RAHİM KANSERİNDE AŞI TAM KORUMA İÇİN YETERLİ DEĞİL

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
rahim ağzı kanseri aşısı

Sabah gazetesinin haberi:

Rahim ağzından örnek almak ne demektir?

Rahim ağzına bir pamuğun veya küçük bir fırçanın sürtülmesi ve bu yolla toplanan hücrelerin bir anormallik olup olmadığını anlamak için bir mikroskopta incelenmesi demek. Dikkat; rahim ağzından hücre alınması kanser olup olmadığını araştırmak anlamına gelmiyor. Sadece o hücrelerin ilerde kanser yaratma potansiyeli taşıyıp taşımadığını anlamayı amaçlıyor. Bu anormalliklere tıp dilinde “Displazi”, yani “Anormal doku” deniyor.

* Alınan örneklerde “Displazi” çıkarsa ne yapmak gerekiyor?

Yaşınıza bağlı. ” Displazi”lerin büyük çoğunluğu cinsel yaşamın ilk yıllarında ortaya çıkıyor ve hemen kayboluyor. O nedenle özellikle İngiltere’de 25 yaşından önce rahim ağzından örnek alarak incelemek tavsiye edilmiyor. Ancak 25 ya da 30 yaşını geçtikten sonra “Displazi”nin saptanması durumunda iki şey yapmak gerekiyor: “Displazi”nin direnip direnmediğini anlamak için 6 ay sonra yeniden bir doku aldırıp inceletmek. 6 ay sonra “Displazi” varlığını sürdürüyorsa, “Kanserojen” bir HPV olup olmadığını araştırtmak. Bu araştırmada hücre veya doku gerçekten “Kanserojen” çıkarsa, “Biyopsi”ye (Mikroskopta daha derinlemesine kanserli hücre tetkikleri yapılabilmesi için rahim ağzından parça alınması) başvurmak.

* Her yıl rahim ağzından hücre alıp incelettirmek gerekir mi?

Alınan hücreler normal çıkarsa, hayır. Unutmayın; hücrelerin incelenmesinde, 5-10 yıl sonra ortaya çıkabilecek anormalliklerin izleri aranıyor. Her yıl hücre aldırıp inceletmek gereksiz. Uzmanlar şöyle bir takvim öneriyor: -İlk hücre inceletmesi 15 yaşında veya ilk cinsel ilişkiden 8 yıl sonra yaptırılmalı -İkincisi, ilkinden bir yıl sonra tekrarlatılmalı. -Daha sonra her 3 yıl bir hücre inceletmek yeterli. -65 yaşına kadar hücre incelttirmesine devam edilmeli. -Her anormal hücre tespitinden sonra 6 ayda bir inceletme yenilenmeli. -6 ay sonraki ikinci inceletmede de anormallikle karşılaşılırsa, yüksek oranda risk içeren HPV aranmalı.

* HPV nasıl bulaşır?

Cinsel ilişkiyle. Ama aynı zamanda cilt temasıyla da olabilir. Çünkü virüs sadece cinsel organlar bölgesinde yuvalanmıyor. Parmaklardan bile geçebiliyor. HPV insanoğlunda o kadar yaygın ki (Erkekler de en az kadınlar kadar taşıyıcı ama onlarda belirtileri ortaya çıkmıyor), cinsel yaşamı olan kadınerkek tüm yetişkinlere 16-25 yaş arasında HPV mutlaka bulaşıyor.

* Aşı tüm HPV virüslerine karşı koruyor mu?

Hayır. Kansere yol açan HPV’lerin 3’te 2’sine karşı koruma sağlayabiliyor. Bir başka deyişle, rahim ağzı kanserine karşı koruyucu bir aşıdan söz edemeyiz. Bazı HPV türlerine karşı aşı olduğunuz halde, virüsünbaşka türlerinden rahim ağzı kanserine yakalanabilirsiniz.

* Aşı, hastalığı tetikleyen virüslerin yüzde 90’ından koruduğuna göre, denemeye değmez mi?

Aşının etkili olduğu virüsler, rahim ağzı kanserini tetikleyen virüslerse, elbette. Ama gerçek öyle değil.

ÖZETLERSEK…

* Rahim ağzı kanseri “Papillomavirus” denilen, son derece yaygın ve çoğunluğu uysal virüslerden kaynaklanıyor. Ve “Papillomavirus”lerin pek azı kansere yol açıyor.

* Herkes seks hayatının başlamasıyla birlikte gerek ilişkiyle, gerekse basit cilt temasıyla “Papillomavirus” ile tanışıyor

* Rahim ağzındaki kanser içerebilen dokular ya da hücreler virüsle temastan 5-12 yıl sonra ortaya çıkıyor.

* Rahim ağzı kanserinin gelişmesi, 25-65 yaş arasında her 2-3 yılda bir sistemli ve düzenli rahim ağzı hücresi aldırıp inceletmekle önlenebilir.

* Piyasadaki aşılar 100 virüs türünden sadece 4’üne karşı koruma sağlayabiliyor. Çünkü aşı gerçekten etkiliyse, gücünü 16 ve 18 no’lu virüslere karşı gösterebiliyor. Ancak doğa boşluğa asla izin vermediği için, hepsi de “Kanserojen” olan başka virüsleri sahaya sürüyor. Son derece tehlikeli olan 45 ve 31 no’lu virüsler gibi. Veya hepsi de en az yüzde 25 olasılıkla rahim ağzı kanseri yapabilecek 33, 35, 39, 51, 52 ve 58 no’lu virüsler gibi.

* Aşılanma kanseri değil, kanserden sorumlu bazı virüs türlerinin belirmesine karşı koruyabiliyor.

* Aşının yan etkileri konusunda belirsizlikler sürüp gidiyor ve toplanan veriler çok ciddi risklerin varlığını işaret ediyor.

* Kadınların aşı yaptırsalar bile, rahim ağzı kanserini önlemek için 25-65 yaş arasında her 2-3 yılda bir rahim ağzı hücrelerini inceletmeleri gerekiyor.

KAYNAK: http://www.sabah.com.tr/Yasam/2012/01/06/rahim-kanserinde-asi-tam-koruma-icin-yeterli-degil

Siz de yorumunuzu paylaşın: