KOVİD’ E KARŞI KUERSETİN

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda  ek var!

***

Sağlık Bilimleri Üniversitesi tarafından yapılan klinik çalışmada farklı ülkelerde Kovid-19 tedavi protokollerinde yer alan ‘kuersetin’ molekülünün koronavirüse karşı etkinliği ispatlanarak ‘Quermax’ adıyla ilaç formuna dönüştürülmesi için bakanlığa başvuruda bulunulmuş (1).

Ülkemizde yapılan ve Lancet’ de yayınlanan bir başka çalışmada kuersetin, vitamin C ve ananasta bulunan bromelainin gıda takviyesi olarak verilmesinin koronavirüs enfeksiyonunu önleyebileceği gösterilmişti (2, 3).

Bilim dünyasının koronavirüsle mücadelede beslenmeyi ve besin ögelerini olsa dikkate almasına memnun oldum. Sadece ilaç ve aşılarla sağlıklı olunamaz.

Kuersetinin hastalıklardan korunmada elbette faydası vardır ama bunu hap olarak almak yerine besinlerle diğer vitamin, mineral ve besin ögeleriyle beraber bir bütün olarak almak daha doğrudur.

Kuersetin nedir, nelerde bulunur?

Kuersetin, polifenollerin flavonoid grubundan bir bitki flavonolüdür ve yediğimiz içtiğimiz gıdalarda en çok bulunan flavonoid’ dir.

USA’ da yapılan bir araştırmaya göre erişkinlerin aldıkları toplam flavonoid’ lerin yüzde 75’ i kuersetin’ dir.

Bu bileşikler, serbest oksijen radikalleri gibi stabil olmayan ve hücrelere zarar veren molekülleri ortadan kaldırırlar.

Serbest radikallerin sebep olduğu oksidatif stres, obezite, diyabet, kanserler ve kalp hastalıklarına zemin hazırlarlar.

Kuersetin, sadece sebze, meyve, tahıllar, kuruyemiş ve tohumlar gibi bitkisel ürünlerde bulunur.

Bunlar içinde kırmızı soğan, kapari, lahana, elma, yeşilbiber, brokoli, üzüm, kuşkonmaz, domates, yeşil ve siyah çay kuersetinden en zengin olan gıdalardır. Balda da vardır.

Besin desteklerinden ne köy olur ne kasaba

Tek tek gıda takviyeleri ile çalışma yaparak, bunlardan çıkan sonuçlara göre birtakım haplar içerek bir yere varılmaz.

Bir başkası çıkar magnezyuma methiyeler düzer, bir başkası çinkoyu göklere çıkarır, bir başkası D vitaminini baş tacı yapar. Avuç avuç hap içersiniz, takviye tüccarlarını zengin edersiniz.

Oysa mesele gayet de basittir: Adam gibi besleniyorsanız hem karnınız doyar hem ağzınız bayram eder hem sağlığınız yerinde olur hem de gıda takviyelerine eşek yükü ile para ödemezsiniz.

Gelelim neticeye

BİR: Kuersetin bugüne kadar hiçbir hastalığın önlenmesi veya tedavisi için ruhsat almış bir molekül değildir. 

İKİ: Sadece kuersetin alarak ne KOVİD’ i ne başka bir hastalığı önlemek de tedavi etmek de mümkün değildir.

ÜÇ: Haplarla sağlıklı olmayacağını bir kere daha hatırlatıyor, bu tür ürünlere para kaptırmamanızı ve adam gibi beslenmenizi tavsiye ediyorum.

Kaynaklar:

1. https://www.medimagazin.com.tr/guncel/koronavirus/tr-quercetin-molekulunun-koronaviruse-karsi-etkinligi-ispatlandi-11-686-96566.html

2. https://ahmetrasimkucukusta.com/2021/01/30/yazilar/tip-yazilari/besin-destekleri/kovid-i-onlemenin-yolu-gida-takviyelerinden-degil-adam-gibi-beslenmeden-gecer/

3. https://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=3682517

RECIPES — KeziaLain Bicentennial Farm

***

Medimagazin‘ in haberi:

Sağlık Bilimleri Üniversitesince (SBÜ) yapılan klinik çalışmada farklı ülkelerde Covid-19 tedavi protokollerinde yer alan ‘Quercetin’ molekülünün koronavirüse karşı etkinliği ispatlandı. SBÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Gerek, molekülün ‘Quermax’ adıyla ilaç formuna dönüştürülmesi için bakanlığa başvuracaklarını söyledi.

SBÜ tarafından yaklaşık 1 yıl önce başlayan çalışma sonuçlandı. Çalışmada pek çok ülkede Covid-19 tedavi protokollerinde yer alan ‘Quercetin’ molekülünün koronavirüse karşı etkinliği ispatlandı. Üniversite bünyesindeki teknoparkta üretilen molekül, Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan ruhsatlandırılarak koronavirüsten korunmak için kullanıma sunuldu. Söz konusu molekülün  ‘Quermax’ adıyla ilaç formuna dönüştürülmesi için de Sağlık Bakanlığı’na başvuruda bulunulacak.

“Virüsün vücuda girmesini engelliyor”

SBÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Gerek, şu anda koronavirüse karşı en güçlü silahın aşı olduğunu söyledi. Bunun ötesinde vücuttaki bağışıklık sistemini güçlendirerek virüslere karşı vücudun direncini arttırma noktasında yapılan çalışmalar da olduğunu vurgulayan Gerek, “Vücut direncini artırmak sureti ile bu savaşta başarılı olma noktasında kullandığımız ruhsatlandırılan bazı ürünlerin olduğunu biliyoruz. Üniversitemiz de buna benzer çalışmalar yürüttü. Bunlardan bir tanesi ‘pigment’ olarak ifade etiğimiz renklendirici malzemenin içinde bulunan ve ‘Quercetin’ olarak ifade etiğimiz ürünü ayrıştırarak, kullanıma sunmuş bulunuyoruz.”

“Bu, vücuttaki bağışıklık sistemini güçlendiriyor, virüslere karşı direnç artırıyor, virüslerin oluşturduğu inflamasyonu azaltma noktasında vücut direncini arttırıyor. Yine Quercetin’in önemli özelliklerinden bir tanesi bağışıklık sistemini güçlendirmek sureti ile virüsün vücudumuza girmesini büyük oranda engelliyor” dedi.

Prof. Dr. Gerek, Quercetin molekülünün üniversite içindeki teknoparkta kullanıma hazır hale getirildiğini ve öncelikle Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılarak kullanıma sunulduğunu söyledi. Gerek, kısa süre içerisinde de ilaç formu için Sağlık Bakanlığı’na başvuracaklarını belirterek, “Bizim avantajımız ülkemizde bunun ilk kez bu şekilde yoğunlaştırarak kullanıma sunulması oldu. Yerli bir ürün” dedi.

“Mutlaka katkısı olacaktır”

Prof. Dr. Gerek, virüs öldürücü etkisi olan ‘O8’ adlı kimyasal bir bileşik ile ilgili de hayvan deneylerinin bittiğini belirterek, “Buradaki temel kullanım amacımız; koronavirüse yakalanmamak için Covid-19’a karşı vücut direncimizi yükseltip bu virüsün vücudumuzda hastalık yapmasını engellemek. Her iki ürünümüzün de koronavirüs başladıktan sonra mutlaka katkısı olacaktır. ‘Quermax Plus’ ve ‘İsoquercetin Complex’ markalarıyla ruhsatlandırdığımız Quercetin şu an kullanımda, eczanelerden ve online satış platformlarından temin edilebilir. Diğerinin deney aşamaları bitti, ondan sonraki aşamaları sürecek.

Koronavirüs ile ilgili çeşitli varyantlar sürekli gündeme geliyor, aşılarla da ilgili aşılanan kişilerin bu hastalığa karşı bütünüyle bağışık olmadığını biliyoruz. Dolayısıyla önümüzdeki günlerde belki de yıllarda yine koronavirüs günlük hayatımızın içinde olacak. Bu mücadeledeki her türlü enstrüman bize fayda sağlayacaktır. Quercetin yurt dışında da yaygın şekilde gündemde, kullanılmaya başlandı. O8’in de çok güçlü antioksidan etkisi olduğunu biliyoruz” ifadelerini kullandı. 

***

EK 1 (27.12.2021): “Bromelain + NAC’ nin kritik hastalığı olan Kovid-19 hastalarının trakeal aspiratlarda güçlü mukolitik ve anti-enflamatuar etkisi var”. Kaynak: https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2021.12.23.21268347v1

***

Siz de yorumunuzu paylaşın: