SAĞLIKLI YAŞA KİLOYA TAKILMA

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
Women jogging on pathway in park.

Radikal gazetesinde Mine Tuduk’ un haberi:

ABD Ulusal Sağlık İstatistikleri Merkezi’ndeki uzmanlar, vücut kitle indeksi (VKİ) ile ölüm oranlarını karşılaştırmak için yaklaşık 3 milyon kişiyi içeren 97 çalışmayı incelemeye aldı. Araştırmanın sonucuna göre ‘vücut kitle indeksi’ (VKİ) 25 – 30 arasında olan ‘kilolular’, VKİ’si 18 – 25 arasında olan ‘zayıflara’ göre daha uzun yaşıyor.

‘Journal of the American Medical Association’ dergisinde de yayımlanan araştırmanın sonuçlarını yorumlayan uzmanlar, balıketli olup dengeli beslenen, hareketli kişilerin, zayıf ama kötü beslenen kişilerden daha sağlıklı olduğunu söylüyor.

Uzmanlar, sağlığın sadece kiloyla ölçülemeyeceğini vurguluyor. Özetle, aşırı kilolu değilseniz, günde yarım saat yürüyüş, dengeli beslenme, sigara ve alkolden uzak bir yaşam sürüyorsanız, kiloları fazla kafaya takmaya da gerek yok. Vücudun biraz yağlı olmasının, düşme ve kazalardan kaynaklanın ölüm riski ve kemik kırıklarını da azalttığına dikkat çeken uzmanlar, bu bilgilerin kilo almak için bahane olmaması gerektiğinin de altını çiziyor. Görüşler şöyle:

HER YAŞIN İDAEL KİLOSU VAR

SERAP GÜZEL
Diyetisyen/Özel Medipoint Tıp Merkezi

45 – 50 yaşlarından sonra VKİ’nin 25 altına inmesi pek gerçekçi değil. Bir kişi 30 yaşındayken 55 kiloysa bu kişi 45 yaşına geldiğinde illa 55 kilo olacak diye bir şey yok. Yaş ilerledikçe kilonun normali de değişim gösterir. Bir insanın VKİ’ye göre ideal kilosundan 5 – 6 kilo fazla olmasının bir sakıncası yok. 5 – 6 kilo fazlası olup da spor yapan, dengeli beslenen bir kişi için kilo sorunu yok. Ama insanlar takıntı biçiminde hep daha fazla zayıflamayı düşünüyor.

Öldürücü obez sayısı bizde az

Prof. Dr. Funda Elmacıoğlu
Marmara Üniversitesi

Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı
‘VKİ’si 18 – 25 arasında olan bir kişi, VKİ’si 25 – 30 arasında olan bir kişiye göre mutlaka daha sağlıklıdır’ diye bir kural yok. Beslenme biçimi ve hareketli bir yaşam fazla kilonuz olsa bile her zaman avantaj sağlar. Hatta bazen kadınlarda menapoz döneminde VKİ’nin 25 – 27 arasında olmasını arzu ederiz. Çünkü menopoz döneminde vücuttaki yağlanma, kadınlık hormonu östrojen birikmesine neden olarak organizmaya destek sağlar. Araştırmalar gösteriyor ki, Türk toplumu içinde ‘morbit obez’ dediğimiz ölümcül obezler az. Bu, yüz güldürücü bir durum. Sağlıklı beslenme ve fiziksel aktivite konusunda ne kadar bilinçlenirsek o kadar yol alırız.

Önemli olan sağlıklı beslenme

Prof.Dr. Ahmet Rasim Küçükusta
(Göğüs Hastalıkları ve Alerji Uzmanı)

Fazla kilosu olan balık etli bir kişi, sağlıklı besleme, günde yarım saat yürüyüş, düzenli uyku, alkol ve sigaradan uzak bir yaşam sürüyorsa aşırı bir kilosu olmadığı sürece gayet sağlıklıdır. Herkesin kilosu, kendisine özeldir. VKİ 25-30 arasında olan fazla kilolu kişilerin, sağlıklı ve hareketli bir yaşam sürdüklerinde, kendilerinden daha zayıf ve daha kilolu olan kişilerden daha uzun yaşadığı son araştırmalar tarafından da ispatlandı. Buna tıpta ‘obezite paradoksu’ denir. Sağlıklı beslenmek büyük avantaj sağlıyor. Kiloya çok fazla takılmamak lazım.

VKİ NEDİR NASIL HESAPLANIR?

Vücut kitle endeksi, boy uzunluğunun karesinin bulunup, vücut ağırlığına bölünmesiyle elde ediliyor. Sonuca göre
18 altı zayıf,
18-25 arası ‘normal’,
25-29 arası ‘fazla kilolu’,
30-40 ve üstü ise ‘obez’
kabul ediliyor.

‘Sadece kiloyla ölçülmez’

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Metabolizma ve Beslenme Bilim Dalı Başkanı ve Taş Devri Diyeti kitabının yazarı olan Prof. Dr. Ahmet Aydın da sağlığın sadece kiloyla ölçülemeyeceğini belirterek, şunları söylüyor: Kişinin VKİ’si 18 – 25 değeri arasındaysa ‘normal kilolu’ olabilir. Ancak kişi sağlıksız beslenme ve hareketsiz yaşam biçimini tercih ediyorsa, bulunduğu kilo, ‘sağlıklı olduğu’ anlamına gelmiyor. Öte yandan VKİ 25 – 30 arasında olan kilolular, hareketli bir yaşam, dengeli beslenme ve güneşlenmeyi seçiyorlarsa çok daha sağlıklı ve uzun ömürlü olabilir. Şunu unutmamak gerek, sağlık yalnızca kiloyla ölçülemez. Ama genel olarak baktığımızda temel ilke olarak çok fazla kilosu olan kişilerde obeziteye bağlı olarak ciddi hastalık riski bulunuyor ve yaşam kalitesi düşüyor. VKİ’si 25 ile 30 arasında olan kişilere balık etli diyoruz. Yapılan son araştırmada ‘balık etli’ dediğimiz kişiler için söylenilenler yanlış olmayabilir. Kiloya çok fazla kafayı takmak doğru bir şey değil. Sürekli zayıflamak için uğraşmak ruh sağlığını bozar.

Siz de yorumunuzu paylaşın: