırmak için çalıştı. Ekim ayında yetkililer, sekiz ölümcül vakanın yanlış teşhisin sonucu olduğunu öne sürerek, kurbanların ortak bir nörolojik hastalıktan muzdarip oldukları yerine farklı hastalıklardan öldüklerini ileri sürdü.

Kaynağı ıstakoz mu?

Öte yandan, farklı bir çalışma, New Brunswick’in kıyı topluluklarının çoğunun ekonomik kaynağını oluşturan ıstakozda yüksek konsantrasyonlarda BMAA bulundu.

BMAA nedir?

β-metilamino-L-alanin (BMAA), tipik olarak okyanusta yaşayan bazı siyanobakteriler ve  mavi-yeşil algler tarafından üretilen çevresel bir toksine deniliyor.

ALS’ye neden olduğu kanıtlandı

BMAA, insanlar tarafından tüketilen balık ve kabuklu deniz hayvanlarında birikiyor. 2019 yılında ABD’de yer alan North Carolina Üniversitesi tarafından yapılan bir çalışma, BMAA’nın  beyindeki bir proteinin stabilitesini düşürerek amyotrofik lateral sklerozun (ALS) gelişimine katkıda bulunduğunu gösterdi.

Araştırmacılar, iki molekül benzer bir yapıya sahip olduklarından, hücrelerin BMAA’yı amino asit L-serine için yanlış kullanabileceğini varsaydılar. L-serin proteinlerin ana “yapı taşlarından” bir aminoaside deniliyor. Buna göre, eğer BMAA yanlışlıkla bir protein yapısına dahil olursa, olması gerektiği gibi çalışmayacak bir proteine ​​neden olarak beyinde hasara neden olabilir.

Eyalet yetkilileri araştırma yapılmasını engelliyor

Diğer taraftan, bilgi edinme özgürlüğü talepleri yoluyla elde edilen ve The Guardian tarafından görülen belgeler, ülkenin halk sağlığı kurumundaki bilim insanlarının BMAA’yı olası bir neden olarak düşündüklerini, ancak bunun doğrulanması için eyaletin test emri vermesi gerektiğini gösterdi.

Ancak, The Guardian’a konuşan bilim insanı, ekiplerin vakaları soruşturmaya hazır olduğunu, fakat eyalet yöneticilerinin kendilerine engel olduğunu bildirdi.

Kaynak: https://www.ntv.com.tr/galeri/dunya/covid-19un-ardindan-beyin-fonksiyonlarini-etkileyen-yeni-salgin-halusinasyon-ve-demansa-neden-oluyor,xBlKhItzf0G2akdESL4FDg

***

Siz de yorumunuzu paylaşın: