AKCİĞERLERDE MİLİMETRİK NODÜLLERİ TEHLİKELİ Mİ?

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

27 yaşında, 3 senedir günde 4-5 tane sigara içen memur olarak çalışan bir kadınım.

Sırtım ağrıdığı için gittiğim doktor akciğer röntgeninde bir şey görülmeyebilir boşuna zaman kaybetmeyelim hemen bir tomografi çektirelim dedi.

Tomografide akciğerlerin değişik yerlerinde düzgün sınırlı 3-4 mm büyüklüklerinde nodül çıktı.

Doktor bey antibiyotik verdi ve 3 ayda bir tomografi çekerek bunları izlememiz gerekir dedi.

Size sormak istiyorum , öksürüğüm balgamım olmadığı halde neden bana antibiyotik yazdı?

Bir de böyle sık sık tomografi çektirmek zararlı değil mi, tomografi de kanser yapmıyor mu?

Günlerdir gözüme uyku girmiyor, işime konsantre  de olamıyorum, bu tomografi beni perişan etti.

Belki kanser deseydi ona göre kendimi hazırlardım tedavi olurdum ama şimdi 3 ayda bir acaba kanser mi oldum kaygısıyla tomografi çektirmek bana büyük ızdırap veriyor, sizden yardım istiyorum.

3 ayda bir tomografi çektireyim mi ya da ne yapayım, lütfen bana bir akıl verin.

AKCİĞER NODÜLLERİ TEHLİKELİ Mİ?

Her gün en az birkaç kişiden tomografilerinde çıkan akciğer nodülleri sebebiyle endişlerini dile getiren e-postalar geliyor.

BİR: Bir kere böyle “zırt” diye tomografi çekilmesi bana göre “tıbbi hata“dır.

Hem siz boş yere radyasyon almış oluyorsunuz böylece kanser riskinizi artırıyor ve hem de sağlık sistemine gereksiz bir mali ve iş yükü getiriyorsunuz.

İKİ: Akciğer kanseri riski neredeyse sıfır olan genç insanlarda bu birden fazla, düzgün sınırlı milimetrik nodüllerin pratik olarak anlamı yoktur ve bunları 3 ayda bir tomografi ile takip etmek doğru değildir.

***

Size bu konuda Türk Toraks Derneği’ nin bir yazısını okumanızı tavsiye ediyorum (1).

Tomografi cihazlarının gelişmesiyle ve tomografiyi hastalıkların tanısında daha sık kullanmaya başladıkça akciğerlerde daha çok “nodül” görmeye başladık. Nodülleri saptamak kolaylaştı ama bunların önemli mi, önemsiz mi, kötü huylu mu, iyi huylu mu olduğuna karar vermek halen çok zor.

Akciğer tomografilerinin yaklaşık %30’unda bir veya birden fazla nodül saptama olasılığı vardır. Böyle bir nodül görüldüğünde Göğüs Hastalıkları Uzmanı nasıl karar verir? Öncelikle görülen nodülün boyutu çok önemlidir. 3 mm ve altında boyuttaki nodüllerin kansere bağlı olma ihtimali sadece %0,2 iken, 8-20 mm arasındakilerde %18, 20 mm den fazla olanlarda ise %64’den fazladır.

Saptanan bir nodülün eski tomografilerdeki boyutuna göre %25 den fazla artış göstermesi de kanser riskinin yüksek olduğuna işaret eder. Bu yüzden elde eski tomografiler varsa mutlaka karşılaştırma yapılmalıdır.

Boyutundan sonra nodülün cidarının düzgün olup olmadığına bakmak gerekir. Cidarı düzensiz olan nodüllerin kanser riski 5 kat fazladır.

Nodülün kireç içermesi çoğunlukla iyi huylu olduğu anlamına gelir.

Başlıca bu özelliklerine bakarak Göğüs hastalıkları uzmanı görülen nodülün kanser riskini tayin eder. Buna göre de hastanın tomografi ile takip edilmesi mi gerekli, yoksa biyopsiye mi gönderilmesi gerekli bunun kararını verir. Bu karar hasta adına hayati olabilir.

Göğüs Hastalıkları hekimi konusunda ne kadar tecrübeli ise bu kararın doğru olma ihtimali o kadar fazla olacaktır. Yine de sayılan özelliklerin sadece ihtimali olduğunu her zaman için düşük ihtimalli durumlarla da karşılaşılabileceğini unutmamak gerekir.

Kaynak: http://www.toraks.org.tr/halk/News.aspx?detail=2773

Yazı için 2 yorum yapılmış:

  1. Serap aslan dedi ki:

    Hayırlı geceler sol akciğer alt lob subplevral alanda kavitasyon ve havabronkogramıiçeren milimetrikplevral kalınlaşmanında eşlik ettiği3.5cm’lik konsolide parankimal değişiklikler izlenmiştir. Bu ne anlama geliyor hocam kayınpederimin sonuçları bide bulaşıcımıdır çünkü 3.5aylık bir bebeğim var onun için soruyorum

  2. furkan ece dedi ki:

    Sol akciğer alt lob laterobazal segmentte subplevral 3mm çaplı nodül izlenmiştir..yaş.19.

Siz de yorumunuzu paylaşın: