FDA İNSAN SAĞLIĞINI DEĞİL ENDÜSTRİYİ DÜŞÜNÜYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
FDA hayvancılık AB

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

Tıbbi fetva kurumu FDA, besi hayvancılığında düzinelerce antibiyotiğe kullanım izni vererek insanları besinler aracılığıyla antibiyotiklere dirençli bakterilere maruz bırakmakla suçlanıyor.

Kısa adı NRDC olan Milli Kaynakları Savunma Konseyi (Natural Resources Defense Council), 2001-2010 arasında içinde penisilin ve tetrasiklin sınıfı antibiyotikler bulunan 30 hayvan yemi katkı maddesini inceleyen FDA uzmanlarının bunlardan 18’ inin insanlarda çok ciddi sağlık problemlerine yol açabileceği uyarısında bulunduğunu bildiriyor.

Diğerleri hakkında ise emniyetli olduklarını ispatlayan yeterli veri olmadığı açıklandı.

FDA’ nın iç yazışmalarını inceleyen NRDC’ ye göre, FDA’ nın kendi araştırmacılarının değerlendirdiği bazıları 1950’ lerden beri kullanılmakta olan en az 26 yem katkı maddesi FDA tarafından 1973’ de getirilen standartlara bile uymuyor.

Antibiyotiklere dirençli bakterilerin ortaya çıkmasında, tıpta yanlış ve gereksiz antibiyotik kullanımı kadar, besi hayvancığında üretim artışı amaçlı antibiyotik kullanımı da suçlanıyor.

Antibiyotikler besicilikte, veterinerler tavsiyesiyle hayvanlardaki bir hastalığı tedavi etmek veya önlemek için değil, düşük dozlarda sağlıklı hayvanların yem veya suyuna karıştırılarak daha etli olmalarını ve fabrika ortamındaki şartların üstesinden gelmelerini sağlamak için kullanılıyor.

Tarım ve ticaretle uğraşanlar, bu ilaçların üretimi artırdığını ve fiyatları düşürdüğünü ileri sürerlerken, bilim adamları ve tüketici örgütleri antibiyotiklere dirençli bakterilerin risklerini vurguluyorlar.

CDC, USA’ da her sene 2 milyondan fazla insanda antibiyotiklere dirençli bakterilerin yol açtığı enfeksiyonlar görüldüğünü, en az 23 bin kişinin doğrudan bu enfeksiyonlar sonucu, daha fazla sayıda insanın da antibiyotiklere dirençli enfeksiyonların komplikasyonlarından hayatını kaybettiğini bildiriyor.

İnsanlara nasıl geçiyor?

Bu şekilde ortaya çıkan antibiyotiklere dirençli bakteriler tarımda kullanılan gübre veya su aracılığıyla besinlere, oradan da insanlara geçiyor.

Bakteriler, ette veya hayvanın diğer ürünlerinde kalabiliyor ve bunlar gerektiği gibi temizlenmediği veya pişirilmediği takdirde insanlara geçebiliyor.

FDA suçlanıyor

FDA, aslında 1977’ de penisilin ve tetrasiklin ihtiva eden yemlerin geri çekilmesini teklif etmişti ama bunda hiçbir zaman ısrarcı olmadı.

2012’ de hayvanlarda sefalosporin kullanımına sınırlama getirdi.

Geçen sene de antibiyotiklerin hayvancılıkta sadece tedavi amaçlı verilebileceğini, bunun dışında kullanımının uygun olmayacağı konusunda harekete geçti.

İlaç üreticileri ve tarım şirketleri için yayınladığı kılavuzda besi hayvancılığında üretim artışı için antibiyotik kullanımından gönüllü olarak yavaş yavaş vazgeçilmesini istedi.

NRDC avukatlarından Avinash Kar, “FDA’ nın kendi uzmanlarının yaptığı araştırmalara rağmen antibiyotiklerin aşırı kullanımına karşı harekete geçmemesini” tenkit ediyor ve şunları söylüyor:

“İncelenen 30 ilaçtan sadece bir tanesi emniyet kriterlerine uyuyor.

FDA, 2003’ de yayınladığı kılavuzda ilaçları üç kategoriye ayırıyor ve buna göre yüksek riskli olarak tanımlanan bir ilacın 21 günden uzun sürede olmamak üzere sadece hasta hayvanlarda kullanımına müsaade ediyor.

Bilim adamlarına göre, tedavisi neredeyse imkânsız olan enfeksiyonların ortaya çıkmasında aşırı antibiyotik tüketiminin çok büyük rolü var.

FDA, halk sağlığını korumadaki sorumluluğunu yerine getirmiyor, FDA’ nın daha gayretli olması lazım.”

Gelelim neticeye

Hayvancılıkta antibiyotik kullanımının tehlikelerinin 40 seneden beri farkında olan FDA, güya buna karşı çeşitli tedbirler alıyor, uyarılar yapıyor görünüyor ama bunlar daha ziyade dostlar alış-verişte görsün türü ‘havadan-sudan uygulamalar’.

FDA’ dan yakın bir gelecekte besicilikte üretim artışı için antibiyotik kullanımına karşı ciddi kanuni düzenlemeler yapmasını beklemiyorum.

İlaç endüstrisinin menfaatleri uğruna insan sağlığını hiçe sayan tıp dernekleri gibi, ilaç ve gıda endüstrisi tarafından maniple edilen bir kurumdan da insan sağlığını öne alan bir uygulama beklemek bir tatlı hayâldir!

KAYNAKLAR

http://science.time.com/2014/01/28/new-report-claims-fda-allowed-high-risk-antibiotics-to-be-used-on-farm-animals/

https://dub119.mail.live.com/default.aspx?n=1259350732&fid=1#n=2033454162&fid=1

http://www.nytimes.com/2014/01/28/science/antibiotics-in-animals-tied-to-risk-of-human-infection.html?hpw&rref=health&_r=0

***

EK 1 (28.5.2021): CDC ve FDA’ ya güveniyor musunuz? Kaynak: https://twitter.com/Medscape/status/1398340544196141064?s=20

***

EK 2 (15.11.2022): FDA’ nın neden sadece 8 fare üzerinde test edildikten sonra yeni bir ilacı onayladığını merak ediyorsanız işte cevabı: Tıp endüstrisi FDA’nın ilaç inceleme bütçesinin %75’ini sağlıyor.

Kaynak: https://www.forbes.com/sites/johnlamattina/2018/06/28/the-biopharmaceutical-industry-provides-75-of-the-fdas-drug-review-budget-is-this-a-problem/

***

Siz de yorumunuzu paylaşın: